vrijdag 17 juli 2009

Eveneens levenslang voor moorden Inn & Out in hoger beroep

Zé Carlos Borges de Brito (33), Elmer Pinto e Neto Brito (34) en Fernando Pires (34) zijn vandaag in hoger beroep veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Het gerechtshof in Den Haag achtte bewezen dat zij in november 2005 drie mensen hebben vermoord in het Rotterdamse café Inn & Out. De uitspraak is conform de eis. Zij hadden in eerste instantie van de rechtbank ook a levenslang gekregen.

José Barbosa, de vierde dader, is naar de Kaapverdische eilanden gevlucht en heeft daar 25 jaar gevangenisstraf gekregen.

De vier sloten de bezoekers van de kroeg op, bonden hen vast en uitten doodsbedreigingen. Niemand zou de gelegenheid levend verlaten, lieten ze herhaaldelijk weten. Na de moord hebben zij in het café brand gesticht.

Volgens het hof is het opleggen van een levenslange celstraf niet in strijd met het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). De verdediging had aangevoerd dat in Nederland een levenslange celstraf daadwerkelijk levenslang is en geen uitzicht biedt op beëindiging. Eerlijk gezegd een zwak en onzinnig verweer.

Update 22-2-2011: De hoge raad bekrachtigt het vonnis. De uitspraak is daarmee definitief.

Zie ook: Levenslang veroordeelden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Aanranding begint al jong

De politie heeft in een week tijd in totaal 10 verdachten aangehouden voor onzedelijke betasting in een zwembad in Ridderkerk. De jongste van hen is een 12-jarige jongen, de oudste 16.

De eerste meldingen en aanhoudingen waren op maandagmiddag 6 juli, toen de politie rond drie uur de melding kreeg dat er 13 (!) meisjes uit een zelfde klas onzedelijk waren betast in een zwembad aan de Sportlaan. Op basis hiervan gingen agenten direct naar het zwembad toe en hielden na onderzoek op de sportlocatie vier marokkaanse jongens van 14, 14, 15 en 16 jaar aan. Nog terwijl de agenten bezig waren met het opnemen van de verklaringen vergreep een andere jongen zich aan een paar meisjes. Deze 15-jarige marokkaanse jongen uit Ridderkerk werd ook aangehouden. Het vijftal is overgebracht naar een politiebureau waar ze zijn ingesloten voor nader onderzoek. Rechercheurs brachten de ouders van de jongeren op de hoogte van het gedrag van hun kinderen.

Vrijdagmiddag 10 juli rond vijf uur pikten agenten een 12-jarige marokkaanse Rotterdammer op die zich in hetzelfde zwembad onzedig had gedragen. De jongen werd aangehouden op aanwijzing van het zwembadpersoneel. diezelfde avond was het weer raak, toen een aantal meisjes werd betast. Op aanwijzingen van de meisjes en personeel hielden agenten rond tien uur vier Rotterdamse marokkaantjes aan in de leeftijd van 13, 14, 15 en 15 jaar oud. De jongens zijn overgebracht naar een politiebureau voor nader onderzoek. De meisjes zijn op het politiebureau geweest voor het doen van aangifte. Ook de burgemeester is van de voorvallen op de hoogte gesteld.

De incidenten zijn naar voren gekomen door het daadkrachtige en kordate optreden van de medewerkers van het zwembad, zo laat de politie weten. Zij zijn extra alert op het waarnemen en melden van dergelijk gedrag. Het zwembad heeft een aantal maatregelen getroffen om de ingangscontrole en het toezicht in het bad te verscherpen. Verder worden 'huisverboden' die worden opgelegd aan bezoekers die zich misdragen niet langer door het zwembadpersoneel uitgereikt, maar door de politie bij de betrokkene thuis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Pascal F. moet schadevergoeding betalen

Pascal Frankenvoort, de moordenaar van studente Nadia van de Ven, moet een schadevergoeding van mogelijk enkele tonnen betalen aan de moeder van het slachtoffer. Volgens advocaat Bas Martens, die de moeder bijstaat, is het in Nederland voor het eerst dat een claim voor zowel de materiële als immateriële schade aan een nabestaande wordt toegewezen.

De moeder lijdt sinds de moord op haar dochter aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS), waardoor ze nauwelijks meer kan werken. Deskundigen oordeelden dat de moeder door de herinnering aan de moord "een bijna lichamelijk ervaren intense pijn, die verder gaat dan de normale beleving van verdriet" ervaart. Voor deze zogenoemde affectieschade moet Pascal F. een vergoeding van 10 duizend euro betalen.

Bovendien oordeelde de rechtbank in Arnhem dat Pascal F. aansprakelijk is voor de PTSS. Hij moet het bedrag terugbetalen dat de moeder is misgelopen door haar arbeidsongeschiktheid.

Eerdere financiele claims tegen o.a. de ouders van Pascal werden afgewezen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook