maandag 26 september 2016

Uitspraak: 8 jaar cel voor 'Brabantse Clyde'

Manuel van V (30) uit Tilburg is door de rechtbank in Den Bosch tot acht jaar cel veroordeeld voor een reeks geweldadige woningovervallen. De strafkomt bovenop de levenslange celstraf die hij vorig jaar in België al kreeg. Van V. is de mannelijke helft van het duo dat bekend werd als de Brabantse 'Bonnie en Clyde'.

De reeks gewelddadige woningovervallen die Manuel samen met zijn toenmalige vriendin Tessa van D (nu 27) uitvoerde in september en oktober 2011 in Noord-Brabant bezorgden het koppel de bijnaam 'Bonnie en Clyde.

Die reeks overvallen mondde in oktober 2011 uit in de moord op een makelaar in België, waarvoor Van V. levenslang kreeg en Van D. 28 jaar. Zij kreeg er vandaag voor haar beperkte rol bij de overvallen nog drie maanden cel bij

Het Openbaar Ministerie had tegen Van V. tien jaar geëist, tegen Van D. één jaar.

De rechtbank hield geen rekening met de in België opgelegde gevangenisstraf. Dat is wettelijk niet nodig, legde ze uit. Overigens hoeft in België een levenslange gevangenisstraf niet helemaal te worden uitgezeten. In Nederland is dat nog wel zo.

De rechtbank kwalificeerde de overvallen die Van V. en Van D. pleegden als 'laffe en gewetenloze' daden. De woningovervallen werden veelal gepleegd bij oudere mensen. Bij een stel in Baarle-Nassau werd de vrouw aangerand en bedreigd met verkrachting, terwijl de man in de andere kamer met een loden pijp werd geslagen. Verder bestalen de twee in Chaam een vrouw van haar juwelen door zich voor te doen als medewerkers van een incassobureau. Van V. had bij de bewuste vrouw eerder als huishoudster gewerkt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: TBS met dwangverpleging voor gevangenismoord Zoetermeer

Tegen Johannes (Jan) R.(26) is vandaag in de rechtbank in Den Haag tbs met dwangverpleging geëist voor het op gruwelijke wijze doden van Elbert Geveke (82) in de gevangenis in Zoetermeer.

R. is volledig ontoerekeningsvatbaar, psychotisch en moet lang en intensief behandeld worden, oordelen psychiaters die hem in opdracht van de rechtbank hebben onderzocht. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat daarin mee en eist daarom geen gevangenisstraf, maar tbs met dwang.

R. zat september vorig jaar in de gevangenis in Zoetermeer, in voorlopige hechtenis voor onder meer een gewelddadige scooterdiefstal en het stalken van musicalster Chantal Janzen. September vorig jaar forceerde hij het slot van de celdeur van Geveke door een ringetje van een drinkflesje te gebruiken. Hij sloeg en schopte de bejaarde man vervolgens en stak hem met een mes. Ook bond hij hem vast. Een agent die naar de steekpartij was geroepen verklaarde dat R. een bizarre indruk maakte: "Hij zag eruit als een beest."

R. handelde naar eigen zeggen in opdracht van actrice Katja Schuurman, die hem "via de muur" had bezocht. Ook stond hij "ineens" in brand. Toen hij bij Geveke in de cel was, beukte de man hem "twee jaar lang" met zijn hoofd tegen het bed, door middel van magie. ,,Dat is zoals het volgens u is gegaan?" vroeg de rechter. "Dit is de waarheid", zei R..

Er loopt, naast deze strafzaak, ook nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar wat er in de gevangenis gebeurde.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook