woensdag 3 november 2010

Uitspraak: alsnog 6 maanden voor oude moord

Een vrouw (34) uit Assen die 13 augustus 2005 in het Groningse Beerta haar vriend (33) doodstak, is na een ontslag van rechtsvervolging en vervolgens een vrijspraak na vijf jaar alsnog veroordeeld. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde haar woensdag wegens doodslag tot 24 maanden cel, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. De vrouw hoeft evenwel niet naar de gevangenis omdat ze al in voorarrest heeft gezeten.

De rechtbank in Groningen ontsloeg de vrouw in maart 2006 van rechtsvervolging, omdat er sprake was van psychische overmacht. De vrouw is van jongs af aan misbruikt, vernederd, bedreigd en mishandeld, en kwam uiteindelijk terecht in een relatie met het slachtoffer waar dat niet anders was. Na jaren te zijn mishandeld en bedreigd, stak ze haar vriend terwijl hij sliep dertien keer in borst, nek en hoofd. De vrouw, van wie is aangetoond dat zij zich niet aan de relatie kon onttrekken, zei geen andere uitweg meer te zien.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuw onderzoek in rechtszaak rond dood Kathleen Cremers

Het het gerechtshof in Arnhem heeft vandaag bepaald. dat in de zaak rond de dood van Kathleen Engels-Cremers uit Venray  bloedvlekpatronen en sporen opnieuw moeten worden bekeken. Ook moeten de broer en de moeder van de verdachte, de echtgenoot van het slachtoffer, worden gehoord.

Het hof heeft alle verzoeken van het Openbaar Ministerie en de verdediging toegewezen. Het OM wil onder meer de broer van de verdachte horen, omdat hij heeft aangegeven iets te weten wat relevant kan zijn voor de strafzaak. De verdediging wil de moeder van de verdachte ondertussen horen, omdat zij bij verdachte heeft aangedrongen op het geven van openheid over de gebeurtenissen op 15 maart 2006, de dag dat Erik Engels zijn vrouw om het leven zou hebben gebracht.

Engels zou op 15 maart 2006 in zijn huis in Venray zijn echtgenote met zeventig messteken hebben gedood. De verdachte heeft altijd ontkend. De man werd in 2007 door de rechtbank in Roermond tot vijftien jaar cel veroordeeld wegens doodslag op zijn vrouw. In 2008 sprak het gerechtshof in Den Bosch hem echter vrij, waarop het OM in hoger beroep ging. De Hoge Raad vernietigde de uitspraak van het hof eerder dit jaar. Volgens het hoogste rechtsorgaan had het hof de vrijspraak niet goed gemotiveerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: tot 17 jaar voor Hofstadgroep in hoger beroep

Tegen leden van de Hofstadgroep zijn vandaag in hoger beroep straffen tot 17 jaar geëist.
Jason Walters moet van het OM de hoogste straf krijgen, zijn medeverdachte Ismael Aknikh zou 38 maanden cel moeten krijgen.

Volgens het OM wilden de verdachten terreuraanslagen plegen. De rechtbank in Den Haag was het daarmee eens, maar het gerechtshof in Den Haag vond in 2008 van niet. Nadat het OM in cassatie was gegaan bij de Hoge Raad, besliste de Hoge Raad dat het hof te strakke regels had aangehouden om deelname aan een terroristische organisatie te bewijzen. De zaak moest daarom opnieuw worden behandeld, nu door het gerechtshof in Amsterdam.

Hoofdverdachte Jason W. kreeg op 23 januari 2008 vijftien jaar cel opgelegd voor vijf keer poging tot moord op agenten van een arrestatieteam. Het terroristische aspect achter deze en andere daden achtte het hof destijds niet bewezen. Het OM had achttien jaar cel geëist. Een andere verdachte, Ismael A. kreeg bij het hof vijftien maanden cel voor het bezit van handgranaten, na een eis van eveneens achttien jaar cel. Hij werd vrijgesproken van poging de politiemensen te doden.

Een overzicht van de hofstadgroep.

Jason Walters, distantieerde zich eerder dit jaar in een brief van de geweldadige jihad

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Militair vast voor moord |Eerwraak? of gewoon wraak?

Misha L. (21), een militair van de Luchtmobiele Brigade, het elitekorps van de landmacht, wordt verdacht van de moord op de Turk Deniz Sifritas (20) in Cuijk. De Molukse militair heeft volgens justitie op 22 september samen met zijn neef Ephraim, Deniz Sifritas omgebracht. Terwijl de een hem van achteren vasthield, bracht de ander hem dodelijke stoten toe met een mes.

De moord is door verschillende getuigen gezien. De militair was, volgens zijn omgeving, nog maar kort terug van een uitzending naar Oeroezgan of stond op punt te worden uitgezonden. Volgens justitie zou uit het onderzoek naar voren zijn gekomen dat de militair vond dat Sefritis de eer van zijn jongere zus had geschonden. Deze zou volgens hem de zus seksueel hebben belaagd of verkracht.

Sifritas werkte bij het plaatselijke Van der Valk-Hotel, net als de zus van de militair. Hoewel de militair ten tijde van de moord in dienst was, wordt hij niet voor de militaire kamer berecht.

Justitie heeft besloten de militair samen met zijn neef en zijn broer Josha voor de gewone strafrechter te brengen, omdat zij de moord vermoedelijk samen hebben voorbereid. "Zij zullen later dit jaar voor de rechter verschijnen", aldus een woordvoerster van justitie.

Hun zal vrijwel zeker moord met voorbedachten rade ten laste worden gelegd. De militair was met zijn broer actief op zoek naar het slachtoffer. De advocaat van de oudste broer (27), mr. Stap, wilde gisteren niet op moord ingaan. De militair wordt bijgestaan door advocaat mr. Van der Biezen. "Ik ga met mijn cliënt bespreken in hoeverre zijn uitzending of militaire ervaringen een rol hebben gespeeld. Ik moet het dossier nog bestuderen."

Volgens hem was het een modelmilitair, die alleen uitgezonden is geweest op oefening naar Suriname. "Hij is zelfs onderscheiden. Hij heeft zware psychologische tests ondergaan."

Of het inderdaad eerwraak betreft, valt natuurlijk nog te bezien. Als de militair Sefritis heeft omgebracht omdat er inderdaad sprake was van aanranding of verkrachting, dan is het wraak, eigenrichting, maar geen eerwraak

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook