woensdag 10 februari 2010

Moordende thuishulp Monique B. in beroep

Monique B. (38), de thuishulp die vorige week tot levenslang werd veroordeeld voor de moord op Maria Schermer (78), gaat in hoger beroep.

Dat meldt haar haar advocate Juliet Echteld. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel geeist. De rechter kwam tot een hogere straf, omdat B. alle medewerking, aan onder meer aan een psychologisch onderzoek, weigerde.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 18 jaar voor kroegmoord R'dam

Het OM heeft tegen Louis A. (45), die vorig jaar 11 april in café Laurenshof aan het Poolsterplein in Rotterdam Terry Hoekman (46) doodschoot en vier mensen verwondde, achttien jaar cel tbs met dwangverpleging bij de Rotterdamse rechtbank.

Volgens de officier van justitie heeft A. na een ruzie in het café thuis een wapen gehaald en „in koelen bloede en op lafhartige wijze” voor de deur iemand doodgeschoten. Op zoek naar de man met wie hij ruzie had, zou hij de kroeg zijn ingegaan en daar vervolgens in het rond hebben geschoten. Daarbij raakten vier bezoekers gewond. Uiteindelijk wist een bezoeker A. te overmeesteren.

In het kleine café vond die bewuste avond een talentenjacht met karaoke plaats. A. was onderweg naar huis, maar besloot nog twee biertjes in het café te pakken. Daar kreeg hij naar eigen zeggen ruzie met een man die hem duwde, bespuwde en zijn moeder uitschold. A. wilde hem daarom bang maken met zijn wapen.

De verdachte houdt vol dat hij het wapen al de hele avond op zak had. Hij wilde zijn slachtoffer zoals hij zei bang maken met zijn vuurwapen, dat vervolgens in een worsteling per ongeluk af zou zijn gegaan. Het OM gelooft daar niets van.

De man is geen onbekende van politie en justitie. Zo kreeg hij in 2002 een gevangenisstraf van drie jaar voor de invoer van cocaïne. In 2006 kreeg hij eveneens drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor een poging tot doodslag. Als A. over twee weken wordt veroordeeld, moet hij die voorwaardelijke straf alsnog uitzitten.

De man weigerde mee te werken aan een onderzoek door het Pieter Baan Centrum. De tbs is dan ook mede gebaseerd op onderzoeken die eerder werden afgelegd. Het herhalingsgevaar is volgens deskundigen groot, A. is minder toerekeningsvatbaar en is bovendien weinig intelligent.

Uitspraak 24 februari 2010 (Het werd 15 jaar en tbs)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode vrouw in Amsterdamse woning

Dominique Blank (47) is vanmiddag rond half drie dood aangetroffen in een woning aan de Korte Marnixkade. Wat zich precies in de woning heeft afgespeeld, is nog onduidelijk. Problemen in de familiesfeer worden niet uitgesloten.

Buren alarmeerden de politie toen zij geschreeuw uit de woning hoorden. In de woning was behalve het slachtoffer ook haar bejaarde moeder Ronnie Blank (83) aanwezig. Zij werd voor behandeling naar een ziekenhuis overgebracht. Zij verkeert niet in levensgevaar.

Update 15 februari: De bejaarde vrouw - de moeder van het zwakzinnige slachtoffer- is gearresteerd als verdachte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Agressieve man op eerste hulp opgepakt

Gisteravond is op de eerste hulp van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg een man (31) uitvan Goirle aangehouden voor mishandeling van een beveiligingsmedewerkster. Ook bedreigde hij een receptioniste. Het ziekenhuis en de beveiligingsmedewerkster hebben aangifte gedaan.

De man was omstreeks 19.00 uur samen met zijn moeder en zieke zuster naar de eerste hulp van het ziekenhuis gekomen. De man eiste dat zijn zuster direct werd geholpen. Toen er eerst om het identiteitsbewijs van de vrouw werd gevraagd, sloegen bij de man de stoppen door. Twee bewakers konden de man naar buiten werken. Daar kreeg hij opnieuw een driftaanval en werkte een van de bewakers hem tegen de grond, waarna de politie hem arresteerde.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ron Pieper zwijgt tot hij met advocaat mag praten

Ron Pieper (34) die sinds kort wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood Anneke van der Stap (22) uit Rijswijk in 2005, wil niet verder met de politie praten als hij zijn advocaat niet mag spreken. Dat heeft de raadsman, Ruud van Boom, vandaag gezegd. Van Boom en zijn cliënt hebben de politie diverse keren gevraagd het verhoor te onderbreken zodat ze konden overleggen, maar dat werd niet toegestaan.

Een wijs besluit van Ron Pieper. Je hebt in Nederland gewoon het recht om je advocaat te spreken, waar je ook van verdacht wordt en wat voor een monster je ook geacht wordt te zijn. De politie dient daar gewoon aan mee te werken. Weliswaar probeert de recherche dat vaak met allerlei truuks te voorkomen, in de hoop een gevangene uit te putten en zo 'te breken' (waarbij waarheidsvinding van ondergeschikt belang is), maar dan heb je als verdachte natuurlijk gewoon het machtsmiddel om niks meer te zeggen.

Sinds zijn arrestatie afgelopen maandag in zijn cel in de P.I. Nieuwegein, waar hij een straf van vijftien jaar uitzit voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in 1994 (Puttense moordzaak), wordt Pieper op het politiebureau in Den Haag verhoord. Vandaag wordt Pieper teruggebracht naar de gevangenis in Nieuwegein.

Pieper heeft vooralsnog uitgebreid verklaard tijdens de verhoren, meldde advocaat Van Boom. Zijn cliënt ontkent dat hij Anneke van der Stap heeft gedood en zegt dat hij haar niet kende.

Het gedrag van de politie/justitie in deze, namelijk het verhinderen van het advocaten contact, duidt er op dat er nauwelijks tot geen hard bewijs is tegen Ron P. Kennelijk zijn ze van mening dat ze de zaak alleen rond kunnen krijgen als Ron. Bekent of als ze hem kunnen betrappen op tegenstrijdige of leugenachtige verklaringen. Om die te kunnen verkrijgen moet hij dus hard verhoord worden en een 'pauze' met een advocaat, past daar niet in. Als ik Ron P. was, zou dit me dus eerder moed geven dan bang maken.

N.B. Let wel, ik neem het niet op voor Ron P. en ik sta niet aan zijn kant. Hoewel er op de veroordeling in de zaak Christel wel wat af te dingen valt, denk ik dat hij het gedaan heeft, ik weet het niet zeker, maar als dat zo is, dan heeft hij, m.i. nog een te korte straf gekregen. Of hij de moordenaar van Anneke is weet ik niet, maar als dat wél zo is, dan mag hij van mij 30 jaar krijgen.
Niemand is er echter bij gebaat om tot een veroordeling te komen voor iets wat Ron P. niet heeft gedaan. Het gaat er niet om om hem veroordeeld te krijgen, het gaat er om dat de juiste gestraft wordt. Voor elke ten onrechte veroordeelde loopt er namelijk een onterecht niet-veroordeelde vrij.
De rol die P. zo mogelijk gespeeld heeft bij de dood van Anneke, mag en moet grodig onderzocht worden, maar nogmaals, het gaat er niet om om maar een bekentenis uit hem te slaan terwijl de echte moordenaar dan mogelijk buiten spel blijft en weer toeslaat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Poolse inbreker langer vast voor dubbele moord

De Poolse inbreker (25) die wordt verdacht van een dubbele moord in Almelo op 4 februari, blijft langer in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris in Almelo woensdag beslist. De politie verdenkt de Pool van een inbraken, waarbij grof geweld is gebruikt.

Tijdens die inbraken zijn Jannes Jellema (53) en Hennie Hoppes (73) uit Almelo om het leven gekomen. Op welke wijze het duo is omgebracht is niet bekendgemaakt. De politie gaat ervan uit dat de Pool de inbraken en de moorden in zijn eentje pleegde

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ex-raadsheer Wedzinga 'licht verminderd toerekenbaar'

Wicher Wedzinga (52), een voormalig raadsheer bij het Hof in Leeuwarden, die in hoger beroep terechtstaat voor onder meer het schenden van zijn ambtsgeheim en oplichting, lijkt licht verminderd toerekeningsvatbaar. Dat staat in een psychologisch rapport over Wedzinga, dat vandaag ter sprake kwam tijdens de strafzaak bij het gerechtshof in Arnhem.

Wedzinga raakte in 2006 zijn baan als raadsheer kwijt toen hij werd vervolgd en veroordeeld wegens de mishandeling van zijn Oekraïnse vriendin Tatjana (Tatyana) Sagizly . De beschuldigingen aan het adres van de ex-rechter zijn nu dat hij zich zonder titel heeft voorgedaan als advocaat, oplichting, chantage voor 40.000 euro en schending van zijn ambtsgeheim.

Wedzinga schreef volgens justitie in 2007 aan een advocaat dat hij in 2003 als rechter bij het hof twijfelde aan de schuld van Danny Kuiters, verdachte van een ramkraak, maar in gesprek met collega's overstag ging. De verdachte werd tot 12 jaar veroordeeld. Zulke beraadslagingen van rechters zijn echter geheim. Wedzinga stond voor het breken van het ambtsgeheim al terecht in 'eerste aanleg' en werd vorig jaar veroordeeld tot 2500 euro boete (eis 6 weken)

Later vandaag formuleert het Openbaar Ministerie een strafeis"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Onderzoek meineed ex-rechter Westenberg

De rijksrecherche gaat onderzoek doen naar mogelijk strafbare feiten gepleegd door rechter Hans Westenberg van de Haagse rechtbank. Aanleiding is een aangifte van meineed en valsheid in geschrifte tegen de rechter, die inmiddels niet meer als zodanig werkt. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht dinsdag.

De zaak vloeit voor uit de zogeheten Chipsholzaak, zo zei een woordvoerster van het OM. De Chipshol-zaak betreft een conflict tussen projectontwikkelaar Chipshol en de luchthaven Schiphol over een bouwproject.

De aangifte werd 19 oktober vorig jaar gedaan in Den Haag door Jan Poot. Vanwege de onpartijdigheid ging de zaak naar Utrecht. Na bestudering van de aangifte is besloten tot het onderzoek, dat geruime tijd gaat duren.

Chipshol-advocaat Hugo Smit beschuldigde Westenberg er in de Chipshol zaak van dat hij met betrokkenen bij de processen zou telefoneren om tot een bevredigend vonnis te komen. Een ongekend schandaal. Westenberg ontkende en spande tegen Smit een rechtszaak aan die jaren duurde. Op 23 juni vorig jaar oordeelde de hoogste Nederlandse rechtbank dat Westenberg inderdaad partijdig was en had gelogen. Hij had wel degelijk telefoontjes gepleegd. Daarop werd de rechter per 1 oktober met vervroegd pensioen gestuurd.

Uit onderzoek van professor Wiek Slagter, voormalig adviseur van Chipshol en emeritus hoogleraar economie, blijkt nu dat de rechtszaken die de liegende Westenberg aanspande financieel werden gedekt door de Raad voor de Rechtspraak. Eerder werd gedacht dat de inmiddels overleden miljonair Harry van Andel de advocatenkosten dekte – hij was de tegenpartij van Poot in een rechtszaak waarin Westenberg vonnis wees.

Dat blijkt niet het geval: de €150.000 aan advocatenkosten zijn opgehoest door de Raad. Dat is opmerkelijk. Uit de opstelling van de Raad blijkt dat ze al die tijd hebben geloofd in de onschuld van Westenberg terwijl juist alles erop wees dat er op zijn minst een luchtje aan de rechter zat. Slagter: ‘Het was dus niet meer een zaak van Westenberg tegen Smit, maar van de rechterlijke macht tegen Smit. Geen kleinigheid, zeker niet voor een advocaat, die zijn beroep in belangrijke mate bij die rechterlijke macht moet uitoefenen.’

Slagter vervolgt: ‘De vorderingen van Westenberg waren gebaseerd op de leugen “Ik heb niet gebeld”. Zonder financiering door de Raad had Westenberg nooit vijf jaar tegen advocaat Smit geprocedeerd. De Raad voor de Rechtspraak heeft daarmee zelf het vertrouwen in de rechtspraak geschaad. Het financieel steunen van een liegende rechter, om zijn straatje schoon te vegen, is precies wat de Raad niet behoort te doen. De Raad, die geacht wordt de rechtsstaat te dienen, wekt de schijn zich te hebben gedragen als een Raad die in zijn tegendeel is verkeerd: een Raad niet vóór maar tégen de rechtsstaat.’

Ook de werkgever van Westenberg, Rechtbank Den Haag, helpt haar voormalige collega graag financieel een handje. Omdat hij eerder met pensioen moest dreigde er een pensioengat te ontstaan. De Rechtbank was zo vriendelijk om dat financiële gat voor de helft uit haar eigen middelen te dempen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook