dinsdag 20 april 2010

Eis dertig jaar voor roofmoord

Tegen marktkoopman Marcel B. (49) en diens zoon Mark B. (22) uit Hellevoetsluis is bij de rechtbank in Arnhem dertig jaar gëist wegens gekwalificeerde doodslag, ofwel 'roofmoord' op textielleverancier Aart de Lang (52) en zijn zoon Bas de Lang (23) (foto) in Hurwenen op septenber 2008. De slachtoffers werden gekneveld, door het hoofd geschoten en hun huis werd in brand gestoken.

Volgens de aanklager was er ook een vriend van Mark B. bij. Deze Ricky Scholtz verdronk later in de nabijgelegen Hurwenense Kil. Die wilde hij met Mark vluchtend oversteken, denkt de aanklager, terwijl Marcel probeerde terug de brandende woning in te komen om verloren sleutels te pakken van de vluchtauto van het drietal.

Uitspraak 4 mei 2010. Het werd conform de eis 2x 30 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw neergestoken in Hema in Uden door TBS-er

Een vrouw (61) uit Boekel is vanmiddag rond twee uur neergestoken in een HEMA-filiaal in Uden door Kurt K. (49), een TBS-er die op begeleid verlof was.

Een verwarde TBS-er mag naar buiten met een schaar op zak om een mes te kopen. Leg dat maar es uit
De verwarde Kurt K. pakte haar vast en stak haar in de nek. Haar slagader werd hierbij niet geraakt. De vrouw is volgens de politie aanspreekbaar, maar met een flinke steekwond opgenomen in het ziekenhuis. De man is opgepakt en overgebracht naar het politiebureau.

De politie vermoedt dat de vrouw een willekeurig slachtoffer was. Zij is buiten levensgevaar. De politie vond het gebruikte mes in het warenhuis. De dader komt uit tbs-kliniek de Corridor in het Brabantse plaatsje Zeeland. De man deed boodschappen in de Hema toen hij de vrouw neerstak.

Alle verloven van tbs'ers in longstaykliniek De Corridor in Zeeland worden opgeschort tot de afronding van een intern onderzoek naar het begeleid verlof van de "cliënt". Volgens een zegsman loopt de kliniek de interne procedures na. Over de duur van het interne onderzoek kon hij niks zeggen. De woordvoerder legde uit dat longstaypatiënten op individuele basis onafhankelijk worden beoordeeld of zij geschikt zijn voor zogenoemd incidenteel begeleid verlof. Verlof kan bedoeld zijn voor een boodschap of voor familiebezoek en duurt nooit langer dan een paar uur.

Je kunt je inderdaad afvragen hoe een TBS- er die verward is op proefverlof mag en hoe hij op begeleid verlof aan een mes kan komen. Dat laatste is echter al duidelijk: Hij kocht het bij de Hema. Toen hij de cassiere vroeg de verpakking er af te halen zei zij dat niet te mogen. Hierop haalde de TBS-er een schaar (!!) uit zijn zak en opende zelf de verpakking en stak de vrouw uit Uden neer.

Volgende Vraag: Wat doet een TBS-er op begeleid proefverlof met een schaar in zijn zak?? Waarom liet de begeleidster toe dat hij een mes kocht?? Waarom greep ze niet intoen hij dat uit de verpakking wilde halen? Wat doet een 'verwarde' TBS-er überhaupt op verlof??
Vragen vragen vragen, maar gelukkig komt er 'een onderzoek'


Update 21 april 2010: Volgens Monique Kager, de dochter van het slachtoffer, liep de TBS-er zónder begeleider rond. Volgens de kliniek was de man op begeleid verlof, maar de dochter heeft de begeleidster nooit gezien, niet voor, niet tijdens en niet na de steekpartij.
Update 22 april 2010: in ieder geval een gedeeltelijk antwoord van woordvoerder Jochgem van Opstal: "Het gaat om een verlof op humanitaire gronden. Verlof vanwege de kwaliteit van leven en dus niet om te resocialiseren. Winkelen kan daar bij horen".

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Foto aanrander vrijgegeven | Snel gevonden

De politie heeft een foto vrijgegeven van de verdachte van de aanranding van een dertienjarig meisje.

Het meisje was op 17 februari rond 16:15-16:30 met een vriendinnetje in Eindhoven in een winkel aan de Kleine Berg, toen ze vlak voor ze de winkel uitging werd betast door de man. De bewakingscamera legde het allemaal vast.

Het is een man met een getinte huid, een jaar of 30-35. Hij heeft donker haar en een sikje.

Volgens bronnen op het internet zou het gaan om John Selder alias 'Valentino Sel' uit Roermond, die nog meer onfrisse praktijken op zijn naam zou hebben staan.

Update 23-4-2010: Inmiddels heeft politie bevestigd dat het om deze man gaat. Weliswaar noemt de politie niet zijn naam, maar geeft aan dat de man bekent is geworden door oproepen via Twitter en de website Geenstijl, waar de identiteit wél bekend is gemaakt

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Veroordeling in fatale straatrace

Somaliër Fuad S. (29) is door de rechtbank in Maastricht vrijgesproken van schuld aan het ontstaan van het ongeluk tijdens een straatrace op de A2 door Maastricht, dat op 10 mei 2008 het leven kostte aan drie Rotterdammers.

Hij krijgt wél vier maanden celstraf en plus drie jaar rijontzegging voor het verlaten van de plek van het ongeval en voor gevaarlijk rijgedrag. De eis was anderhalf jaar celstraf plus vijf jaar rijontzegging.

Volgens de rechtbank hebben de verdachte en de inzittenden van het verongelukte voertuig elkaar uitgedaagd. Ze raceten met snelheden tot 90 kilometer per uur door Maastricht, waar 50 kilometer is toegestaan. Het ongeval ontstond toen de auto van de slachtoffers in de linkerberm belandde, de bestuurder naar rechts stuurde en over de kop sloeg. Het voertuig kwam met een snelheid van ongeveer 60 kilometer tegen een betonnen wand tot stilstand. De automobilist en twee passagiers overleden. De vierde inzittende uit Gouda raakte zwaargewond.

De zaak kreeg destijds veel aandacht omdat het zou gaan om een race tussen drugsrunners, maar een duidelijk motief voor de race is niet vastgesteld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Justitie leert het nooit | Zaak over om afluisteren

De Hoge Raad heeft vandaag een veroordeling van het gerechtshof in Arnhem vernietigd, omdat er tijdens het proces gebruik is gemaakt van afgeluisterde gesprekken van de advocaat van de verdachte. De verdachte is een man die het hof veroordeelde tot zeven jaar cel voor het op 12 juli 2004 in brand steken van de woning van zijn ex-schoonmoeder Johan Cortus (69) in Arnhem. Door het vuur kwam Johan Cortus om het leven.

De veroordeelde man uit Arnhem vocht zijn veroordeling bij de Hoge Raad aan, vanwege het gebruik van de afgeluisterde gesprekken in zijn zaak. Het afluisteren van gesprekken van zogenoemde 'geheimhouders' zoals een advocaat mag niet in Nederland. Dat belemmert een verdachte in zijn verdediging.

Het gerechtshof in Den Bosch moet de zaak overdoen.

Toen de zaak nog voor de rechtbank moest komen, vermoedde de officier van justitie dat de advocaat in de betreffende telefoongesprekken de getuigenverklaringen probeerde te beïnvloeden die de familieleden nog over het alibi van de verdachte moesten afleggen. Daarom werden destijds de tapverbalen met toestemming van de rechter-commissaris in het strafdossier van de verdachte gevoegd.

De rechtbank vond dat niet goed omdat het om vertrouwelijke gesprekken ging met een advocaat die om die reden vernietigd hadden moeten worden en gaf opdracht de tapverbalen uit het dossier te halen (rechtbank Arnhem, 22.4.2008 LJN  BD0012).

In hoger beroep draaide het hof dat besluit 'in het belang van de waarheidsvinding' weer terug. Het hof betrok vervolgens die gesprekken bij zijn bewijsbeslissingen (hof Arnhem, 16.12.2008, LJN BG7100). De Hoge Raad tikt het hof hier dus nu over op de vingers.

De uitspraak van de Hoge Raad is overigens wel zéér formalistisch en cryptisch. De raad oordeelt dat nadat de rechter commissaris de gesprekken aan het dossier had toegevoegd. de rechtbank ze daar niet uit had mogen verwijderen en geeft het Hof dus gelijk dat zij de gesprekken weer aan het dossier toevoegd, echter, omdat de gesprekken in eerste instantie al vernietigd hadden moeten worden en dus nooit aan het dossier toegevoegd hadden moeten kunnen zijn, oordeelt de Raad dat het Hof ze derhalve niet in haar bewijsbeslissing had mogen betrekken.

Heel dom van politie, justitie en het Hof. Het is heel duidelijk verboden. Dat is in het verleden al vele duidelijk geworden. Ook de Nomads zijn er op vrijgelaten.

De Rechter Commissaris beriep zich in deze op artikel 126aa lid 2 uit de wet op de Strafvordering, waarin staat dat gesprekken met een vertrouwenspersoon die niet onder de vertrouwensrelatie vallen na machtiging door de RC wél aan het dossier kunnen worden toegevoegd en het Hof nam dat over. De Hoge raad echter vindt nu klaarblijkelijk dat dat artikel alleen op gaat als de advocaat zélf verdachte is, en dat was hij niet.

Overigens is de straf van 7 jaar tamelijk laag. Volgens Artikel 157, lid 3 Sr had de man tot 30 jaar of levenslang veroordeeld kunnen worden, ook indien er geen voorbedachte rade tot moord was.

Hij die opzettelijk brand sticht, een ontploffing teweegbrengt of een overstroming veroorzaakt, wordt gestraft:

  1. met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan gemeen gevaar voor goederen te duchten is;
  2. met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te duchten is;
  3. met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Zaak Kouwenhoven moet over

Guus Kouwenhoven en zijn advocaat Inez Weski reageren met onbegrip op het besluit van de Hoge Raad om de vrijspraak te vernietigen. Het onbegrip is vooral omdat de vaststelling van de Hoge Raad dat het hof in Den Haag onvoldoende ruimte zou hebben gegeven voor het ondervragen van twee anonieme getuigen, volgens Weski feitelijk niet klopt.

“Deze twee getuigen waren al lang in beeld bij het Openbaar Ministerie. Het OM heeft ze op een gegeven moment zelf uit de zaak teruggetrokken”, benadrukt de advocaat. “Het OM heeft er zelf voor gekozen om ze vervolgens pas weer op het allerlaatste moment weer in de zaak te brengen. Dit is echt ongelofelijk en ook onrustbarend.”

Kouwenhoven zelf kan de vernietiging van zijn vrijspraak niet geloven, zegt Weski.
De Hoge Raad heeft vandaag de vrijspraak van de van oorlogsmisdaden en wapensmokkel verdachte Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven vernietigd. Eerder sprak het gerechtshof in Den Haag hem vrij. De rechtbank had hem daarvoor veroordeeld tot 8 jaar (eis 20 jaar).

Kouwenhoven stond eerder bij de rechtbank en het gerechtshof terecht voor oorlogsmisdaden en illegale wapenhandel in het West-Afrikaanse Liberia in 2002 en 2003. Dat land werd toen verscheurd door een bloedige burgeroorlog. Milities van Kouwenhoven hadden volgens het Openbaar Ministerie (OM) daar aan meegedaan door te vechten voor de toenmalige machthebber van het land, president Charles Taylor.

Het gerechtshof in Den Bosch moet de hele zaak in hoger beroep opnieuw doen.

De zaak is te dol: Nederland levert wapens aan het buitenland, Amerika doet dat en veel andere landen doen dat en staan nooit terecht. oorlogsmisdaden door Nederland begaan in Indonesië worden afgedaan met "Grosso modo hebben onze jongens daar goed werk verricht"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Opnieuw onbevoegde hulpofficier N-Brabant

Bij het politiekorps Noord Brabant is voor de tweede keer binnen een maand een onbevoegde hulpofficier van justitie aangetroffen. Het gaat om een hoofdinspecteur die zijn certificaat niet op tijd heeft verlengd. Hierdoor is hij sinds juni vorig jaar niet bevoegd geweest om op te treden als hulpofficier.

Een hulpofficier van justitie is een politieambtenaar met een aantal bijzondere bevoegdheden, zoals de inverzekeringstelling van verdachten en doorzoeking bij inbeslagname in bepaalde zaken.

De hoofdinspecteur heeft intussen een nieuw certificaat gekregen en zijn werk als hulpofficier hervat. De politie onderzoekt of de man iets valt te verwijten. Het Openbaar Ministerie maakt inmiddels een inventarisatie van alle zaken die hij van juni 2009 tot april 2010 heeft behandeld. Als de hoofdinspecteur inderdaad onbevoegd was, kan dat juridische gevolgen hebben voor lopende en afgeronde strafzaken.

Twee weken geleden werd al een inspecteur (56) uit zijn functie gezet na twijfels over zijn bevoegdheid als hulpofficier van justitie. De rijksrecherche onderzoekt of hij zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim.

De politie ontdekte de twee zaken toen zij bezig was om een aantal interne werkprocessen te verbeteren. Het certificaat voor hulpofficier van justitie wordt door de politieacademie op persoonlijke titel verstrekt. Iedere agent is zelf verantwoordelijk om het certificaat te verlengen. Het korps Brabant-Noord onderzoekt of die procedure moet worden aangepast.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook