maandag 8 februari 2010

Verdachte fietsschietincident Sprang-Capelle vrij

De 61-jarige Waalwijker die vrijdag 5 februari werd opgepakt omdat hij een 42-jarige vrouw in Sprang-Capelle van haar fiets zou hebben geschoten is door de Rechter Commissaris weer vrijgelaten.

De man voldeed exact aan het signalement, maar er is niet meer bewijs tegen hem gevonden en daarom is twijfel over zijn verdenking ontstaan, zei een politiewoordvoerster vandaag in een toelichting.

De vrouw uit Sprang-Capelle was waarschijnlijk een volstrekt willekeurig slachtoffer van de schutter, die vanachter een boom het vuur opende. Ze raakte ernstig maar niet levensbedreigend gewond en ligt in het ziekenhuis.

Op zich verbazingwekkend dat iemand in Waalwijk gearresteerd wordt puur en alleen omdat hij voldoet aan een signalement uit Sprang Capelle.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Poolse moordenaar opgepakt in Waalwijk

Gisterochtend is in Waalwijk een Pool (54) aangehouden die in zijn vaderland nog een gevangenisstraf moet uitzitten wegens moord. Agenten die het kenteken van de auto van de man controleerden, ontdekten dat hij gesignaleerd stond bij de Poolse autoriteiten. Ze vonden hem in een huis in de buurt.


De Pool zit vast in afwachting van uitlevering. Hij zelf verklaarde dat hij nog vijf jaar celstraf voor de boeg heeft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verkrachting in busje Veldhoven verzonnen

De verkrachting op 15 januari van een meisje (17) die in Veldhoven in een busje werd getrokken berust op een leugen.

Het meisje meldde op 15 januari dat ze door twee mannen was meegenomen in een wit busje. Ze werd verkracht en veertig minuten later uit het busje gezet, aldus de aangifte.

De politie nam de melding zeer serieus en begon een groot onderzoek met veel mensen. Als gevolg heeft de politie de afgelopen weken 750 werkuren en een duur sporenonderzoek gestoken Gaandeweg zette de recherche meer en meer vraagtekens bij het verhaal van het meisje.

Afgelopen weekeinde is definitief vastgesteld dat de aangifte was verzonnen. Over de reden daarvoor doet de politie geen mededelingen. Het meisje krijgt hulp. Het is nog niet besloten of justitie haar vervolgt wegens het doen van valse aangifte en de gemaakte kosten terugeist.

Nog een geluk dat ze geen 'dader' aangewezen heeft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Tien jaar voor ex-agente om moord in hoger beroep

De voormalig politieagente Judith F. (47) uit Almere is in hoger beroep door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. De wijkagente schoot op 10 december 2008 haar ex-partner Deniz Çetin (28) dood met haar dienstwapen. Aanleiding voor het incident was een ruzie.

Volgens het gerechtshof is er sprake van moord, omdat F. voldoende ruimte had om anders te handelen. “Ze was misschien wel de weg kwijt, maar ze had nog steeds met zichzelf kunnen overleggen”, aldus gerechtshofvoorzitter Oscar Anjewierden.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden een celstraf van twaalf jaar geëist. Die straf vindt het hof te hoog, omdat ze het als ex-agente zwaar heeft in de gevangenis. Ook houden de rechters rekening met de ruzie die aan de schietpartij voorafging.

In eerste aanleg had Judith F. óók 10 jaar gekregen.

Dat is een bijzonder lage straf voor moord. Dat Judith F. het extra zwaar heeft in de gevangenis, snijdt geen hout. Dat er een ruzie aan voorafging slaat ook nergens op. De meeste moorden worden om een reden gepleegd, niet zelden na een ruzie. Dat is voor de rechter bij een niet-politieagent nooit reden om dan maar strafverlaging te geven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ronald Pieper nu ook gearresteerd voor moord op Anneke van der Stap

Ronald Pieper uit Delft (foto) is vanochtend in zijn cel aangehouden* op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Anneke van der Stap (22) uit Rijswijk. Dit heeft justitie bekend gemaakt. Anneke van der Stap werd op 22 juli 2005 dood aangetroffen in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk. Ze was toen al elf dagen vermist. Anneke van der Stap werd voor het laatst gezien op 11 juli 2005 op het station van Enschede toen zij terugkeerde van een manga-conventie.

Ronald Pieper zit op dit moment vast voor de moord op Christel Ambrosius waarvoor hij tot vijftien jaar cel is veroordeeld.

Al langer werd gedacht dat Ronald P. mogelijk te maken had met de moord op de Rijswijkse, die op 22 juli 2005 dood werd gevonden in de bosjes langs de Rijswijkse Vliet. (Zie ook Ronald P. betrokken bij andere moorden) Naar aanleiding hiervan werd het onderzoek heropend. Rechercheurs spraken de afgelopen maanden met tal van getuigen.

Het onderzoek in de zaak Anneke van der Stap is nog in volle gang. De komende tijd zullen er verhoren plaatsvinden met de verdachte en gaat het onderzoek verder.

De vader van Anneke reageert verheugd op het nieuws van de aanhouding, maar beseft dat er nog een moeilijke tijd aanbreekt. "Het is een bepaalde vorm van opluchting in verband met de hoop die vaak op een laag pitje gestaan heeft en die nu enorm opgeflikkerd is met toch de wetenschap dat er nog een lange weg te gaan is voor een mogelijke uiteindelijke veroordeling", aldus de vader van Anneke.

Het is niet duidelijk welk nieuw bewijs of aanwijzing uiteindelijk tot de aanhouding van Pieper leidde, De ca 6 maanden geleden uitgevoerde sectie op het lichaam van Anneke van der Stap kan ten aanzien van Ron Pieper's daderschap niets meer opgeleverd hebben dan dat het 4,5 jaar geleden opleverde. Wat wel nu pas bekend wordt (althans aan het bredere publiek) is dat Ron in die tijd in Scheveningen met een laptop hebben lopen leuren: Anneke's telefoon en laptop waren ontvreemd. Dat de telefoon van Anneke in de nacht van haar moord nog aangestraald heeft op een zendmast in Scheveningen, vlakbij de plek waar de toen dakloze Ron in zijn witte bestelbus placht te slapen, was al eerder bekend gemaakt.
Het blijkt tevens dat Ron P. een goede bekende was van Anneke's zusje Marieke van der Stap, die ten tijde van de moord op haar zus, in juli 2005, samen met P. in een Schevenings restaurant werkte. Pieper had haar mee uitgevraagd en zij had hem afgewezen. Ronald P. Had Anneke enkele dagen vóór de bewuste 22 juli gezien.

Desondanks lijkt het bewijs tegen Ron Pieper niet hard en tenzij de telefoon of de laptop opduikt en aan Ron Pieper gelinkt kan worden, zal het moeilijk worden de moord op hem te pinnen zolang hij zijn mond houdt. Dat laatste is gezien zijn gedrag tot nog toe, te verwachten.

Marieke van der Stap in Pauw en Witteman op 8 februari 2010

Update 19 april 2010: Er zou hard bewijs zijn tegen Ronald Pieper in de vorm van een USB stick van Anneke

*Een aanhouding is een formeel juridische handeling die volgt als er gerede verdenking is voor schuld aan een misdrijf. Derhalve kan (en moet) ook iemand die al in de cel zit voor een ander misdrijf, voor een nieuw misdrijf opnieuw worden aangehouden. Gewoonlijk is hier natuurlijk geen arrestatieteam voor nodig. Er komen (gewoonlijk) 2 rechercheurs naar zijn cel die hem meedelen dat hij is aangehouden voor feit X.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook