dinsdag 21 september 2010

Gregorius Nekschot zaak geseponeerd

Cartoon van Nekschot:
Taliban viert vertrek Nederlandse leger uit Afghanistan!
Het Openbaar Ministerie heeft besloten cartoonist Gregorius Nekschot niet te vervolgen voor discriminatie. Justitie meent wel dat zeven spotprenten en twee losse teksten van zijn hand strafbaar zijn, maar seponeert de zaak.

Justitie vindt de cartoons en teksten discriminerend ten opzichte van onder meer moslims. Het heeft echter besloten niet tot vervolging over te gaan, omdat ze al geruime tijd niet meer op de website van Nekschot staan en de cartoonist een dag en nacht in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Ook speelt mee dat de zaak lang in beslag heeft genomen sinds er in 2005 aangifte werd gedaan en er geen nieuwe klachten meer over Nekschot zijn binnengekomen.

De politie arresteerde Nekschot in mei 2008. Hij zat ongeveer dertig uur vast. Ook werd zijn woning doorzocht. De zaak leidde tot veel ophef. Sommigen waren bang dat de vrijheid van meningsuiting in het geding kwam. Hirsch Ballin vond wel dat Nekschot onnodig lang was vastgehouden, maar de arrestatie was volgens Ballin 'geen nieuw beleid'. Uiteindelijk slikte de 2e kamer de uitleg van Ballin/Balkenende.

Het OM liet weten dat de zaak zo lang heeft geduurd omdat de rechter-commissaris onder anderen een cartoondeskundige en een arabist heeft gehoord. Dat gebeurde op verzoek van de advocaat van Nekschot.

Het Meldpunt Discriminatie Internet deed in 2005 aangifte tegen Nekschot. Die kwam voort uit een klacht van de orthodoxe imam Abdul Jabbar van de Ven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen hoger beroep TomPoes-drugszaak

Het Openbaar Ministerie in Zutphen heeft het hoger beroep in de zogenoemde TomPoes-drugszaak ingetrokken. De Tom Poes zaak betrof feitelijk een onderzoek naar Hasj handel door een Apeldoornse familie waarin grove fouten zijn gemaakt.

De rechtbank in Zutphen verklaarde justitie in deze zaak in oktober vorig jaar onbevoegd, omdat het OM verscheidene regels had overtreden in het onderzoek. Daardoor gingen zeventientien verdachten vrijuit.

“Een grove veronachtzaming”, noemden de rechters het onderzoek van het OM. “Er is sprake geweest van een opeenstapeling van (vorm)verzuimen waardoor de waarheidsvinding in het geding is gekomen.”

Zo was er bijvoorbeeld een proces verbaal vervalst: in een tap gesprek dat over de verkoop van een BMW ging, werd door de politie het woord 'BMW' vervangen door 'XTC'. Natuurlijk is er geen agent voor de vervalsing vervolgd. Ook bleken er geheimhoudingsgesprekken tussen verdachten en advocaat niet vernietigd en zelfs aan het dossier toegevoegd.

Het OM was in beroep gegaan omdat ze het 'niet met alles in de uitspraak eens waren'. Klaarblijkelijk hebben ze nu ingezien dat de rechter gelijk had.

Zie ook: Justitie met de billen bloot in Tom Poes drugszaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook