woensdag 23 december 2009

Cassatie Erik Engels uitgesteld

De Hoge Raad heeft besloten om vanwege 'organisatorische redenen' de uitspraak in de moordzaak Engels aan te houden tot 26 januari.

Erik Engels, die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht zijn vrouw Kathleen Engels op 15 maart 2006 op gruwelijke wijze te hebben vermoord, had verwacht dat zijn vrijspraak nog voor Kerstmis onherroepelijk zou worden.
Dat was ook de verwachting van advocaat Guus Lina.

Erik Engels wordt in maart 2006, vrij snel nadat zijn vrouw met zeventig messteken om het leven is gebracht, in staat van beschuldiging gesteld.
De rechtbank in Roermond veroordeelt hem in november 2007 tot vijftien jaar gevangenisstraf.
In oktober 2008 wordt E. door het Hof in Den Bosch vrijgesproken.

Het OM is het niet eens met die uitspraak en tekent op haar beurt cassatie aan.
Uit het advies van de procureur-generaal blijkt dat hij geen reden ziet om het cassatieverzoek van het Openbaar Ministerie gegrond te verklaren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Opnieuw vrijspraak voor rechercheur Sjaak K. in hoger beroep om lekken

Voormalig politieman Sjaak K. is vandaag in Hoger beroep opnieuw vrijgesproken van het laten weglekken van vetrouwelijke politie-informatie naar criminelen. Het gerechtshof in Amsterdam vindt dat er onvoldoende bewijs is tegen K. en zijn medeverdachten Hans van E. en Jan K.

De rechtbank sprak K., die iedere beschuldiging van de hand wijst, vorig jaar ook al vrij. Ook zijn vermeende handlanger Hans van E., in een verder verleden eveneens politieman, werd vrijgesproken. Van E. zou volgens justitie de schakel zijn geweest tussen K. en de onderwereld. Het Openbaar Ministerie tekende beroep aan tegen de vrijspraken. Ook een broer van K., die een bijrol in het geheel zou hebben gespeld, ging vrijuit.

De drie verdachten in het onderzoek 'Vancouver' werden in januari 2006 aangehouden, omdat gevoelige recherche-informatie telkens opdook in het criminele milieu. Daardoor werden volgens het OM bijvoorbeeld huiszoekingen bij Hells Angels van tevoren bekend gemaakt. Met de arrestatie van K. en zijn medeverdachten dacht men het lek te hebben gedicht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak in zaak bende loverboys

pooierboysEen bende pooiers en loverboys is vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot straffen tot 6 jaar. De hoogste straffen gingen naar Youssef O. (38), die zes jaar cel kreeg, Mehmed Ordu (28), vijf jaar, en zijn broer Murat Ordu (28), vier jaar.

De rechtbank heeft naast deze uitspraken Engin S., voor verkrachtingen en mensenhandel, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Orhan G. is, voor mensenhandel en witwassen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een werkstraf voor de duur van 180 uren. Tarkan D. een snorder (illegale taxichauffeur) is, voor medeplichtigheid aan mensenhandel en witwassen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, en een werkstraf van 160 uren.

Het OM had eerder 13 jaar geëist tegen Youssef O., 10 jaar tegen Mehmet Ordu, en zes jaar tegen diens broer Murat Ordu. De drie handlangers -Engin S., Orhan G. en Tarkan D. - hoorden eerder 4 jaar (1 jaar voorwaardelijk), 2 jaar (6 mnd voorwaardelijk) en 1 jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk, plus 240 uur werkstraf en een boete van vijfduizend euro tegen zich eisen. Aan de straf die kan worden opgelegd is volgens de rechtbank echter een maximum verbonden. Ook heeft ze bij het bepalen van de straffen rekening gehouden met onder meer de duur van de uitbuiting en het aantal slachtoffers.

De verdachten zouden meer dan twintig vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. Justitie eiste tegen de drie hoofdverdachten de hoogste straf.

De 'pooierboys', zoals justitie hen noemde, zouden de vrouwen hebben ingepalmd en een relatie met hen zijn begonnen. In sommige gevallen zouden ze contact met de vrouwen hebben gezocht via internetsites. Vervolgens zouden ze hen hebben gedwongen als prostituee te werken.

Volgens het OM hebben de verdachten enorm veel geld verdiend met hun activiteiten. Ze zouden dat hebben witgewassen via het autobedrijf van de broers Ordu of door grote bedragen cash op de rekeningen van familieleden te storten. De officier van justitie wil proberen dat geld af te pakken.

LJ Nummers
BK7603
BK7604
BK7632


Update 5 januari 2010: Het OM gaat in hoger beroep.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoger beroep in zaak eerwraak op Aisha

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat in hoger beroep in de eerwraakzaak waarbij Aisha K.(36) in augustus 2007 werd doodgeslagen in haar woning in Amsterdam-Zuidoost. Ze vindt de negen jaar cel die de rechtbank haar echtgenoot Younis K. (39) heeft opgelegd, te laag. Ook meent justitie dat zijn neef, Tariq S. (38), wel degelijk betrokken is geweest bij de dood van de vrouw.

De rechtbank sprak S. vrij. Justitie had tegen beide mannen veertien jaar cel geëist.

Ook K. gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Hij vindt de veroordeling niet terecht.

K. zou zijn vrouw hebben omgebracht omdat zij van hem wilde scheiden en met een andere man wilde gaan samenwonen. Op die manier bezoedelde de moeder van vier kinderen in zijn ogen de eer van zijn Pakistaanse familie. De man bracht zijn echtgenote om door haar vele malen te slaan, vermoedelijk onder meer met cricketbats.

K. gaf tijdens de rechtszaak zijn neef min of meer de schuld van de dood van zijn vrouw. Hij zou hem hebben gevraagd de bewuste dag te komen bemiddelen. Vervolgens zou hij even naar buiten zijn gegaan. Toen hij terugkwam, zou zijn echtgenote zwaargewond in de woning hebben gelegen. De rechtbank achtte dit verhaal echter niet aannemelijk. Zo is er niemand die K. op het moment van de moord buiten zag rondlopen. De rechtbank veroordeelde hem voor doodslag en niet voor medeplegen van moord, waar het OM voor had gepleit.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Inbreker Nuenen overleden door ‘stress’

Nuenenaar Bentje Bisseling (52) is niet verantwoordelijk voor de dood van Marcel Hoefnagels (34) uit Gerwen, die begin november tijdens een worsteling in zijn vijver in de Opwettenseweg overleed.

Het gevecht heeft Hoefnagels zoveel stress opgeleverd en lichamelijke inspanning gekost, dat zijn hart het niet meer aankon. Er is geen sprake van verdrinking of geweld van buiten.

Dat heeft de politie Piet Bisseling en zijn vrouw Mimi van Deurzen dinsdagavond verteld, zo liet zijn advocaat C. Oomes daarna weten. Het Openbaar Ministerie moet nu officieel nog besluiten of Bisseling vervolgd wordt, maar Oomes verwacht dat de verdenking met deze uitkomsten geseponeerd wordt. De uitkomsten van het onderzoek waren al drie weken bekend, maar pas nu werd Bisseling op de hoogte gebracht.

Het sporenonderzoek komt volgens de raadsman overeen met het relaas van zijn cliënt. Hij verklaarde direct na het incident dat Hoefnagels zijn vrouw met een riek aanviel toen ze de tuin inliep. Bisseling wilde haar ontzetten, maar werd zelf aangevallen door de vermoedelijk psychotische plaatsgenoot.

De twee mannen belandden uiteindelijk in de vijver, waar het latere slachtoffer zich vastbeet in de duim van Bisseling, hem in het gezicht krabde en met zijn vingers in de ogen stak. Bisseling besloot in doodsangst de man net zo lang onder water te houden totdat hij hem losliet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rechters in zaak Laura Dekker mogen door

De rechters die moeten beoordelen of Laura uit huis moet worden geplaatst, mogen blijven zitten. De rechtbank in Utrecht verwierp het wrakingsverzoek dat de advocaat van Laura dinsdag deed.

De advocaat, Peter de Lange, kan eventuele problemen die hij en zijn cliënten, Laura en haar vader, aankaarten als hij in hoger beroep gaat tegen de ondertoezichtstelling van eind oktober. De rechters die het wrakingsverzoek hebben beoordeeld, verwierpen alles zes redenen die De Lange aanvoerde.

Belachelijk, zelfs alleen maar om de schijn te vermijden hadden met gemak andere rechters ingezet kunnen worden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ethiopiër uit Haarlem ter dood veroordeeld

Mesfin Aman (30) uit Haarlem is in Ethiopië veroordeeld tot de doodstraf. Hij en nog vier mensen zouden schuldig zijn aan ondermijning van de grondwet en een poging tot staatsgreep.

Mesfin Aman werd in zijn woonplaats telefonisch door het nieuws verrast door een andere veroordeelde uit Londen. "Toen heb ik het nieuws online gecheckt en daar stond het inderdaad”.

Op één van de veroordeelden na, die gevangen zit in Ethiopië, zijn alle verdachten bij verstek veroordeeld omdat ze naar het buitenland gevlucht zijn.

In 2001 werd Aman voor het eerst opgepakt toen hij protesteerde tegen het regime van de Ethiopische premier Meles Zenawi. Hij verblijft sinds 2006 als vluchteling in Nederland.

De student zegt niet bang te zijn geworden door zijn terdoodveroordeling. "Ik heb de bescherming van de Nederlandse overheid, die zal me niet aan Ethiopië uitleveren."

Typisch voorbeeld van iemand die Nederland alleen ziet als zijn beschermheer voor activiteiten in het buitenland waar hij klaarblijkelijk gewoon mee doorgaat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook