maandag 5 oktober 2009

'Agenten hebben te weinig lef'

Volgens hoogleraar strafrecht Ybo Buruma (foto), hebben politieagenten te weinig lef. Ook aan hun vaardigheden schort een hoop. Ze beschikken over onvoldoende kennis en staan niet stevig genoeg in hun schoenen.

Volgens de hoogleraar zou de politie zich na de strandrellen achter hun oren moeten krabben en zich na de strandrellen in Hoek van Holland afvragen of gewone agenten wel in staat zijn om op te treden bij onverwacht gevaarlijke situaties.

"Ik denk dat er iets mis is met de werkcultuur en de opleiding binnen de politie. Er zijn specialistische groepen als de ME en het arrestatieteam. Door het creëren van die specialismen, ontbreekt het 'gewone' agenten soms aan kunde, vaardigheid, stevigheid en lef. Je verwacht dat agenten beter met spannende en enge situaties kunnen omgaan. Hoe kan het eigenlijk dat agenten erkennen dat ze zich bedreigd voelen? Al deed ik het in mijn broek, dan zou ik er nog mijn mond over houden", zegt Buruma.


Over een training voor incidenten met veel relschoppers bestaat overigens onenigheid. Politiebond ANPV ziet er heil in, maar De Raad van Hoofdcommissarissen vindt zo'n training overbodig. "De politie is vrijwel altijd in staat de juiste specialisten in te zetten. Zij kunnen optreden en weten zo min mogelijk geweld te gebruiken", reageert Jelle Egas namens de raad.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verlof moordenaar is tegen te houden

Cevdet Yilmaz tijdens zijn proces
Cevdet Yilmaz
Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie heeft op papier een mogelijkheid om te voorkomen dat de zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz nogmaals met verlof gaat. Omdat Yilmaz wordt behandeld als een tbs-patiënt, moet een adviescollege aangeven of hij met verlof mag. Albayrak neemt vervolgens het uiteindelijke besluit of hij naar buiten kan.

Dat blijkt uit antwoorden die de staatssecretaris maandag heeft gegeven op Tweede Kamervragen over het verlof van Yilmaz, die in 1983 zes mensen doodschoot in een café in Delft. Besluit het adviescollege dat Yilmaz beter niet met verlof kan gaan, dan moet Albayrak die aanbeveling overnemen. Maar een positief verlofadvies mag ze formeel naast zich neerleggen.

In augustus ontstond opschudding toen bekend werd dat Yilmaz, die tot levenslang is veroordeeld, diverse keren op begeleid verlof is geweest.

Het zou toch ook te gek zijn als dat níet mogelijk was? Als er een TBS-er ontsnapt dan kunnen alle verloven ingetrokken worden en als er een tot levenslang veroordeelde onder een pas later opgelegde TBS maatregel naar huis mag dan zou dat níet te voorkomen zijn? Kom nou!

Update 12 juli 2010: En één of ander vaag rechtscollege stond weer gewoon toe dat -na een verbod door de staatssecretaris- Cevdet Yilmaz tóch weer gewoon op verlof mag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Fries vecht voor Filipijnse dochter

De 56-jarige politieman uit Leeuwarden die vorige week werd vrijgesproken van illegale adoptie van een Filipijns meisje stapt naar de civiele rechter. Volgens advocaat Alie Westerhuis willen de man en zijn vrouw het tweejarige kindje graag alsnog opvoeden.

De vrouw, die van oorsprong Filipijnse is, kreeg in 2006 het kindje in haar handen gedrukt bij een bezoek aan haar moederland. In overleg met haar Friese echtgenoot besloot ze het kind mee te nemen naar Nederland. Het Openbaar Ministerie beweerde dat het tweetal bewust de procedures had omzeild en bracht het meisje op een geheime plaats onder.

„Nu de rechtbank ze onschuldig acht, zijn we een civiele procedure begonnen”, zegt Westerhuis. „Het kindje draagt ten slotte al de naam van mijn cliënten.”

De man zei eerder tijdens de rechtszitting geen contact meer te willen met het meisje, omdat ze al zoveel had meegemaakt. „Maar dat gold alleen voor de tijd dat hij werd vervolgd. Als het weer rustig zou zijn wilde hij wel weer contact hebben.”

Westerhuis vermoedt dat het meisje nu in een pleeggezin in Drachten zit. „Maar daar kunnen we nu nog niet achter komen.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Omstreden verlof Cevdat Yilmaz is tegen te houden

Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie heeft op papier een mogelijkheid om te voorkomen dat de zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz nogmaals met verlof gaat.

Omdat Yilmaz wordt behandeld als een tbs-patiënt, moet een adviescollege aangeven of hij met verlof mag. Albayrak neemt vervolgens het uiteindelijke besluit of hij naar buiten kan.
Besluit het adviescollege dat Yilmaz beter niet met verlof kan gaan, dan moet Albayrak die aanbeveling overnemen. Maar een positief verlofadvies mag ze formeel naast zich neerleggen.
In augustus ontstond opschudding toen bekend werd dat Yilmaz, die tot levenslang is veroordeeld, diverse keren op begeleid verlof is geweest. Dat kon gebeuren omdat hij sinds 2001 wordt behandeld in een tbs-kliniek vanwege psychiatrische problemen. Afgesproken werd toen dat Yilmaz net als gewone tbs'ers ook met verlof zou kunnen.
Toen in 2007 nieuwe regels van kracht werden die voorschrijven dat tot levenslang veroordeelden niet met verlof mogen, besloot het ministerie van Justitie dat ook Yilmaz niet meer naar buiten mocht. De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) stak daar echter een stokje voor. Tegen die uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Da’s allemaal wel leuk, maar als dat zo is, waarom stak Albayrak daar dan in 2007 geen definitief stokje voor. Klaarblijkelijk ‘besloot het ministerie van justitie in 2007 al dat Cevdet niet meer naar buiten mocht’, maar zette dat geen zoden aan de dijk, de RSJ stak daar een stokje voor. Wie weet gaat dat nu ook weer gebeuren.

Albayrak herhaalt in haar brief aan de Tweede Kamer dat ze vindt dat “levenslanggestraften geen verlof verleend zou mogen worden”. Ze meldt dat Yilmaz in Nederland de enige veroordeelde met levenslang is die recht heeft op verlof. Er zijn nog wel twee andere tot levenslang veroordeelden die in een tbs-kliniek zitten, maar zij mogen niet met verlof.
Omdat de zaak-Yilmaz uniek is, voelt de staatssecretaris er niet voor zijn verlof onmogelijk te maken door middel van een spoedwet, zoals PVV-Kamerlid Raymond de Roon had gevraagd. Ze wil de bestaande procedure volgen, waarbij nu eerst het Adviescollege verloftoetsing tbs met een aanbeveling moet komen.
De adviseurs concludeerden in september 2008 dat Yilmaz met verlof kan gaan, maar tekenden daarbij aan dat er geen slachtofferonderzoek is gedaan. Dat onderzoek is alsnog ingesteld en wordt momenteel afgerond. Albayrak zal de verlofaanvraag van Yilmaz dit najaar opnieuw voorleggen aan het adviescollege. Daarna neemt ze een besluit.

Waarom is die procedure dan niet eerder gevolgd?

Update 12 juli 2010: De beroepscommissie voor Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming bepaalt dat Cevdet Yilmaz tóch met verlof mag blijven gaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook