zondag 15 augustus 2010

Hoe oud waren Sietske’s baby’s?

In al het nieuws over de gevonden babylijkjes van Sietske H. lijken steeds meer mensen zich te verbazen over het feit dat haar zwangerschappen niet veel meer opgevallen zijn.

Weliswaar zeggen een buurvrouw en ook haar werkgever bij Tandkliniek Ike dat ze zagen dat Sietske zwanger was, maar niemand heeft haar met een hoogzwangere buik gezien.

Nou is zulks niet per se nodig, er zijn gevallen bekend van vrouwen die zelf niet eens wisten dat ze zwanger waren. Vaak gaat het daarbij echter om vrouwen die niet direct opvallen door slankheid, hoewel er enige jaren geleden ook nog een KLM stewardess plots op een hotelkamer in Saoedi Arabië  beviel. Desondanks blijft het een zeldzaamheid.

Een verklaring zou kunnen zijn dat Sietske op enig moment zélf (of met hulp) een abortus heeft opgewekt. Je hoeft daarbij niet te denken aan een poging met breinaalden, het kan véél simpeler: met medicatie.

Aangewezen is natuurlijk de ‘abortuspil’ Mifeprex® of Mifeprin®  (actieve stof mifepristone, ook wel RU 486 genoemd). Verkoop en voorschrijven van Mifeprex® dan wel Mifeprin® is echter strict gereguleerd en zelfs voor gewone artsen (niet-gyneacologen) moeilijk te krijgen. Desondanks is Mifeprex wél makkelijk on-line te bestellen, en wordt binnen 2-4 dagen in Nederland afgeleverd (ca 31 euro per pil).

Er zijn echter andere geneesmiddelen die met gemak een abortus opwekken, dan wel een vruchtdood veroorzaken. Die middelen zijn weliswaar alleen op recept verkrijgbaar, maar er is relatief makkelijk aan te komen.

Sietske H. met zichtbaar buikje?
Sietske H-cafe-de Brege2

Twee van die middelen doen het het beste vroeg in de zwangerschap, maar een derde middel doet het beter wat later in de zwangerschap. Dat derde middel is tevens het makkelijkste verkrijgbaar en spotgoedkoop (ca 50 ct/pil) en het zou kunnen verklaren waarom Sietske op sommige foto’s en door sommige mensen te zien zou zijn geweest met een buikje: ze moest immers wachten tot het juiste tijdstip (let wel, dit is een theorie).

Als Sietske als tandarts assistente ook maar een knip voor haar neus waard was, dan kon ze makkelijk achter de namen van die geneesmiddelen komen. Elke arts of apotheker die een knip voor zijn neus waard is, zou die pillen echter nooit voorschrijven aan een zichtbaar zwangere vrouw. Sietske moet ze dus al van tevoren in huis hebben gehad, of hulp van een ander hebben gehad, of pillen van iemand anders ontvreemd hebben, of ze on-line besteld hebben. (Tip aan politie: Check creditcard)

Het blijft echter speculeren zolang we niet weten hoe oud de gevonden babylijkjes waren. Sietske heeft weliswaar bekend dat ze de kinderen na de geboorte heeft omgebracht, maar het zal nog moeten blijken of dat waar is. Ze heeft tenslotte ook gezegd dat het 4e kind niet van haar was.

Voor Sietske kan het nogal een verschil zijn: Kindermoord of Kinderdoodslag wordt bestraft met 9 dan wel 6 jaar, het ongeoorloofd afbreken van een zwangerschap kent echter max 4,5 jaar straf (Art 290, Art 291, Art 296).

Noot. Ik noem de ‘bruikbare’ pillen hier niet. Het is voor iemand die ook maar even naspeuring doet op het internet niet moeilijk om achter de naam van die pillen te komen, maar het is niet mijn taak om het gebruik er van te promoten.

Mifeprin® en Mifeprex® zijn verschillende handelsnamen voor dezelfde stof: mifepristone.

Update 3 mei 2011: Sietske is veroordeeld tot 12 jaar cel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook