maandag 31 augustus 2009

Geen gratie voor Hans Zegers

Hans Zegers krijgt geen gratie. Het advocatenkantoor Spong advocaten heeft dat vandaag laten weten. Zeegers werd in Thailand veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf wegens drugssmokkel, de Nederlandse rechter zette na overdracht aan Nederland de Thaise straf vorig jaar om in twaalf jaar cel, waarvan Zegers ongeveer de helft al had uitgezeten.

Zegers zat jarenlang in Thailand vast wegens drugssmokkel. Hij werd in november 2002 op het internationale vliegveld van Bangkok opgepakt met 6800 amfetaminepillen op zak. Een Thaise rechtbank veroordeelde hem aanvankelijk tot levenslang. Later is dat omgezet naar veertig jaar.

Zegers heeft altijd gesteld onder bedreiging tot zijn daad te zijn gekomen. Twee mannen, van wie een met een revolver, zouden hem hebben gezegd dat zijn broer en vrouw iets zou overkomen als hij niet zou meewerken.

Het ministerie van Justitie heeft Zegers laten weten dat Thailand er van op aan moet kunnen dat Nederland zich houdt aan afspraken die de landen met elkaar hebben gemaakt over de uitlevering van Nederlandse gevangenen, aldus Justitie. Dat betekent onder meer dat overgedragen gevangenen niet meteen worden vrijgelaten, maar hun straf uitzitten.

Verder zijn er geen bijzondere omstandigheden waardoor Zegers gratie kan worden verleend, aldus Justitie. Ook zijn slechte gezondheid is daarvoor geen reden, omdat de zorg in de Nederlandse gevangenissen -volgens justitie- goed is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook