zaterdag 19 september 2009

Saban Baran had goede reden om te vluchten

Saban Baran (38), de geweldadige crimineel die onlangs tijdens een verlof vluchtte had goede redenen om er vandoor te gaan. Naast de al opgelegde straf van 7,5 jaar moet hij justitie ook nog 19 miljoen euro betalen én moet hij dit najaar terechtstaan in een nieuwe zaak waarin het gaat om poging tot moord en geweld tegen nog eens twee vrouwen, die hij achter de ramen dwong.

De topcrimineel blijkt namelijk in 2006 ook een medecrimineel te hebben neergestoken bij wijze van afrekening. Het slachtoffer overleefde het bloedbad ternauwernood. Justitie wil hem daarom vervolgen voor poging tot moord. Hij liep daardoor kans nog vele jaren aan extra celstraf te krijgen.

Binnen justitie is over de vlucht een grote rel uitgebroken. Hoewel het gerechtshof in Arnhem hem een week vrijaf gaf om een voormalig slachtoffer en hun kind op te zoeken, blijkt binnen het OM eveneens te zijn geblunderd.

Een onervaren aanklager bij het gerechtshof, een advocaat-generaal, blijkt te hebben ingestemd met twee dagen verlof. De man kende het dossier nauwelijks. Hij nam waar vanwege vakanties. De nationale recherche en het landelijk parket wezen er daarna direct op dat de man zeer vluchtgevaarlijk was.

Zo voerde de nationale recherche aan dat Saban Baran concrete voorbereidingen had getroffen om het land te verlaten. Hij had volgens deze politie-informatie een Belgisch paspoort en een auto geregeld. Ook had hij plannen om naar Turkije te vluchten.

De onervaren aanklager bij het gerechtshof gelastte toen wel direct zijn arrestatie. Maar de volgende dag wist hij het gerechtshof weer niet te overtuigen het verlof terug te draaien.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Justitie tapt teveel

Advocaat-generaal Paul Frielink -tevens hoogleraar Openbaar Ministerie aan de Universiteit Maastricht- vindt dat justitie en politie te veel telefoons aftappen.  Het vele tappen maakt de kans op fouten volgens hem groter, waardoor in het uiterste geval verdachten op vrije voeten komen.

Volgens Frielink wordt er zoveel getapt dat de opgenomen gesprekken nauwelijks allemaal kunnen worden uitgeluisterd. “Dan blijkt pas veel later in het onderzoek dat er per ongeluk ook een gesprek met een advocaat tussen zit, en dan is het mis.” Door minder te tappen worden volgens Frielink dit soort problemen voorkomen. Minister Ernst Hirsch Ballin maakte begin september bekend dat justitie in 2008 26.425 telefoonnummers afluisterde. In 90 procent van de gevallen ging het om mobiele telefoons. Gemiddeld liepen er dagelijks 1946 taps.

Het college van procureurs-generaal, kondigde vorig jaar aan in tapkamers van de politie een systeem van nummerherkenning in te willen voeren om het afluisteren van advocaten tegen te gaan. De discusie over het tappen van gesprekken tussen advocaten en hun cliënten woedt al jaren. Zo strafte de rechter het OM in een grote strafzaak tegen de Hells Angels af, nadat was gebleken dat een enorme reeks van dergelijke gesprekken tegen de regels in niet was vernietigd maar bewaard gebleven. Daarna waren er nog soortgelijke gevallen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Medewerkster NFI fraudeert met DNA

En weer kunnen we een grote blunder zetten op naam van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat amateuristische clubje die vaak bewijsmateriaal aandragen om u en ik te veroordelen voor misdaden die we niet hebben gedaan. Deze keer is een ernstige vorm van fraude met dna-profielen ontdekt, gepleegd door een medewerkster van het NFI van wie de partner verdacht wordt van een ernstig geweldsmisdrijf.

Zij heeft het dna-profiel van haar eigen partner met opzet vernietigd en bovendien dna van een onschuldige als bewijsmateriaal ingebracht. Dit alles om haar partner uit de wind te houden. Het NFI bevestigt de zaak.
“We hebben het deze zomer vastgesteld, de medewerkster op non-actief gezet en aangifte gedaan."
Volgens diverse bronnen binnen de forensische opsporing dient het lab ook alle andere onderzoeken die door de medewerkster zijn verricht tegen het licht te houden. “Ook die onderzoeken zijn nu niet meer betrouwbaar", aldus een dna-deskundige. Het NFI zegt echter “zeker te weten dat het om een geïsoleerd geval gaat". Bij hoeveel andere onderzoeken de vrouw betrokken was, kon het NFI gisteren niet kwijt. Maar ze weten al wel zeker dat het een geisoleerd geval was. Jaja.

De fraude is door het NFI niet aangemeld bij de Raad voor Accreditatie. Dat had volgens dna-deskundigen absoluut moeten gebeuren. “Dit is zo'n beetje het ergste dat een forensisch lab kan overkomen."
Het schandaal kwam aan het licht doordat het NFI dna-profielen in het kader van een zogeheten 'track and trace'-systeem labelt en kan volgen. Naar verluidt kon zo worden vastgesteld dat het dna van de partner van de medewerkster in een afvalcontainer was gedeponeerd. Aan de hand van haar toegangspas bleek dat de vrouw in die ruimte aanwezig was, op het moment dat het profiel werd weggegooid. Een check van de zaak wees bovendien uit dat de NFI-medewerkster een dna-profiel van iemand anders als bewijs had ingebracht. Onduidelijk is hoe zij aan dat dna is gekomen.

Met de mogelijke verduistering van bewijsmateriaal, het 'planten' van dna van een onschuldige en valsheid in geschrifte in dienstbetrekking riskeert de vrouw jarenlange gevangenisstraf. Haar advocaat wilde gisteren niet reageren. Het OM zegt binnen enkele weken te beslissen of de vrouw vervolgd wordt. Je weet natuurlijk maar nooit, maar het lijkt me te dol dat het OM hier nog over na zou moeten denken.

Na al het amateuristisch geklungel is het eigenlijk te dol dat het NFI nog steeds zijn accreditatie heeft. Het feit dat ze dit niet hebben aangemeld zou op zich al reden moeten zijn de accreditatie af te nemen maar dat zal wegens grote belangen niet gebeuren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook