woensdag 30 december 2009

Man doodgeschoten in Alkmaar

In de Cateloniëstraat in Alkmaar-Noord is vanavondavond Johnny Neslo (36) doodgeschoten. De schietpartij had kort na negen uur plaats. De dader is nog spoorloos.

De naam van de man zou John zijn, zijn vrouw Manon vertelde dat de man met een vaag verhaal aanbelde en hem daarna 6x door het hoofd schoot. Hij werd vervolgens door zijn dochter Chermaine (13) in de sneeuw gevonden. Zijn vrouw vertelde de dader nog nooit eerder gezien te hebben.

Neslo laat behalve zijn vrouw en dochter Chermaine nog 3 kinderen achter Lennox, Romello en Yennick

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Tot twee jaar cel in zaak Tano Jansen

Rico G (18), Raymond van P. (19), Wesley T. (19) en J van P. (15) hebben tot twee jaar cel gekregen van de rechtbank in Zutphen in de zaak van Tano Jansen (16), die 21 juni stikte in een container. Het formele feit waarvoor zij zijn veroordeeld is vrijheidsberoving met de dood tot gevolg.

  • Rico G. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.
  • Raymond van P. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.
  • Wesley T. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.
  • J. van P. is veroordeeld tot jeugddetentie van 10 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.
  • Alle verdachten moeten zich langdurig laten behandelen.
  • Alle verdachten zijn veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de moeder van Tano Jansen van €10.200,86.
De zaak van de vijfde verdachte Ginger T.(15) komt op 5 januari voor de rechter. Het meisje was erbij toen de vier jongens gingen kijken bij de container waarin ze Tano ruim twee uur eerder hadden opgesloten. Het was haar vader die uiteindelijk de politie waarschuwde.

De rechtbank besloot tot het geven van lagere gevangenisstraffen dan de vier en vijf jaar cel die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. “De verdachten hebben gebrekkige geestesvermogens, ze zijn nog zeer jong en ze hebben de dood van Tano nooit gewild”, aldus de Zutphense rechtbank. De rechtbank sprak de vier vrij van dood door schuld. De rechters vinden een langdurige behandeling met een proeftijd van drie jaar voor alle verdachten in plaats van afstraffen beter op zijn plaats. Op zich is dat vreemd omdat dood door schuld juist het veroorzaken van iemands dood is terwijl je dat niet wilt (anders zou het doodslag of moord zijn). Het feit waarvoor ze uiteindelijk veroordeeld zijn (vrijheidsberoving de dood ten gevolge hebbende) is een feit dat strafrechterlijk veel zwaarder gestraft wordt. (zie beneden)

Om hem 'een lesje te leren' sloot het viertal de dove Tano Jansen op in de container, op een industrieterrein in Apeldoorn. Twee uur later gingen ze nog eens kijken. Ze vermoedden toen dat Tano dood was en zijn vervolgens zonder iets te ondernemen weer weggegaan. De 16-jarige jongen overleed nadat hij zelf een brandje in de container had gesticht.

Advocaat Roel van Faassen had een tweeledig gevoel bij de uitspraak: “Ik ben blij dat de rechtbank erkent dat de verdachten de dood van Tano nooit hebben gewild. Maar de bijzondere voorwaarde, een langdurige behandeling in een forensische kliniek, is natuurlijk wel in de straf verwerkt”. Zijn cliënt Rico G. was vooral opgelucht.

Diezelfde Rico deed volgens justitie echter wel bekennende uitspraken tegen getuigen. 'Het gaat de politie toch niet lukken ons voor de brand te pakken', zou hij hebben gezegd.
Justitie zette tegen Rico zelfs een informant in, die in de gevangenis als 'medegevangene' contact met Rico zocht. Geen van de betrokkenen wilden gisteren bevestigen dat Rico een cel deelde met de informant, maar volgens een bron zat de betrokkene 'gezellig dichtbij'.

Verdachten Wesley T. en Rico G. blijken verder voorafgaand aan de dood van Tano zich al schuldig te hebben gemaakt aan vandalisme. Drie dagen voor het drama stichtte het tweetal in Apeldoorn branden in bloembakken, stak het papier bij auto's in de fik en zette een conifeer in lichterlaaie vlakbij een huis.

Vrijheidsberoving met de dood tot gevolg is overigens een feit waar 12 jaar gevangenisstraf voor gegeven kan worden (Art 286 Sr. Lid 3: “Indien het feit [de vrijheidsberoving] de dood ten gevolge heeft, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie.”)

Dood door schuld is een feit waarvoor ‘slechts’ 9 maanden gegeven kan worden (Art 307 Sr. “Hij aan wiens schuld de dood van een ander te wijten is, wordt gestraft met gevangenisstraf of hechtenis van ten hoogste negen maanden of geldboete van de vierde categorie.”)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook