maandag 14 december 2009

Verdachten vrij door fout justitie - Misdaad loont

Herman V. (22) uit Stadskanaal is vanochtend door een fout van justitie onmiddellijk in vrijheid gesteld. De man werd verdacht van afdreiging (chantage). Volgens de rechtbank kan uit het dossier niet worden opgemaakt dat de slachtoffers (twee mannen) de vervolging van de verdachten wensen. Hoewel zij wel aangifte hebben gedaan, is dat volgens de rechtbank onvoldoende.

Een tweede verdachte was al op vrije voeten.

De twee mannen werden ervan verdacht dat zij meerdere personen hebben gechanteerd. Zij dreigden foto's van de mannen openbaar te maken. Uit die foto's zou moeten bijken dat de mannen seksclubs hadden bezocht. In zeker een geval zou 1000 euro zijn betaald door een slachtoffer.

Het besluit van de rechtbank betekent ook dat de strafvervolging tegen beide verdachten wordt gestaakt, omdat het openbaar ministerie door de fout niet-ontvankelijk is verklaard. Justitie heeft het recht op vervolging verspeeld.

Het gaat hierbij om artikel 318, lid 2.

In dat artikel staat dat dit misdrijf (afdreiging) niet wordt vervolgd dan ‘op klacht van hem tegen wie het gepleegd is’.
Anders gezegd: de slachtoffers moeten duidelijk aangeven dat ze willen dat de verdachten ook worden vervolgd.

De rechtbank: ‘Dat ze dat willen staat niet in het dossier.’
De officier van justitie: ‘De slachtoffers hebben aangifte gedaan. Daaruit mag worden opgemaakt dat zij vervolging wensen.’
De rechtbank, na beraad: ‘Het mag niet. Lees: artikel 318, lid 2.’

De officier van justitie wordt niet-ontvankelijk verklaard.
Afdreiging is een klachtdelict en dat had de officier van justitie als geen ander moeten weten.

Artikel 318 | Sr, Boek 2, Titel 23

1. Hij die, met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, door bedreiging met smaad, smaadschrift of openbaring van een geheim iemand dwingt hetzij tot de afgifte van enig goed dat geheel of ten dele aan deze of aan een derde toebehoort, hetzij tot het aangaan van een schuld of het teniet doen van een inschuld, hetzij tot het ter beschikking stellen van gegevens met geldswaarde in het handelsverkeer, wordt als schuldig aan afdreiging, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vijfde categorie.

2. Dit misdrijf wordt niet vervolgd dan op klacht van hem tegen wie het gepleegd is.
Herman Verstappen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Portier met mes in hoofd gestoken - 'Incident'

Een portier in Amsterdam is dit weekend met een mes in zijn hoofd gestoken door een Marokkaanse jongen die samen met zijn vrienden de zaak werd uitgezet omdat ze meisjes hadden lastiggevallen.

Hoewel het mes nog in het hoofd van de uitsmijter stak, achter zijn slaap, boven zijn oor, had de portier van Club 8 niet in de gaten dat hij was gestoken door de jongen. 'Ga zitten, er zit een mes in je hoofd,' zeiden zijn collega's. 'Hij bleef staan. Hij zag het mes zelf niet zitten. Hij heeft zelf de politie gebeld', zegt adjunct-directeur Lot van Bemmel. 'Hij praatte gewoon door, hij was niet verward.'


De uitsmijter werd, met het mes nog in zijn hoofd, de ambulance ingedragen. In het AMC werd hij drie uur lang geopereerd. 'Zijn hersens waren geraakt, maar nu gaat het goed. Hij heeft ontzettend veel mazzel. Zoals het er nu uitziet, houdt hij er geen blijvende schade aan over.'

Adjunct-directeur Van Bemmel baalt van de steekpartij. 'Onze bedrijfsfilosofie is: leuke dingen doen met leuke mensen. We kennen deze jongens niet. Wij hebben veel Marokkaanse klanten en bijna nooit problemen. Dit is een incident.'

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verkrachting 7 jarige moeilijk te bewijzen

De officier van justitie die twee vermeende ontvoerders ook vervolgt voor het seksueel binnendringen van hun toen 7-jarige slachtoffertje uit Ede, kan dat waarschijnlijk niet bewijzen.

Dat zei de aanklager maandag zelf bij de rechtbank in Arnhem, waar de twee 28-jarige mannen uit Dordrecht en Amersfoort terechtstaan. Een van hen heeft volgens de officier wel toegegeven dat hij het meisje onzedelijk heeft aangeraakt.

Het nu 8-jarige meisje werd op 7 april van dit jaar in een auto getrokken vlakbij haar huis. De politie vond haar de volgende dag op een camping in het Zuid-Hollandse Brielle. Het meisje heeft verklaard dat zij naakt op een bed heeft gezeten met de twee mannen.

De zaak gaat op 8 maart verder.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Negen jaar voor ‘eerwraak’ moord (doodslag)

Younis K. (39) is door de rechtbank in Amsterdam vandaag veroordeeld tot een celstraf van negen jaar. Zij acht bewezen dat hij zijn 36-jarige echtgenote Aisha K. in augustus 2007 heeft doodgeslagen in hun woning in Amsterdam-Zuidoost. Zijn neef, Tariq S.(38), werd vrijgesproken. Justitie had tegen beide mannen 14 jaar cel geëist.

K. vermoordde zijn vrouw omdat zij van hem wilde scheiden en met een andere man wilde gaan samenwonen. Op die manier bedoezelde de moeder van vier kinderen de eer van zijn Pakistaanse familie. De man bracht zijn echtgenote om door haar vele malen te slaan, vermoedelijk onder meer met cricketbats.

De rechtbank noemde de moord “gruwelijk” en constateerde dat het slachtoffer “vreselijke pijn” moet hebben geleden. ,,Dat het slachtoffer wilde scheiden, kan in geen enkele opzicht het handelen van verdachte ook maar enigszins rechtvaardigen.''
K. gaf tijdens de rechtszaak zijn neef min of meer de schuld van de dood van zijn vrouw. Hij zei dat hij hem had gevraagd om de bewuste dag te komen bemiddelen. Vervolgens zou hij even naar buiten zijn gegaan. Toen hij terugkwam, zou zijn vrouw zwaargewond in de woning hebben gelegen. De rechtbank achtte dit echter niet aannemelijk. Zo is er niemand die K. op het moment van de moord buiten zag rondlopen.

Volgens justitie heeft K. de vrouw niet alleen doodgeslagen, maar heeft zijn neef hem daarbij geholpen. De rechtbank concludeert dat er wel aanwijzingen zijn dat K. hulp heeft gehad. Zij vindt echter dat er onvoldoende bewijs voor is dat het letsel van het slachtoffer door twee personen is toegebracht.

De rechtbank gaf K. een lagere straf dan justitie geëist. Zij veroordeelde hem namelijk voor doodslag en niet voor het medeplegen van moord. Daar had het Openbaar Ministerie voor gepleit. De redenering van de rechtbank is vooralsnog duister
Zelfs voor doodslag -wat dit volgens de rechter is- is 9 jaar heel heel laag, temeer daar de rechter er van overtuigd lijkt dat Aisha zeer veel pijn geleden moet hebben.
De rechter is er wél van overtuigd dat de man hulp heeft gehad. Hoe kan het dan géén moord zijn. Hulp betekent 'planning' dus voorbedachte rade en genoeg bezinningsmomenten om er van af te zien.

Het onderzoek naar de zaak verliep niet moeiteloos. K. verklaarde lange tijd dat hij zijn vrouw zelf had geslagen. Toen hij in april terecht moest staan, vertelde hij echter opeens dat hij haar helemaal niet zelf had geraakt, maar dat zijn neef op het moment van de moord in de woning was. S. werd toen alsnog opgepakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook