vrijdag 29 oktober 2010

Verklaringen van Poch geen bewijs

De rechtbank in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires heeft bepaald dat de verklaringen die de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch heeft afgelegd tegenover zijn voormalige collega's bij Transavia, niet als juridisch bewijs gelden omdat ze niet in een rechtszaal zijn uitgesproken.

Daarom zijn volgens de rechtbank de preventieve hechtenis van Poch en de dwangsom van 615 miljoen Argentijnse pesos (een kleine 112 miljoen euro) onrechtmatig. Poch blijft echter voorlopig vastzitten in de gevangenis. Onderzoeksrechter Sergio Torres, die de aanklacht tegen Poch heeft geformuleerd, heeft opdracht gekregen snel te bepalen hoe het proces nu verdergaat.

Poch zou tijdens een etentje op het Indonesische eiland Bali tegen collega’s van de luchtvaartmaatschappij Transavia hebben verklaard dat hij had deelgenomen aan de zogeheten 'vluchten des doods' tijdens de militaire dictatuur in Argentinië van 1976 tot 1983. Tegenstanders van het regime werden levend boven zee naar beneden gegooid. Die collega's hebben inmiddels toegegeven dat Julio niet in de 'ik' vorm sprak.

Mei 2010
Een document van de marine bevestigd dat Poch nooit vrachttoestellen vloog voor de marine. Alleen hieruit werden politieke gevangenen in zee gegooid. Ook volgens de logboeken bestuurde Poch alleen straaljagers met één motor, een compleet andere tak van sport, aldus vliegexperts.

Ook de tweede pijler van de aanklacht wankelt. Twee Transavia-collega’s die verklaarden dat Poch op Bali in 2003 repte over zijn rol in de doodsvluchten, geven nu intern toe dat hij niet in de ’ikvorm’ sprak. Eén van beiden, Edwin R.B., zal weigeren te getuigen als rechter Torres dat vraagt.
Op basis daarvan startte onderzoeksrechter Sergio Torres een onderzoek. In september vorig jaar werd de piloot in het Spaanse Valencia gearresteerd, vlak voor wat zijn laatste Transaviavlucht had moeten worden. Begin dit jaar leverde Spanje Poch uit aan zijn geboorteland Argentinië.

In de aanklacht wordt Poch medeverantwoordelijk gehouden voor alle misdaden van het legeronderdeel waarvan hij deel zou hebben uitgemaakt. De rechters hebben zich daar vrijdag echter tegen uitgesproken. Ook zou niet aangetoond zijn dat Poch transportvliegtuigen en helikopters, waarmee de doodsvluchten werden uitgevoerd, kon vliegen. Dat laatste heeft de piloot zelf ook in zijn verdediging aangevoerd.

Update 30 oktober 2010: De vrijlating van Julio Poch lijkt op handen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Twee doden in huis in Rotterdam

In een woning in de Polderstraat in Rotterdam zijn vrijdagmiddag de levenloze lichamen van een man en een vrouw aangetroffen.

Een familielid die bij het tweetal op bezoek wilde gaan, kreeg geen gehoor en allarmeerde de poltie. Die trof vervolgens de twee dode lichamen aan. Onderzocht wordt wat de relatie is tussen de man en de vrouw.

Een misdrijf of een familiedrama kan niet worden uitgesloten, laat een woordvoerder van de politie weten.

Over de identiteit van de slachtoffers en de doodsoorzaak is nog niets bekend. Het zou gaan om een man en een vrouw.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Rozenmeisje' is geïdentificeerd

Jozéfa, Het Rozenmeisje / Das "Rosenmädchen"
Het 'Rozenmeisje' dat in 1996 vermoord werd gevonden in het 'rozendorp' Lottum (Limburg), is de toen 19-jarige Jozéfa Wyka uit Gorzow in Polen.

De familie van Jozéfa heeft haar geïdentificeerd aan de hand van foto's. Ook herkende de familie haar aan de littekens op haar been. Die zijn veroorzaakt door een aanrijding kort voor haar verdwijning in 1996. Dat ongeluk, waardoor haar vader zwaar gewond raakte, was voor Jozéfa destijds reden om van huis te vertrekken.

In het Duitse Keulen ontmoette ze de nu 56-jarige Erich Kurt Lange, die inmiddels is gearresteerd op verdenking van moord en verkrachting. Deze ontkent de moord, maar zei haar te kennen als Malgosia. Josefa's moeder bevestigde dat haar dochter zich vaak Malgosia noemde.

Er werd al langer vermoed dat het Rozenmeisje uit Polen kwam, waarbij men dacht aan Poznan

Update: Op 25 februari zal de kist met het lichaam van Jozefa worden overgedragen aan een Poolse begrafenisondernemer voor begrafenis in Polen.

Rosenmädchen ist identifiziert

Das "Rosenmädchen" die in 1996 ermordet gefunden wurde in der "Rosendorf" Lottum (Limburg), ist identifiziert wie der damals 19-jährige Jozéfa Wyka aus Gorzow in Polen.

Jozéfa's Familie hat ihr von Fotos identifiziert. Die Familie erkannte auch ihr die Narben auf ihrem Bein. Bedingt durch einen Unfall kurz vor ihrem Verschwinden im Jahr 1996. Das Unfall, in der ihr Vater schwer verletzt wurde, war damals Grund für Josefa Haus und Heimat zu verlassen.

In Köln, Deutschland, lernte sie den jetzt 56-jährige Erich Kurt Lange kennen, der jetzt für auf verdachtigung des Mordes und der Vergewaltigung verhaftet wurde. Lange bestreitet den Mord, sagte aber, dass er das Mädchen kennt wie 'Malgosia'. Die Mutter Jozéfa's bestätigt, dass ihre Tochter sich oft Malgosia nennte.

Es wird seit langem vermutet dass das Rosanmädchen aus Polen kommt, dabei wurde Posen vermutet.

Update: Am 25. Februar 2011 sol den Sarg mit dem Leichnam der Jozefa einem polnischen Bestatter übertragen worden für die Beerdigung in Polen

Róża-dziewczyna został zidentyfikowany.

To Wyka Józefa. Ona pochodzi z Gorzowa. Miała wtedy 19  

Update: W dniu 25 lutego, trumna z ciałem Józefa przeniesione do polskiego zakładu pogrzebowego do pochówku w Polska.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook