dinsdag 16 december 2014

Man neergeschoten in Terneuzen

Bij een schietpartij in Terneuzen is vanavond een man (27) werd neergeschoten die net uit de gevangenis kwam. De schietpartij is het gevolg van een langlopende vete tussen twee groepen.

    Het slachtoffer zat tot in de middag nog vast in verband met een andere schietpartij amper drie weken geleden.

    Op zondag 30 november werd Gideon Verhelst (23) doodgeschoten. De 27-jarige Terneuzenaar werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij deze schietpartij. Vanmiddag kwam hij voorlopig op vrije voeten, maar daar kon hij niet lang van genieten. Hij ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. De rechtbank heeft niet bekend gemaakt waarom hij vrij werd gelaten.

    Toen de burgemeester hoorde dat de verdachte vrij zou komen, was hij al bang voor escalaties. Hij had daarom een verbiedsgebod voor bepaalde delen van Terneuzen ingesteld voor de man. “Dat heeft de politie aan zijn vader kenbaar gemaakt. Die zou hem meteen bij thuiskomst doorsturen naar het politiebureau, waar hij het verbod overhandigd zou krijgen." Zover is het echter niet gekomen. Een paar uur na zijn vrijlating werd hij volgens omstanders met minstens vijf schoten geveld.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Landsadvocaat in het nauw in Zwartspaarzaak

    De langslepende zaak over het bestand aan Limburgse zwartspaarders dat de belastingdienst van een anonieme tipgever kocht, krijgt een steeds naarder staartje voor de overheid.

    Financiën probeert de identiteit van de tipgever koste wat kost geheim te houden, om een daad te stellen voor mogelijke toekomstige tipgevers. De zwartspaarders die hierdoor tegen de lamp zijn gelopen, menen desondanks dat zij het recht hebben te weten wie ze erbij genaaid heeft, om te kunnen vaststellen of er geen sprake is van heling. Die zaak is inderdaad in behandeling genomen, en dat maakt het voor Financiën nog wat moeilijker om voet bij stuk te houden. De oplossing die aldaar werd gevonden: ambtenaren die als getuige gehoord worden, zwijgen als het graf. Dat kan niet zomaar, want een ambtenaar heeft geen zwijgrecht over strafbare feiten die hij beroepshalve te weten komt.

    Het gerechtshof dat de zaak behandelt is er dan ook helemaal klaar mee en gaat nu achter de top van het ministerie aan. De president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed vorige maand aangifte tegen het ministerie van Financiën, dat de ambtenaren zou hebben opgedragen te zwijgen. Mogelijk komt het zelfs zo ver dat minister Dijsselbloem als eindverantwoordelijke vervolgd zal worden. En daar blijft het niet bij. Ook de landsadvocaat die de getuigen adviseerde hun mond te houden, mag zich verantwoorden. Landsadvocaat Wemmeke Wisman kreeg een klacht tegen zich van Sam Bharatsingh, een van de advocaten die een groep zwartspaarders bijstaat en de Raad van Discipline wil haar nu horen. Hangende de klacht is zij van de zwartspaarzaak afgehaald. Er is nog niets besloten dus voorlopig is er ook nog niets aan de hand, maar op deze manier wordt de zaak wel steeds ingewikkelder. Blijkbaar vindt Financiën het nog steeds de moeite waard om op meerdere borden tegelijk een ogenschijnlijk verloren partij te schaken. Finacien heeft nu de Hoge Raad gevraagd of zij de tipgever geheim mag houden

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook