woensdag 9 december 2009

Wat doet commissaris Stikvoort steeds in Suriname?

Jan Stikvoort, korpschef in Holland Midden, reist met de regelmaat van een klok naar Suriname op 'dienstreis'. Agenten van zijn korps hebben argwaan over de frequente dienstreizen van hun korpschef. Zijn vrouw is namelijk Surinaamse en vergezelt hem steeds . Zij heeft in Suriname uiteraard veel familie en kocht er enkele jaren geleden een lap grond. De politiebaas ging in 2008 tweemaal, voor een periode van twee weken, op werkbezoek bij het korps Suriname. Ook dit voorjaar en in 2007 verbleef hij er twee weken. Hij vloog daarbij eersteklas op kosten van het korps Hollands Midden, dat ook zijn verblijf betaalde, veelal in het luxehotel Torarica.

Politiefunctionarissen uit de Zaanstreek reizen dit weekeinde af naar Suriname, omdat zij in het land een 'fietsenproject' moeten afsluiten."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Jonge vrouw in brand gestoken

In Zeist is maandag de Afghaanse Narges Achikzei (23) omgekomen nadat ze in brand was gestoken. Dat gebeurde volgens de politie rond 17.30 uur aan de Laan van Vollenhove.

Na een melding troffen agenten de vrouw ernstig verbrand aan. Ze is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis gebracht, waar ze later op de avond overleed.

De politie onderzoekt de zaak en is nog op zoek naar getuigen.

Waarom en door wie Narges Achikzei in brand werd gestoken, is niet bekend. De politie houdt met alles rekening, ook met eerwraak. De vrouw stond op het punt te gaan trouwen.

Het huwelijk was al eerder volgens de islamitische wetten voltrokken, daarom zou de vrouw al samenwonen met haar man Haroen Mehraban. Het huwelijk zou zijn ingezegend door door Abdul-Jabbar van der Ven.

De politie houdt rekening met eerwraak maar Narges kan ook slachtoffer geworden zijn van een afrekening: Volgens geruchten zou de familie zich beziggehouden hebben met oplichtingspraktijken. Op de achtergrond speelt een conflict met de ex werkgever (van het inmiddels failliette Advios), die tegen de familie aangifte heeft gedaan vanwege oplichtingspraktijken terwijl hij zich op zijn beurt ook moet veranwoorden omdat hij de zijn ex-werkneemster Narges gedurende lange tijd stalkte met e-mails en waarin haar eer en goede naam zouden zijn aangetast.

Volgens deze werkgever had Narges, met hem willen trouwen maar stond haar familie dat niet toe.

Update 7 januari 2010: Er lijkt een vrouwelijke verdachte -Aryan R. (28)- in het spel.
Update 8 december 2010: Er wordt 23 jaar geëist.
Update 25 mei 2011: Aryan wordt veroordeeld tot 18 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Lucia de B in maart 2010 weer voor de rechter

De nieuwe rechtszaak tegen de Haagse verpleegkundige Lucia de B. komt hoogstwaarschijnlijk op 17 maart voor het gerechtshof in Arnhem. Zoals het er nu naar uitziet, kan de zaak in een dag worden behandeld. Het hof, het Openbaar Ministerie en de advocaten van de tot levenslang veroordeelde De B. zijn het daar woensdag tijdens een regiezitting in Arnhem over eens geworden.

Volgens haar advocaat Stijn Franken ziet het er zeer rooskleurig uit voor Lucia de B., die als seriemoordenares de ultieme gevangenisstraf kreeg opgelegd. Ze zou in diverse Haagse ziekenhuizen kleine, ernstig zieke kinderen en bejaarden hebben gedood door ze overdoses medicijnen te geven. Inmiddels hebben allerlei onderzoeken uitgewezen dat de 'slachtoffers' waarschijnlijk op natuurlijke wijze zijn overleden of dat in elk geval niet te zeggen is dat Lucia de B. iets met hun dood te maken heeft gehad.

Franken drong aan op een zeer snelle behandeling van de zaak, op korte termijn. „Het kan in een half uur gebeurd zijn”, was zijn uitgangspunt. Het hof noch de aanklager in hoger beroep ging in op zijn verzoek om nu al een standpunt over de zaak in te nemen.

De Hoge Raad bepaalde dat de zaak tegen de Haagse herzien moest worden, nadat uit nader onderzoek was gebleken dat er van (poging tot) moord mogelijk helemaal geen sprake is. De raad verwees de zaak naar het hof in Arnhem. Sinds de veroordeling van De B. door het hof in Den Haag is nog veel onderzoek gedaan. De daarvoor geraadpleegde deskundigen gaven vrijwel allemaal aan dat uit de beschikbare informatie niet de conclusie kan worden getrokken dat iemand de hand in het (bijna) overlijden heeft gehad.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoofdverdachte moord op Dirk Post voor raadkamer

De raadkamer van de rechtbank in Lelystad buigt zich vandaag over de rol van Jaap van der H. (15), de hoofdverdachte in de Urker moordzaak. Er wordt dan gekeken of zijn voorarrest moet worden verlengd.

De rechter-commissaris gaf het Openbaar Ministerie op 24 november nog toestemming om de jonge verdachte vanaf dat moment minimaal twee weken te mogen vasthouden. Die termijn loopt woensdag af.

Bij een arrestatie bepaalt de rechter commissaris in eerste instantie of een verdachte voor 3 dagen mag worden vastgehouden. Vervolgens bekijkt de RC of een verdachte nog eens 14 dagen mag worden vastgehouden.
Vasthouden van een verdachte na die periode moet door de raadskamer van de rechtbank worden beslist. De OvJ en de rechters die zich dan over de verlenging van het voorarrest buigen zijn gewoonlijk niet degenen die zich ook inhoudelijk met de zaal bezig houden.
Een verdachte kan dan nog voor maximaal 3 maanden worden vastgehouden en dan moét het proces beginnen.
In de praktijk echter laten rechters dan de rechtszaak slechts formeel beginnen, om die vervolgens meteen te schorsen, dat kan nog een paar keer herhaald worden, waardoor een verdachte soms 2-3 jaar in voorarrest kan zitten voordat zijn zaak inhoudelijk behandeld wordt. Deze zittingen waarop steeds verlenging van het voorarrest door de rechtbank wordt bevolen heten 'proforma' zittingen. Hoewel volgens de letter van de wet correct, zijn ze tegen de geest van de wet die bepaalt dat een rechtszaak tegen verdachten na ca 100 dagen (3 maanden + 2 weken + 3 dagen) moet beginnen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook