dinsdag 14 december 2010

Overvaller komt om bij overval

De Spar supermarkt aan de Dorpsstraat in Moerkapelle is vandaag rond 7.30 uur overvallen. Hierbij raakte een Marokkaanse overvaller (20) uit Delft zwaar gewond en overleed vanavond in het ziekenhuis.
De man uit Delft en een kompaan (19), eveneens uit Delft, vielen de supermarkt binnen door achter de bakker aan te lopen. 
Hierbij kreeg het broodmeisje een pistool tegen haar hoofd.
Vervolgens gingen de twee overvallers de trap op naar het kantoor waar de eigenaar en zijn zoon Joris aan de koffie zaten. De twee moesten onder bedreiging van een pistool de geldlades afgeven. Hierbij werden twee kogels afgevuurd. Pak en zijn zoon werden opgesloten in het kantoor, maar Joris wist een glazen deur in te trappen.

Het is vervolgens tot een vechtpartij gekomen tussen de verdachten en aanwezigen. Hierbij kwam één van de overvallers van de trap te vallen en bleef zwaar gewond liggen. Het heeft lang geduurd voordat de politie de identiteit van de gewonde overvaller heeft kunnen achterhalen.

De vier personen die overlopen werden door de twee overvallers, zijn uitgebreid door de politie gehoord. Eén van hen -eigenaar Dick Pack (62)- is aangemerkt als verdachte. Hij is niet aangehouden.


Volgens het OM heeft de zaak kenmerken van een noodweersituatie. Dat is de reden dat het OM heeft besloten om de verdachte niet aan te houden en voor te geleiden voor de rechter-commissaris. Het opsporingsonderzoek is nog volop bezig en de officier van justitie zal pas in een later stadium beslissen of er is gehandeld uit noodweer. Alle vier de aanwezigen bij de gewapende overval zijn terug naar huis gegaan.

Deze beslissing van het OM is in overeenstemming met de nieuwe richtlijn over hoe om te gaan met burgers die zichzelf verdedigen na een confrontatie met een inbreker of overvaller.
Iemand die aangevallen wordt door een gewelddadige inbreker of overvaller en zichzelf verdedigt door óók geweld te gebruiken krijgt voortaan een bijzondere positie. Hij wordt namelijk niet aangehouden door de politie. Hij wordt wel als verdachte aangemerkt, maar wordt niet verplicht om mee te gaan naar het politiebureau. Hij krijgt de status van verdachte, omdat hij daarmee recht heeft op een advocaat en zich kan beroepen op zijn zwijgrecht. De richtlijn van het OM gaat officieel per 1 januari 2011 in.



Update 16 december 2010:
Inmiddels is stiefzoon Joris Welmer als verdachte aangemerkt. Stiefvader Dick Pak zou volgens justitie alleen als getuige zijn gehoord.


Het verhaal van Dick & Joris, verteld door hun advocaat Kaarls
"Toen de Marokkaanse overvallers binnenkwamen zat Joris boven en vader Dick beneden in de winkel. Joris hoorde rumoer en dacht: Hier gaat iets niet goed. Terwijl hij dit denkt, ziet hij twee overvallers met een pistool met de broodbezorger en het broodmeisje de trap op komen. Ze riepen: Hier met het geld. Nu! Open de kluis. Toen het niet snel genoeg ging, werd er direct geschoten."

Vervolgens wilden ze weten waar de eigenaar van de zaak was. Kaarls: "Hierop werden Joris, de bezorger en het meisje door een van de overvallers in het kantoor gezet en ging zijn handlanger naar Dick, die nog beneden was. Joris had toen ondertussen de alarmknop ingedrukt. Beneden moest Dick het geld uit de kluis halen. 'Snel of ik schiet', werd er geroepen. En de man schoot ook meteen. Daarna moesten ze alle vier boven in het kantoor op hun knieën zitten en geld geven, waarop de overvallers de buit weggristen en de deur op slot deden." "Joris trapte toen een glazen ruit in om te ontsnappen. Op dat moment draaiden de overvallers zich om en werd er weer geschoten. Joris pakte een gereedschapskist en smeet deze naar de mannen. Ook heeft een van winkeliers nog een ijzeren staaf in zijn handen gehad waarmee tijdens een worsteling is geslagen. Alles ging in zo'n enorme flits dat ze niet meer weten wie wat heeft gedaan. Maar ineens lagen of stonden ze met z'n vieren beneden en was de oudste overvaller zwaargewond. Joris had een groot stuk glas in zijn been en zat onder het bloed." De oudste overvaller werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd. De 19-jarige werd ter plaatse aangehouden. Hij wordt morgen voorgeleid voor de rechter-commissaris. Volgens Kaarls weten zijn cliënten werkelijk niet wat zich precies heeft afgespeeld. "Alles ging in een fractie van een seconde. Het was erop of eronder. Ze willen benadrukken dat ze absoluut geen eigen rechter wilden spelen, maar dat er uit pure angst is gehandeld. Ze zijn er allebei compleet stuk van."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

25 baby's doodgeschud

Vorig jaar zijn in Vlaardingen, Schiedam en Maassluis 25 baby’s overleden als gevolg van het hardhandig door elkaar schudden door één van de ouders.
Dit gebeurde gewoonlijk wanneer een baby niet ophield met huilen en dat ouders hoopten het kind stil te krijgen door het stevig heen en weer te schudden.

Het aantal is gebaseerd op meldingen die huisartsen deden bij de politie en de GGD en werd dinsdag genoemd door de Vlaardingse wethouder voor jeugdzaken, Cees Oosterom. Oosterom zei zich te zijn 'rotgeschrokken'.

Het verschijnsel dat een baby kan overlijden als hij door elkaar wordt gerammeld, kwam aan de orde tijdens een bijeenkomst over kindermishandeling in Vlaardingen.

De GGD gaf daarbij inzicht in het aantal gevallen van kindermishandeling in de regio. In 2009 kwamen onder andere via huisartsen, scholen en de politie 800 meldingen binnen. In veel gevallen liepen kinderen daarbij verwondingen op. De aard ervan varieerde volgens Oosterom “van blauwe plekken tot de gevolgen van keiharde fysieke en mentale mishandeling”.

In alle gevallen werd aangifte gedaan bij de politie. Niet duidelijk is, hoeveel zaken uiteindelijk door justitie voor de rechter zijn gebracht en om welke redenen van strafvervolging werd afgezien.

De gemeente Vlaardingen, die ook namens Schiedam en Maassluis de woordvoering doet, hoopt daar vandaag nadere mededelingen over te kunnen doen.

In de meeste gevallen waarbij een baby door heen en weer schudden overleed, zou justitie niet tot strafvervolging zijn overgegaan. Volgens Oosterom hoeft er niet altijd sprake te zijn van bewuste mishandeling: “Ouders kunnen in paniek raken als hun kind niet ophoudt met huilen. Of ze zijn oververmoeid en weten niet precies wat ze doen.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zaak Schipholbrand moet over

De zaak tegen Libiër Achmed L.J. moet over heeft de Hoge Raad bepaalt. L.J. wordt verdacht van het brandstichten in zijn cel op het cellencomplex op Schiphol. De daaruit voortvloeiende brand waarbij veel mensen omkwamen staat bekend als 'de Schipholbrand' omdat een belangrijke getuige niet is gehoord. Deze getuige, een statisticus moet uitsluitsel geven over de kans dat een weggeworpen sigaret brand veroorzaakt.

Achmed L.J. werd eerder in deze zaak tot 18 maanden cel veroordeeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook