maandag 19 mei 2014

Eis: 14 jaar vooor moord op echtgenote

Tegen een man (46) uit Alphen aan den Rijn is 14 jaar cel geëist wegens de moord op zijn vrouw, de Poolse Gosia Orszulik (32). Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij haar vermoord, haar lijk in stukken gezaagd en het lichaam verstopt in een koffer in een sloot. 

Gosia verdween vorig jaar mei. Een week later op 31 mei 2013 werd de koffer met haar lichaamsdelen teruggevonden in Weteringbrug (gemeente Haarlemmermeer). Waarom ze is vermoord, is niet bekend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Drugszaak lijkt te mislukken door illegaal afluisteren door Amerikanen

Een grote drugszaak -het zgn. 'Horse'-onderzoek- die aankomende week dient lijkt fout te gaan nu Amerikaanse opsporingsdiensten op eigen houtje Nederlandse mobiele telefoons lijken te hebben getapt.

Uit het strafdossier van de landelijke recherche blijkt dat de Amerikanen al Nederlandse telefoons afluisterden, voordat politie en justitie uit ons land zich met zaak bemoeiden.

Toen de advocaten van een van de verdachten daar deze maand bij de rechtbank opheldering over eisten, kregen ze van het Openbaar Ministerie pijlsnel een deal aangeboden. Een van de hoofdverdachten hoeft als het aan het OM ligt slechts kort de gevangenis in, met voorwaarde dat zijn advocaten dan verder geen lastige vragen stellen.

De ongebruikelijke deal roept inmiddels bij de rechtbank ook veel vragen op. Een politierechter in Zwolle, die zich in eerste instantie over de zaak zou buigen, wil het strafproces nu overdragen aan de meervoudige kamer, waardoor drie rechters aanstaande dinsdag een oordeel over de zaak moeten vellen.

Amerikaanse opsporingsdiensten hebben in ieder geval drie Nederlandse telefoons afgeluisterd. Minstens één telefoon bevond zich tijdens het tappen op Nederlands grondgebied, zo blijkt uit het dossier

Het afluisteren van telefoons op Nederlands grondgebied mag echter alleen plaatsvinden na een officieel rechtshulpverzoek van de VS aan Nederland. Het op eigen houtje tappen van telefoons is niet alleen juridisch onwettig, maar ligt na recente afluisterschandalen, waaruit bleek dat de Amerikanen op grote schaal dataverkeer vanuit Nederland en andere landen onderscheppen ook politiek gevoelig.

Als blijkt dat Amerikaanse politiediensten zonder toestemming Nederlandse telefoons hebben afgeluisterd, kan de strafzaak onderuitgaan en gaan meerdere verdachte drugshandelaren vrijuit. De advocaat van een van hen, mr. Rogier Schmidt uit Amsterdam, bevestigt desgevraagd dat de rechtszaak veel vragen oproept vanwege de rol van de Amerikanen. "Het Nederlands onderzoek startte op basis van de Amerikaanse informatie. Mocht blijken dat die illegaal is verkregen, is het OM in onze ogen niet-ontvankelijk."

Volgens woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket mocht justitie vanwege het zogenoemde 'vertrouwensbeginsel' ervan uitgaan dat de door de Amerikanen verstrekte informatie legaal is onderschept.

Het Horse-onderzoek van het landelijk parket startte begin dit jaar met Amerikaanse informatie dat in Nederland een afspraak was gemaakt tussen personen die zich met witwassen van drugsgeld zouden bezig houden. De informatie werd niet alleen duidelijk na het afluisteren van Nederlandse telefoons, maar ook van een Colombiaans gsm-toestel. Uiteindelijk leidde het onderzoek dit voorjaar tot meerdere arrestaties, onder wie twee hoofdverdachten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook