dinsdag 13 april 2010

Eis 15 jaar voor moord op Cevat in hoger beroep

Tegen Franklin Falconi (51) is vandaag voor het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep vijftien jaar cel geëist wegens het doodschieten van politieagente Gabriëlle Cevat op 9 juli 2008 in Amstelveen. Volgens advocaat-generaal Gert Oldekamp kan niet worden bewezen dat Falconi wist dat hij op een agente schoot.

Dat vond de rechtbank vorig jaar ook: zij legde Franklin Falconi toen twaalf jaar cel en tbs op na een eis van achttien jaar en tbs. Het OM vond toen wél dat er genoeg bewijs was dat Franklin Falconi doelbewust een politievrouw neerschoot.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Hoge Raad bevestigt vrijspraak Nuenense arts

De Hoge Raad der Nederlanden heeft de vrijspraak bevestigd van de Nuenense arts die werd beschuldigd in 2001 zijn vrouw Bebe Paña te hebben omgebracht. De Hoge raad volgt hiermee het advies van de procureur generaal.

De man werd er van beschuldigd zijn vrouw Bebe Paña om het leven gebracht te hebben. Medio 2006 werd hij door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot 12 jaar wegens doodslag, maar in hoger beroep werd hij in april 2007 door het Hof in Den Bosch vrijgesproken toen bleek dat het enige bewijs in de zaak –een breuk in het strottenhoofd- berustte op onkunde van de door het NFI aangetrokken ‘expert’. De verdachte, die zelf altijd had volgehouden dat zijn zwaar depressieve vrouw zelfmoord had gepleegd, werd toen per direct vrijgelaten. Bebe Paña had zelf haar depressies beschreven in een afscheidsbrief.

Het OM liet het er niet bij zitten en ging in cassatie. De zaak kwam in november 2008 weer in het nieuws toen justitie claimde dat de man was ‘verdwenen’ en zij de cassatie dus niet aan hem kon uitreiken. Toen bleek dat de man gewoon op zijn oude adres woonde, en bij de GBA ingeschreven stond, werd de aanzegging van cassatie alsnog aan hem uitgereikt.

In de cassatie gooide het OM het over een andere boeg. Nu zou de man zijn vrouw Bebe plots NIET gewurgd hebben, maar hij zou Bebe Paña gedwongen hebben een plastic zak over haar hoofd te trekken. Dit is opmerkelijk, daar het OM eerder bij hoog en laag volhield dat Paña niet op die manier omgebracht KON zijn. Afgezien daarvan levert dit een ander strafbaar feit op (aanzetten tot zelfdoding). De Hoge Raad had dan ook geen moeite de cassatie te verwerpen.

Avsagelse: Høyesterett bekrefter frifinnelse av Hollandsk lege

Høyesterett i Nederland har bekreftet frifinnelse av Hollandsk legen som var anklaget for uaktsomt drap på sin kone Bebe Pana i 2001. Dermed følger øverste domstol rådene av Regjeringsadvokaten.

I midten av 2006 Tingretten i Den Bosch dømte legen til 12 år fengsel for uaktsomt drap, men etter anke i april 2007 ble han frikjent av Lagmannsretten i Den Bosch da det ble klart at det eneste bevis i såken -et brudd i strupehodet- hvilte på uvitenhet av en "ekspert" som var brukt av NFI (Nederlandsk Forensisk Institut). Den mistenkte, som selv hadde alltid hevdet at sin alvorlig deprimerte kone hadde begått selvmord, ble deretter umiddelbart løslatt. Sin kone Bebe Pana selv hadde beskrevet egen depresjon i et avskjedsbrev.

Påtalemyndigheten var ikke enig med det og gikk til Høyesterett. Såken var igjen i nyheten i november 2008 når påtalemyndigheten hevdet at mannen var "forsvunnet", og de kan ikke gi ham offisielle dokumenter. Da det viste seg at mannen bodde i sin gamle adresse, og var registrert av tryggde kontor i sin commune, innkalling av klagen ble deretter gitt til ham.

For Høyesterett forsøkte påtalemyndighet en ny historie. Nå sier aktoren plutselig ikke lenger at mannen har kvalt kona sin, men at han ville ha tvunget Bebe Pana å tegne en plastpose over hodet. Dette er bemerkelsesverdig, siden OM først insistere at Pana ikke kunne bli drept på den måten. Dessuten gir dette også en annen kriminalitet (oppfordring til selvmord) og ikke lenger uaktsom drap. Høyesterett hadde ingen problemer med å avvise klagen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zoon vast in moordzaak Vollenhove

Pieter Vis (34), de jongste zoon van het echtpaar Jurrien (64) en Marrie (60) Vis is vandaag aangehouden in zijn woning in Nieuw-Weerdinge (Drenthe) in verband met de moord op zijn ouders 7 september 2009 in hun woning in Vollenhoven (Ov).

De levenloze lichamen van het echtpaar werden op 10 september in hun huis gevonden. De vrouw had letsel aan haar borst, de man had wonden aan zijn hoofd. Ze waren door steek- en schotwonden om het leven gekomen en waren al enkele dagen dood. Het geweld leek vooral tegen de vrouw gericht.

De politie had eerder al onderzoek gedaan in het huis van de zoon na een tip over een vuurwapen.

Destijds was echter uit niets gebleken dat de zoon betrokken was bij de zaak. Nieuwe informatie waarop verder is gerechercheerd, heeft nu tot de aanhouding geleid.

Sinds de moord deden al geruchten de ronde dat de zoon iets met het drama te maken had. Het echtpaar Vis zou na de scheiding van Pieter en zijn vrouw, de zijde van zijn ex hebben gekozen, die ook regelmatig langs kwam in Vollenhove, met het kind van Pieter, terwijl Pieter bij zijn kind werd weggehouden. Pieter voelde zich daardoor gepasseerd door zijn ouders en had met ze gebroken.

Update 1 juni 2010: Er worden nog 2 mannen gearresteerd die echter 4 juni al weer worden vrijgelaten.

Update 21 juli 2010: Pieter Vis uit Nieuw-Weerdinge is na 3 maanden voorarrest vrijgelaten. Hij blijft verdachte.




Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jerrel S. ontkent betrokkenheid bij dood Gumbs

Jerrel S. (35), die ervan wordt verdacht dat hij betrokken was bij de schietpartij op 21 september vorig jaar in een speeltuin in Amsterdam, waarbij Ishmael Gumbs (19) om het leven kwam, houdt vol dat hij niets met de zaak te maken heeft.

Zijn advocaat pleitte er daarom vandaag bij de pro-formazitting bij de rechtbank in Amsterdam voor dat zijn cliënt de inhoudelijke behandeling op vrije voeten mag afwachten. De rechtbank meende echter dat er nog voldoende ernstige bezwaren zijn om S. vast te houden.

De schietpartij waarbij Ishmael Gumbs om het leven kwam gebeurde op klaarlichte dag voor de ogen van de 15-jarige vriendin van Gumbs en enkele spelende kinderen. Voorafgaand aan de schietpartij zou Gumbs in een supermarkt ruzie hebben gekregen met de vriendin van hoofdverdachte Maikel S. (36), die naar verwachting eind mei voor het eerst voor de rechter moet verschijnen.

Jerrel S. heeft altijd ontkend dat hij iets te maken heeft met de schietpartij. Tijdens een eerdere zitting zei hij dat hij met zijn vrouw en kinderen naar de speeltuin wilde en geen wapens bij zich had. Hoofdverdachte Maikel S., die zich in februari uit zichzelf bij de politie meldde nadat hij met naam en foto op de nationale opsporingslijst was beland, vertelde een ander verhaal. Volgens de officier van justitie heeft hij verklaard dat hij weliswaar geschoten heeft, maar nadat Jerrel S. hem een tas met daarin een doorgeladen vuurwapen had aangegeven. Hij beweert dat hij niet wist wat er in die tas zat.

De advocaat van Jerrel S. zei dinsdag dat hij twijfelt aan de belastende verklaringen over zijn cliënt, die vooral komen van de vrienden van het slachtoffer. De raadsman noemde ze tegenstrijdig en wees erop dat de vrienden zouden hebben afgesproken wat ze bij de politie zouden verklaren.

Het Openbaar Ministerie kon nog niet schatten wanneer het onderzoek is afgerond. Mogelijk komt er nog een videoreconstructie. Ook moet nog een aantal getuigen worden gehoord. De zaak is aangehouden voor maximaal drie maanden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 5 jaar en tbs voor doodslag op Francien Cuijpers

Een man  (38) uit Zeist is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens doodslag op Francien Cuijpers, op 23 september 2008 in Utrecht. De eis was 10 jaar.

Een schouwarts zag kort nadat de vrouw in haar woning was aangetroffen geen aanwijzingen voor een misdrijf. Toen de verdachte enkele maanden later door middel van een telefoontje naar 112 zelf liet weten dat hij Cuijpers mogelijk om het leven had gebracht, werd alsnog sectie verricht. Onderzoekers concludeerden dat de vrouw door wurging om het leven is gekomen.

De verdachte heeft na zijn telefoontje wisselende verklaringen afgelegd. Hij verklaarde onder meer dat niet hijzelf, maar een ander het misdrijf moest hebben gepleegd.

Op basis van oude rapportages over de man – die al eerder tot tbs werd veroordeeld – en verklaringen van getuigen concludeerde de rechtbank dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was en dat de maatregel van tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook