maandag 20 juli 2009

Nederlander onterecht in Belgische cel door identiteitsfraude

Een Nederlander heeft twee weken ten onrechte in België in de cel gezeten doordat zijn identiteitspapieren waren gestolen.


Op het moment dat de Dordtenaar op luchthaven Zaventem bij Brussel met vrouw en kinderen het vliegtuig wilde nemen naar een vakantiebestemming, werd hij in de boeien geslagen. Hij bleek nog een celstraf te hebben uitstaan wegens een veroordeling bij verstek door de rechtbank in Antwerpen.

De man werd opgesloten in de gevangenis van Vorst, in Brussel. Hij werd pas voorwaardelijk vrijgelaten toen hij duidelijk kon maken dat zijn identiteitspapieren eerder in Rotterdam waren gestolen. De dader gebruikte die om in België allerlei strafbare feiten te plegen.

De gedupeerde is intussen voorwaardelijk vrijgelaten, en moet vrijdag nog voor de Belgische rechter verschijnen. Waarschijnlijk zal die oordelen dat de veroordeling niet van toepassing is op de man

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte taxiruzie langer vast

Sidi Mohamed Belghiti (37), de taxichauffeur die Rob Sitek (44) dodelijk mishandeld heeft op het Leidseplein, in Amsterdam begin juli, blijft voorlopig vastzitten.

Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam vanmorgen bepaald.

Sitek werd door Sidi Mohamed Belghiti in zijn gezicht geslagen, waarna hij met zijn achterhoofd op straat terechtkwam. Hij bezweek enige tijd later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Justitie verdenkt Belghiti van zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politiecel onvoldoende brandveilig

De brandveiligheid van politiecellen moet worden verbeterd. Dit schrijft minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) mede namens zijn collega's van Binnenlandse Zaken en Defensie aan de Tweede Kamer.

„De ministers vinden de veiligheid van mensen die zichzelf niet zonder hulp van anderen in veiligheid kunnen brengen - zoals bij mensen die zijn opgesloten het geval is - extra belangrijk”, aldus een woordvoerder maandag.

Onderzoek naar de brandveiligheid van politiecellen, cellen op luchthavens en cellen op spoorwegstations wees onder meer uit dat daar bouwkundige tekortkomingen zijn. Volgens het ministerie blijkt dat de gebruiksvoorschriften niet altijd worden nageleefd, is er in veel gevallen geen goed brandveiligheidsbeleid en is er sprake van onvoldoende brandveiligheidsbewustzijn.

Verder wordt de regelgeving voor politiecellen als verwarrend ervaren omdat Gemeenten en brandweer de regels in de praktijk verschillend interpreteren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Straffen vlotongeluk veel lager

berkel_vlotongeluk Het evenementenbedrijf Sportwijzer uit Eibergen is door het gerechtshof in Arnhem tot vijfduizend euro boete veroordeeld en Marco P., een van de twee directeuren, kreeg 120 uur werkstraf voor het vlotongeluk op de Berkel, waarbij in september 2007 twee Kruidvat-medewerksters om het leven kwamen.
Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete van 50.000 euro tegen het bedrijf geëist en tegen de directeur 180 uur werkstraf en drie maanden cel voorwaardelijk, zoals de rechtbank eerder ook oplegde.

Volgens het hof waren bedrijf en directeur onzorgvuldig, nalatig en schuldig aan de dood van de twee medewerksters, maar hebben zij zelf geen gewin gehad van de situatie. Ook hebben zij te lijden gehad van alle publiciteit en is de bedrijfsvoering verder wel op orde.

De nabestaanden reageerden geschokt op de lagere straffen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook