dinsdag 4 februari 2014

Nieuw onderzoek naar dood van Leon Groeneweg

Een speciaal team van experts gaat het onderzoek naar de dood van de Schiedammer Leon Groeneweg (19), die in 2008 in het Brielse meer werd gevonden, opnieuw tegen het licht houden.

De moeder van Leon dreigde eerder in hongerstaking te gaan als het overlijden van haar zoon niet nader wordt onderzocht. Zij meent dat justitie de zaak nooit goed heeft uitgezocht. Haar zoon zou door een jeugdbende uit Schiedam zijn omgebracht, vermoedt ze. De zogeheten Landelijke Reflectiekamer gaat het moordossier nader bekijken.

De bevindingen kunnen leiden tot een nieuw onderzoek, bevestigde de hoofdofficier. Hij benadrukte dat het dan niet gaat om heropening van de zaak, want die is niet afgesloten: „Omdat er geen nieuwe aanknopingspunten zijn, ligt de zaak nu alleen stil.” Hij vindt dat er rond de zaak zo veel emotie ligt dat hij er zeker van wil zijn dat justitie niets over het hoofd heeft gezien.

De politie onderzocht destijds de dood, maar het onderzoek leverde geen aanwijzingen op voor een misdrijf. Informatie over de zaak die in de jaren daarna nog binnenkwam, is telkens onderzocht, zegt het OM. Maar ook dat leverde niets op. De familie van de jongen blijft er, ondanks dat die in bezit is van het dossier, van overtuigd dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen.

Op 14 januari 2007 werd een vriend van Groeneweg, Tariq Chatta (19), ook dood aangetroffen in her Brielse meer. Beiden zouden problemen hebben gehad met een Schiedamse jeugdbende

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: tot 20 jaar voor moord

Varo K (24) is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moord op de Noufal Oulad Youssef (29) uit Amsterdam-Zuidoost op 7 juni 2012 op het Abcouderpad.

Medeverdachte Gowtoe B. (32) werd veroordeeld tot 16 jaar, omdat hij mede-aansprakelijk is voor de moord op Youssef. De officier van justitie had 2 weken geleden celstraffen van 18 en 28 jaar geëist.

De rechter karakteriseerde K. als „een gewelddadig persoon die niet aarzelt om wapens te gebruiken”. Zo acht de rechtbank hem ook strafbaar voor poging tot doodslag tijdens een steekpartij in Rotterdam, waarbij hij iemand tijdens een ruzie in de nek stak. Dat de straf 8 jaar lager voor hem uitvalt, heeft onder meer te maken met zijn jeugdige leeftijd en omdat hij werd vrijgesproken van een andere schietpartij in Amsterdam in juli 2012. „Wel moet de maatschappij langere tijd voor hem worden beschermd”, motiveerde de rechtbank de hoogte van de celstraf.

De medeverdachte B. kreeg een lagere straf opgelegd, onder meer omdat hij niet de schutter was.

Aan de moord in juni 2012 gingen een woordenwisseling en een bedreiging vooraf. De verdachten zouden de vriendin van Youssef hebben uitgescholden, terwijl hij haar naar de metro bracht. Ze trokken allebei een wapen en daagden Youssef uit. Volgens de rechtbank werkten de twee daders nauw samen en is er sprake van moord, aangezien ze na de bedreiging niet in een gemoedsopwelling handelden.

De rechtbank neemt het B. kwalijk dat hij K. niet tegenhield toen die het moordwapen laadde en richtte met beide handen. Bovendien toonde B. later geen berouw en ontkende hij alle betrokkenheid. K. werkte evenmin mee aan het onderzoek. De rechtbank veroordeelde beide mannen op basis van onder meer afgeluisterde gesprekken, getuigenverhoren en camerabeelden uit de buurt waarop de twee daders kort voor en na de moord te zien zijn.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Monique B. mogelijk onschuldig veroordeeld

Thuishulp Monique B. (40) zit mogelijk onschuldig in de gevangenis voor de moord op mevrouw Schermer (78). Ze kreeg 16 jaar cel voor de moord met vijftig messteken. Haar zaak wordt nu een casus voor het project 'Gerede Twijfel'.

Mevrouw Schermer werd op vrijdag 6 maart 2009 gevonden in haar huis aan de Laakkade in Den Haag. Ze lag in een grote plas bloed in de gang. Met een mes is 51 keer in haar hoofd, hals en bovenlichaam gestoken.

Monique B. was de voormalige thuishulp van mevrouw Schermer. Justitie denkt dat ze de bankpas van de bejaarde vrouw probeerde te stelen. Toen die haar betrapte, zou ze de vrouw hebben doodgestoken.

De zaak van Monique B. wordt nu bekeken door het project Gerede Twijfel van de Vrije Universiteit Amsterdam. Onder leiding van rechtspsycholoog Peter van Koppen bekijkt een groep studenten het hele dossier nog eens. Dat betekent niet dat Van Koppen denkt dat B. onschuldig is, maar wel dat er een 'serieuze mogelijkheid' is dat ze onschuldig vastzit.

De studenten maken een analyse van de zaak en schrijven uiteindelijk twee hoofdstukken: een waarin zo sterk mogelijk wordt gemaakt dat B. schuldig is en een waarin zo sterk mogelijk wordt gemaakt dat B. onschuldig is.

De projectgroep neemt geen stelling. Maar de analyse kan wel worden gebruikt om bijvoorbeeld een herzieningsverzoek in te dienen bij de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken. Die besluit uiteindelijk of een zaak opnieuw moet worden behandeld of niet.

B. heeft altijd volgehouden dat ze onschuldig is. De bankpas die ze zou hebben gestolen is nooit bij haar gevonden. Maar volgens het hof heeft ze in een gesprek met haar man wel gezegd dat ze de moord heeft gepleegd.

Door de rechtbank werd B. veroordeeld tot levenslang. Omdat ze niet wilde meewerken aan onderzoeken was de rechter bang op herhaling. Het gerechtshof vonniste uiteindelijk 16 jaar cel, omdat het om een enkelvoudige moord ging. De Hoge Raad bevestigde die straf in het cassatieberoep. Monique B. komt in 2019 vrij.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook