woensdag 18 januari 2012

Nederlandse pedofiel krijgt 37 jaar in Thailand

Willem Gerard Knoppien
De Nederlander Willem Gerard Knoppien,(64) is in Thailand tot 37 jaar cel veroordeeld. Een gerechtshof in dat land heeft hem ook in hoger beroep schuldig bevonden aan kindermisbruik. Een lagere rechtbank had eerder dezelfde straf opgelegd.
Zijn medeplichtige Thanes Bualuang, (35) kreeg 26 jaar en 8 maanden. De rechter was milder in dat vonnis omdat Thanes bekend heeft.

Knoppien was in 2007 opgepakt in de badplaats Hua Hin. Hij zou een jongen (12) tot vier keer toe hebben misbruikt. De Nederlander betaalde het slachtoffer 200 baht, omgerekend iets minder dan 5 euro, zogenaamd om zijn hotelkamer schoon te maken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrijgesproken en toch ontslagen

Een ambtenaar die enige tijd gold als moordverdachte in een Almeerse moordzaak, is terecht ontslagen door de gemeente Amsterdam. Hoewel de rechtbank Zwolle-Lelystad de man op 6 mei 2010 vrijsprak, oordeelde de bestuursrechter in de ontslagzaak dat de man niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij niets van doen had met de dood van het slachtoffer. Daarom mocht hij worden ontslagen aldus de bestuursrechter. (LJN BV1254)

De man werkte als magazijnmedewerker voor het stadsdeel Oost in de hoofdstad. Hij werd 14 april 2009 gearresteerd en op 2 juni 2009 weer voorlopig in vrijheid gesteld in afwachting van het proces. Zijn werkgever kwam er via via achter dat de werknemer verdachte was in de Almeerse moordzaak uit 2009 (waarschijnlijk gaat het hier echter om de moord op René Karamatali en Brian Stein uit oktober 2008 LJN: BM3695).

Het stadsdeel gaf de man volgens de bestuursrechter uitgebreid de mogelijkheid om de uit de strafzaak ontstane beeldvorming te weerleggen, bijvoorbeeld door processen-verbaal te overleggen. Maar daar maakte de man geen gebruik van.

Hoewel de rechtbank Zwolle-Lelystad de ambtenaar vrijsprak, staan in het dossier wel verklaringen waaruit voor de bestuursrechter juist de betrokkenheid bij de moord blijkt. “In het bestuursrecht gelden andere bewijsregels. Daarbij had de ambtenaar het stadsdeel aanvankelijk niet de waarheid verteld over zijn afwezigheid in verband met detentie”, aldus de rechter.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook