vrijdag 22 januari 2010

Acteur Fehd el Ouali voorlopig weer los

Acteur Fehd el Ouali (23) (foto), bekend van tv-series als Shouf Shouf! en Deadline, is voorlopig weer op vrije voeten. Hij stond vandaag voor de rechter in Den Haag op verdenking van poging tot doodslag op een 27-jarige plaatsgenoot uit Nieuwkoop.

    Bij een ruzie op 10 oktober 2009 mishandelde hij deze kennis dermate dat deze een gebroken oogkas, scheurtjes in zijn kaak en een bloedprop in z'n hersenen opliep.
    Fehd vertelde aan de rechter dat hij handelde uit zelfverdediging. “Ik kreeg geen lucht meer, hij bleef maar komen. Ik verklaar heilig dat ik hem niet tegen het hoofd heb geschopt toen hij op de grond lag. Ik vind het vreselijk wat er is gebeurd, nu zit hier weer zo'n Marokkaan voor u, terwijl ik zo mijn best doe. Ik spreek netjes Nederlands, kleed me netjes...” Fehd heeft bij de politie gesproken over een drankprobleem. “Ik drink drie keer per week totdat ik dronken ben.”

    Het slachtoffer liet aan de rechter weten dat hij een tijd niet heeft kunnen werken en nu aangepast werk heeft.

    Fehd el Ouali werd door de rechtbank in Den Haag vrijgelaten. El Ouali heeft drie maanden in voorarrest gezeten. De strafzaak is uitgesteld, omdat de rechtbank een reclasseringsrapport wil. Fehd kan voorlopig verder met casting en pr-werkzaamheden, maar de rechter waarschuwde: “Maar dat is geen garantie dat u straks geen celstraf krijgt.”

    Update 9 april 2010: Er is 2 jaar tegen El Ouali geëist.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Aspergeteelster Someren langer vast

    José Janssen (46) (foto), een aspergeteelster uit Someren (Noord-Brabant) blijft twee weken langer in hechtenis. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vandaag bepaald. De vrouw wordt verdacht van economische uitbuiting en mensenhandel in het aspergeseizoen 2009. Een 28-jarige Roemeen die wegens medeplichtigheid was aangehouden, is weer op vrije voeten. Hij blijft wel verdachte.

    Aan de hand van verklaringen van voormalige werknemers, afkomstig uit Roemenie, Polen en Portugal hield de politie afgelopen dinsdag de aspergeteelster aan. De politie doorzocht ook woningen in Venray, Someren, Moergestel en Gilze. Bij het onderzoek zijn de administratie en 35.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

    Justitie onderzoekt sinds vorig jaar mei de werk- en leefomstandigheden van de buitenlandse werknemers van het bedrijf in Someren.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Uitspraak: Tot 12 jaar cel in Groningse HIV zaak in hoger beroep

    In het hoger beroep in de Groningse HIV zaak zijn Peter M, Hans J. en Wim D tot respectievelijk 12 jaar, 9 jaar en 8 maanden veroordeeld door het gerechtshof in Leeuwarden.

    De drie mannen krijgen hun straf omdat ze vijf andere mannen opzettelijk hebben proberen te besmetten met het hiv-virus tijdens seksfeesten in Groningen. Het virus kan aids veroorzaken. De veroordeelden organiseerden in een periode van drie jaar (2005-2007) de feesten, waarbij ze bij diverse mannen hiv-geïnfecteerd bloed inspoten.

    Het hof heeft M. en J. aanzienlijk hogere straffen gegeven dan de rechtbank in Groningen eerder deed. Dat komt volgens voorzitster P. Koolschijn omdat haar rechtscollege “veel zwaarder tilt aan het doelbewust besmetten van de slachtoffers en de gevolgen die dat voor hen heeft”. Want het hof neemt aan dat de pogingen tot besmetting in vier van de vijf gevallen ook zijn geslaagd.

    Hans J. heeft van af het begin meegewerkt en heeft zo 'zijn verantwoordelijkheid genomen' aldus het Hof. Wim D., is uiteindelijk alleen maar veroordeeld voor het verstrekken van XTC tijdens de sexfeesten.

    Advocaat Wim Anker van Peter M. kondigt aan “waarschijnlijk” in cassatie te gaan tegen de uitspraak. “De uitspraak van het hof is behoorlijk hard”, zegt Anker. “Het ademt een negatieve sfeer. Het is bijzonder om de bewezen zware mishandelingen in de strafmaat gelijk te stellen aan moord”, zegt hij verwijzend naar de straf van twaalf jaar voor zijn cliënt Peter M.

    Anker vindt het ook opmerkelijk dat het hof in tegenstelling tot de rechtbank in Groningen eerder concludeert dat de besmetting is gelukt. De rechtbank wilde niet verder gaan dan dat het inspuiten van hiv een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel was.

    Het Openbaar Ministerie is wel tevreden. “Ik zei eerder al dat het me niet zou verbazen als de rechter alsnog zou vinden dat er sprake is van een voltooid delict”, aldus aanklager Tom Wiersma. Met de lagere straf van medeverdachte Wim D. kan hij leven. “Het ging ons vooral om het inbrengen van de hiv met de spuiten.” Het OM vindt het feit dat de verdachten hun slachtoffers bewust injecteerden het belangrijkst. Advocaat Duco Keuning, die D. bijstaat, zegt dat zijn cliënt tevreden is. “Ik heb net met hem gebeld, hij is erg opgelucht”, aldus Keuning.

    Hoofdverdachte Peter M. en zijn advocaat Wim Anker moeten nu binnen twee weken besluiten of ze in cassatie te gaan. “We gaan eerst de uitspraak rustig bestuderen”, aldus Anker.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

    Dossiers zetten rechter op straat

    Rechter Elies van Sliedregt (38) van de Amsterdamse rechtbank heeft in haar woonplaats Den Haag dozen vol strafdossiers met gevoelige informatie bij het grofvuil gezet. De documenten zijn door een oplettende voorbijgangster overhandigd aan het AD. Elies van Sliedregt heeft haar ontslag ingediend, nadat de krant haar confronteerde met de vondst.

    Haar verzoek is onmiddellijk ingewilligd door rechtbankpresident Carla Eradus. Eradus noemt het een 'buitengewoon domme fout' en is naar eigen zeggen 'zeer onaangenaam getroffen'.

    De dossiers zijn onder meer van een zaak tegen een Amsterdamse drugsbende. Ook betreft het dossiers over Joegoslavische en Rwandese oorlogsmisdadigers. Sliedrecht is ook rechter bij het Rwanda tribunaal, daar zal zij per koninklijk besluit uit haar ambt gezet worden.

    Sliedrecht is niet de eerste de beste, zij is hoogleraar strafrecht bij de Vrije Universtieit en heeft in 2006 de hoogste wetenschappelijke onderscheiding op het terrein van het strafrecht, de Moddermanprijs, ontvangen.

    Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook