donderdag 24 juni 2010

Misdaad en ethniciteit

In Nederland is de helft van de Marokkaanse jongens op zijn tweeëntwintigste met de politie in aanraking gekomen voor een misdrijf. Eén op de drie in deze groep is een veelpleger met meer dan vijf feiten op zijn kerfstok. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in het jongste nummer van het Tijdschrift voor Ciminologie. Tot verrassing van de auteurs blijken ook Marokkaanse meisjes drie keer zo veel criminele feiten te plegen als Nederlandse dames. En veelplegers zijn gemiddeld niét gewelddadiger dan personen die maar eens af en toe een feit plegen. Uit een ander onderzoek in hetzelfde nummer van TVC blijkt dan weer dat asielmigranten meer criminele feiten plegen dat autochtonen of gewone migranten.

Het verband tussen etniciteit (de herkomst van iemand, nvdr) en criminaliteit onderzoeken ligt gevoelig. Registratie van iemands etnische afkomst lokt al gauw de beschuldiging van "racisme" uit. In veel landen zijn er dan ook geen onderzoeken over dit thema. Maar in Nederland wel. Het Nederlandse Tijdschrift voor Criminologie wijdde er zelfs een heel thema-nummer aan.

Centraal staat een nieuwe studie van Arjan Blokland, Kim Grimbergen, Wim Bernasco en Paul Nieuwbeerta. Zij volgden iedereen die in 1984 (!) in Nederland geboren is tot hij of zij 22 jaar werd. Ze gingen na hoeveel maal deze personen voor een misdrijf met de politie in aanraking kwamen.

Zo'n studie gebeurde nooit eerder. Wel bleek eerder al dat het aantal allochtonen in de jaarlijkse groep verdachten in Nederland twee keer zo groot is als hun aandeel in de bevolking. En ook dat ongeveer een derde van alle geregistreerde criminaliteit in Nederland gepleegd werd door een niet-westerse allochtoon. En dan had je nog een onderzoek van de stad Rotterdam. Dat toonde aan dat in 2007 meer dan de helft van de Marokkaanse Rotterdammers tussen 18 en 24 jaar minstens één keer met de politie in aanraking kwam voor een misdrijf. De recidive lag in deze groep zelfs rond de 90%. Deze studies waren echter momentopnames, die dus vertekend kunnen zijn. Nooit werd een volledige geboorte"cohorte" (een groep uit een bepaald geboortejaar die jarenlang wordt gevolgd) in heel Nederland gevolgd. Dat gebeurde nu dus wel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Advocaat Joran van der Sloot naar Mensenrechtencommissie

Máx­i­mo Alon­so Altez Navar­ro, de advocaat van Joran van der Sloot, stapt naar de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten. Dat zegt hij in een interview met de Wereldomroep.

Volgens Altez zijn de rechten van Joran van der Sloot geschonden omdat Van der Sloot een verklaring heeft gedaan waarbij geen advocaat aanwezig was. Ook zou Joran een advocaat toegewezen hebben gekregen die bevriend was met agenten. Uit een brief van de Nederlandse ambassade zou blijken dat de vertaler, Maurice Steins, geen officiële vertaler is die door de ambassade is aangewezen. Volgens Altez zou hij bepaalde legale terminologie niet beheersen.

Hij wil dan ook dat de verklaring wordt vernietigd. Gebeurt dat niet, stapt hij naar de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Costa Rica.

Joran heeft inmiddels ook een klacht tegen de politie ingediend.

Update 25 juni 2010: Rechter Wilder Casique Alvizuri heeft het verzoek van Joran van der Sloot om de resultaten van het politieonderzoek nietig te verklaren niet ingewilligd.

Joran van der Sloot had om de nietigverklaring verzocht omdat naar zijn zeggen het hoofd moordzaken van de onderzoekspolitie, kolonel Miguel Engel Canlla, hem had gedwongen. Er zou geen officiële vertaler aanwezig zijn geweest bij het verhoor en zijn advocaat zou op de hand van de politie zijn geweest.
Ook zou zijn laptop geopend zijn zonder toestemming van een rechter. Rechter Casique oordeelde dat bij alle verhoren de officiële vertaler Maurice Steins aanwezig was, dat er een door de staat aangewezen advocaat aanwezig was en dat er een officier van justitie bij was om te beoordelen of het onderzoek volgens de wet verliep.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man doodgeschoten op straat in Velsen-Noord

In de Wijkeroogstraat in Velsen-Noord is vanmiddag Gerard Foeken (23) op straat neergeschoten. Hij kreeg nog eerste hulp, maar die mocht niet meer baten.

De politie kan nog niets zeggen over de toedracht van de fatale schietpartij. Ook de identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Update 9 juli 2010: De politie heeft een verdachte opgepakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Echtpaar dood in woning Lochem

In een woning aan de Graanweg in Lochem (Gelderland) heeft de politie vanmorgen een dood echtpaar (man 66, vrouw 61) aangetroffen. De politie gaat vooralsnog uit van een familiedrama.

Buurtbewoners sloegen 's ochtends rond half elf alarm. Agenten zijn kort daarop met een sleutel de woning ingegaan. Daar werden de twee lichamen gevonden. De identiteit van het echtpaar is nog niet vrijgegeven. Wat er zich precies heeft afgespeeld, is nog onbekend.
Update 1 juli: Uit sectie is geen betrokkenheid van derden gebleken. De politie blijft daarom bij een familiedrama en de zaak wordt gesloten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte dood Redmar Smedema vrij

Een jongen (19) uit Damwoude die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Redmar Smedema (16) uit Burgum is door het OM in Leeuwarden vrijgelaten. Eerder zei de rechtbank dat de jongen werd verdacht van het geven van de fatale klap, maar volgens het OM is het niet aantoonbaar dat hij de fatale klap heeft uitgedeeld.

In de nacht van 17 op 18 april raakte Smedema gewond bij een geweldsincident in discotheek Club Q in de Friese gemeente Tytsjerksteradiel. Hij overleed een paar uur later aan zijn verwondingen. Bij een vechtpartij later die nacht op de parkeerplaats bij de discotheek raakte een man (20) uit Damwoude zwaargewond. In die zaak vervolgt het OM niemand, omdat het in dat geval zou gaan om een ongeluk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook