woensdag 23 mei 2012

Verbijstering over uitzending Vaatstra zaak

Na de uitzending van Peter de Vries over de zaak Vaatstra, afgelopen zondag was er al kritiek op op diverse internet fora. Nu hebben oud-rechercheur Dick Gosewehr en –politiepsycholoog Harrie Timmerman die bij eerdere politieonderzoeken naar de moord betrokken waren verbijsterd gereageerd in een reactie op de tv-uitzending van afgelopen zondag. Volgens beide hebben Politie en justitie er intern al van meet af aan ernstig rekening mee gehouden dat Marianne Vaatstra (16) door een bekende van haar kan zijn vermoord.

“Politie en OM presenteerden tal van zaken in dat tv-programma, een soort politie-promotie-show, ten onterechte als nieuwe onderzoeksresultaten en inzichten. Kennelijk wil justitie zich met die onjuiste voorstelling van zaken nu al indekken, mocht straks uit een dna-onderzoek in de omgeving blijken dat de dader inderdaad een bekende is.”

Timmerman adviseerde de recherche in 2002 tijdens het tweede onderzoek naar de gruwelijke tienermoord en had toen ook veelvuldig contact met de leiding van het onderzoeksteam. “Mijn overtuiging en die van veel rechercheurs was, dat het gezien de sporen aannemelijk is dat Marianne de dader kende of dat hij om andere reden overwicht op haar had. Het OM stond een grootschalig dna-onderzoek onder mannen in de omgeving echter niet toe. Ook het eerste team had al met hetzelfde scenario rekening gehouden. De eersten die trouwens als verdachten werden uitgesloten, waren Marianne’s vriendje en zijn stapmaat met wie zij die avond was uitgeweest.”

Oud-rechercheur Dick Gosewehr werd later bij het onderzoek naar de zaak betrokken. “Ook mijn advies was om tevens uit te gaan van een gelegenheidsmisdrijf door iemand die Marianne kende en die haar óf toevallig tegenkwam, óf had gevolgd nadat zij met haar vrienden een fiets had gestolen. Maar justitie hield naar buiten toe altijd vast aan de theorie van de onbekende seriedader.”

Ook andere als ‘nieuw’ vermelde feiten, blijken oud. Het zogeheten Y-chromosomale dna-onderzoek dat justitie alsnog onder mannen in de omgeving zal houden, bestaat al jaren. Het Nunspeetse forensisch bureau IFS attendeerde het OM al in 2006 op dit type onderzoek voor de Vaatstra-zaak, berichtte De Telegraaf destijds. Het OM wilde er echter niet aan.“Net als voorheen blijven onze bezwaren bestaan, omdat er altijd weigeraars zullen zijn,” zei justitie toen.

Verder blijkt dat de afdruk in een slootkant van een fietspedaal die een politieteam recent nog op foto’s zou hebben ontdekt, al veel eerder is gevonden. De Telegraaf beschikt over een proces-verbaal waaruit blijkt dat de technische recherche dat spoor al kort na de moord in 1999 aantrof.

Het politierapport vermeldt tevens dat Mariannes rugzakje bij haar lichaam werd gevonden, de draagbanden onder haar hoofd. ‘Op een van de banden zagen wij een hoeveelheid bloed en bebloede stukjes gras’, schreven rechercheurs in 1999. In 2006 ontdekte De Telegraaf dat het OM het tasje desondanks nooit op dna en andere sporen had laten onderzoeken. IFS vond er destijds alsnog een dna-profiel op en stelde vast dat Marianne mogelijk met haar tas is gewurgd.

“Verbijsterend dat politie en justitie daar nu met geen woord over reppen en die fouten kennelijk liever verborgen houden”, vindt advocaat Job Knoester die Marianne’s vader bijstaat. “Al even absurd is het, dat Peter de Vries jarenlang inzage had in onderzoeksresultaten van politie en justitie, terwijl het OM de ouders al die tijd onwetend hield.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Afghaan die buschauffeur neerstak vrij na blunder justitie

Sarwer T.(52), de Afghaan die 2,5 jaar geleden in Breukelen een buschauffeur van Connexxion vijf keer met een mes stak, is weer vrij dankzij een blunder van justitie.

Deze week zat twee derde van de vierjarige celstraf die hij kreeg opgelegd erop. Bij goed gedrag worden gevangenen dan voorlopig vrijgelaten, maar volgens justitie zou T. niet voor die regeling in aanmerking moeten komen. Het Openbaar Ministerie wilde daarom de man vasthouden voor behandeling, maar diende -zo bleek gisteren- het verzoek daartoe 4 dagen te laat in. Het verzoek had 30 dagen voor de vrijlating van de man naar de rechtbank gestuurd moeten worden.

T. is getraumatiseerd doordat hij zijn vrouw en kinderen in Afghanistan heeft verloren. Hij zou elke vorm van behandeling voor een veilige terugkeer in de maatschappij echter hebben geweigerd. Hij wil ook niet meewerken aan bijzondere voorwaarden die tijdens zijn voorlopige vrijlating gelden, zoals een alcoholverbod. Tijdens het misdrijf was T. onder invloed van alcohol.

Het OM vreest dat Sarwer T., opnieuw in de fout gaat en spreekt van een 'verschrikkelijke blunder'.
Busbedrijf Connexxion reagaeert geschokt op de vrijlating.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook