dinsdag 30 juni 2009

Delen lijk Nederlandse verkocht

Een borst en een hand van een Nederlandse toeriste, die in Zuid-Afrika omkwam bij een auto-ongeluk, zijn afgesneden en te koop aangeboden aan een medicijnman.

Ben Mongadi (35) een medewerker van het mortuarium en Phillemon Baloyi (47), een zelfbenoemde ‘pastoor’ van Acornhoek zijn opgepakt voor het misdrijf.

Een Nederlandse toeriste verongelukte vier weken geleden in Lydenburg, slechts een paar uur nadat ze met drie reisgenoten was gearriveerd. Bij het ongeluk kwamen behalve de vrouw nog één Nederlander en één Zuid-Afrikaan om het leven.

Mongadi heeft bekend dat hij een borst en hand van het lichaam van de vrouw heeft afgesneden met een zelfgemaakt mes. Dat deed hij voordat het stoffelijk overschot van de plaats van het ongeval naar het mortuarium werd vervoerd en het lichaam werd gecremeerd.

De man verkocht de lichaamsdelen naar eigen zeggen door voor 800 Rand (73 euro) aan Baloyi. Die bood de lichaamsdelen vervolgens aan een medicijnman aan voor 3500 Rand (320 euro). De traditionele genezer belde echter de politie waardoor de gruwelijke handel aan het licht kwam.

In Zuid-Afrika wordt er vaker illegaal in lichaamsdelen gehandeld. Een woordvoerder van de politie wilde nog geen commentaar geven tot het onderzoek is afgerond.

Bron: de Zuid-Afrikaanse krant Beeld.

 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Fraude Marokkaans politicus 'niet met opzet'. Jaja

Een 68-jarig parlementslid in Marokko heeft volgens de Utrechtse rechtbank niet met opzet fraude gepleegd in de periode dat hij in Utrecht een bijstandsuitkering ontving.

De man heeft onjuiste gegevens verstrekt, maar opzet kan niet worden bewezen, oordeelde de rechter maandag. De verdachte had volgens de rechter een stuk grond in Marokko geërfd dat de hoogte van zijn uitkering had kunnen beïnvloeden.

Hij kreeg geen straf opgelegd, omdat volgens de rechter de rechtsgang te lang heeft geduurd en omdat de man al genoeg gestraft zou zijn door de publiciteit. Die publiciteit wordt aangewakkerd door het PvdA-kamerlid Hans Spekman, dat in 2005, als wethouder in Utrecht, aangifte deed tegen de man.

‘Deze uitspraak riekt naar klassejustitie’, vindt Spekman. Volgens Spekman heeft Marokko zich met de zaak bemoeid en heeft Buitenlandse Zaken vervolgens druk uitgeoefend om de rechtsgang te frustreren.

Uit onderzoek van de gemeente Utrecht bleek dat de man met zijn familie grond had geërfd in Marokko ter waarde van 450 duizend euro, en dat hij daar raadslid was, terwijl hij in Utrecht een bijstandsuitkering ontving. Inmiddels zit de man in het Marokkaanse parlement. De bestuursrechter oordeelde eerder op basis van deze documenten dat hij zijn ontvangen uitkering in de periode 1997-2003 moet terugbetalen. Die uitspraak is onherroepelijk.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie noemt het ‘uitgesloten dat er invloed van buiten is uitgeoefend op de rechtsgang’. Advocaat Hans Langenberg noemt Spekman ‘niet goed wijs’. ‘Deze uitlatingen zijn ongehoord voor een parlementariër. Spekman heeft er een persoonlijke zaak van gemaakt.’

Volgens Langenberg stelt de erfenis weinig voor, omdat hij deze met tien anderen moet delen. De advocaat zegt dat zijn cliënt veel last heeft gehad van de uitlatingen van Spekman. ‘Hij is echt te kakken gezet en hij is slechts veroordeeld op basis van een zeer miniem feit. Er is geen sprake van bijstandsfraude, want vóór 2003 had hij een onbetaalde functie. In 2003 heeft hij netjes zijn uitkering opgezegd, omdat hij geld ging verdienen als parlementariër.

Ron P ook maar vrijlaten? Die is tenslotte ook al genoeg gestraft door de publiciteit. Bij zaken tegen gewone burgers wordt veel publiciteit juist uitgelegd als ‘maatschappelijke onrust’  en leidt dan tot een hogere straf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verwikkelingen in Hoger beroep Reinier S.

Reinier Smit, die vandaag in hoger beroep moest voorkomen voor de moord op zijn vrouw Gonda in 1996, beweert dat iemand anders die moord gepleegd heeft.

Het gerechtshof in Leeuwarden wil nu nader onderzoek naar eventuele andere daders van de moord, zo maakte het dinsdag bekend.

De rechtbank in Groningen veroordeelde Reinier vorig jaar tot twaalf jaar cel. Ze achtte bewezen dat hij Gonda op 12 december 1996 met een hard voorwerp neersloeg, haar keel doorsneed en het huis in brand stak.

Het hof citeerde uit een verklaring van een voormalig medegevangene van Reinier. Die zegt dat er andere daders zijn. Hij zou wroeging hebben gekregen toen hij ontdekte dat de verkeerde man vastzat voor de moord op Gonda. Later trok hij deze verklaring weer in.

Weer een ander zegt dat diezelfde voormalige medegevangene zélf bij de moord betrokken was, samen met twee handlangers. Ook een anonieme getuige zegt dat de medegevangene het heeft gedaan. Die zou dat zelf hebben verteld.

Reinier belde op de avond van Gonda’s overlijden de alarmcentrale, omdat zijn huis in Hoogezand in brand stond. Al snel na de brand rezen er vragen. Hoe kwam Gonda aan zware verwondingen op achterhoofd en hals? Waarom lag er benzine in huis? En waar was het geld gebleven uit de openstaande kluis en het geldkistje?

Justitie kreeg Smit al snel op de korrel, maar moest hem twee keer (in 1997 en 2004) laten gaan wegens gebrek aan bewijs. Nieuwe onderzoeken brachten aanknopingspunten om hem opnieuw aan te houden. Zo zou gebleken zijn dat Reinier thuis moet zijn geweest toen de brand uitbrak, en dat Gonda toen al was overleden aan haar verwondingen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vegan streaker vrij

De rechtbank in Rotterdam besloot vandaag de voorlopige hechtenis van Peter Janssen (24) wegens persoonlijke omstandigheden te schorsen: Hij mag zijn zieke moeder verzorgen. Ook liet de rechter meewegen dat Jansen het zwaar heeft in de gevangenis. Hij blijft wel verdachte. De rechters besloten ook de voorlopige hechtenis van zijn medeverdachte, Naomi van der Poll (19) uit Amsterdam, op te heffen.

Jannsen, dierenactivist uit het Brabantse Vught, die ook bekend is als  de ‘Vegan Streaker’, heeft bekend op 15 maart in het Zeeuwse Stavenisse 2500 nertsen te hebben bevrijd. Het ging om het bedrijd van A. Walhout aan de Oudelandsedijk. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem bovendien van brandstichting in de bestelbus van een slager in Vught in 2006.

Janssen kreeg landelijke bekendheid door meer dan een jaar geleden de show van Paul de Leeuw te verstoren. De tv-presentator ontdeed de streaker toen als vergelding van zijn onderbroek.

Overigens heeft de kamer vandaag ook besloten de pelsdierfokkerij vanaf 2018 te verbieden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Karadzic helpt zijn aanklagers niet

Radovan Karadzic komt de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal niet tegemoet: zij zullen elk apart feit moeten bewijzen tijdens het proces wegens oorlogsmisdaden en genocide dat later dit jaar moet beginnen.

Andere verdachten tonen wel eens goede wil, door bijvoorbeeld toe te geven welke functies zij hebben bekleed. Maar de ex-president van Republika Srpska wil op geen enkele manier meewerken aan zijn eigen veroordeling, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde notitie waarin Karadzic van de rechters uiteen moest zetten hoe hij zijn verdediging gaat voeren.

Karadzic zal onder meer terecht moeten staan voor de genocide van Srebrenica. Na de verovering van die Oost-Bosnische enclave doodde het Bosnisch-Servische leger duizenden moslimmannen en -jongens. Karadzic gaat in zijn notitie niet inhoudelijk in op de gebeurtenissen. Wel toont hij zich optimistisch dat hij wordt vrijgesproken: „Als de wet eerlijk wordt toegepast en toegestaan wordt dat de waarheid over de gebeurtenissen in Bosnië aan het licht komt, is hij vol vertrouwen dat de rechters hem niet schuldig zullen verklaren.”

Karadzic heeft natuurlijk groot gelijk. De aanklagers hebben een tiental jaar de tijd gehad om de aanklacht voor te bereiden en hebben die nog maar net klaar en hij krijgt zijn processtukken niet in het Servo Kroatisch, bovendienkrijgen de aanklagers vet betaald voor hun werk dus waarom zou hij hen helpen. Dit zijn de mannen die hem achter de tralies willen helpen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak in cassatie moord op Suzanne Wisman | Vonnis houdt stand

De Hoge Raad heeft vandaag het cassateberoep in de zaak tegen Henk van Dijk (46) uit Nieuw Buinen, de verkrachter en moordenaar van Suzanne Wisman (12), verworpen.

Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde Van Dijk vorig jaar wegens moord tot de maximale tijdelijke gevangenisstraf, dertig jaar, en tbs.

Volgens zijn advocaat Hans Klopstra is dit niet juist omdat er geen sprake is van moord omdat voorbedachte raad - het juridische vereiste voor de kwalificatie moord - in dit geval onmogelijk zou zijn. De verdachte mist hiervoor volgens Klopstra het denkvermogen. Dat zou nog eens extra zijn aangetast door de stress waarmee hij kampte als gevolg van een hevige ruzie met zijn vrouw. Het hof stelde vorig jaar dat de verdachte ruimschoots de tijd heeft gehad zich te beraden en dat zijn besluit om het meisje te overrijden niet het gevolg is geweest van een opwelling. De Hoge Raad bepaalde vandaag dat het hof terecht heeft geoordeeld dat de verdachte heeft gehandeld met voorbedachte rade.

Advocaat Klopstra had eveneens opgevoerd dat het Leeuwarder hof de tbs-maatregel oneigenlijk als strafverlenging heeft opgelegd. Het hof bepaalde dat de man pas na het uitzitten van twee derde van zijn gevangenisstraf aan zijn tbs-behandeling mag beginnen. Volgens Klopstra leidt die bepaling ertoe dat hij nooit meer vrij zal komen. ook dit werd door de Hoge Raad verworpen.

Suzanne Wisman kreeg op 12 december 2006 een lift door Van Dijk aangeboden in zijn camper, toen zij op de fiets op weg was naar huis.

Nadat hij het meisje had misbruikt, doodde hij haar door op Valtherdijk in Valthermond tweemaal met zijn camper over haar heen te rijden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak in cassatie zaak Frans van Anraat | Vonnis houdt stand

frans_van_anraat De Hoge Raad heeft vandaag de veroordeling van Frans van Anraat (66) bevestigd. Wel bracht zij de straf terug tot 16,5 jaar. Zakenman Frans Cornelis Adrianus van Anraat tekende beroep in cassatie aan tegen zijn veroordeling tot zeventien jaar gevangenisstraf, wegens zijn grootschalige leveranties van gronstoffen voor mosterdgas aan Irak, ten tijde van het regime van Saddam Hoessein.

Volgens rechtbank en hof heeft Van Anraat daarmee oorlogswetten geschonden. Van Anraat’s advocaat Gerard Spong heeft in cassatie onder meer opgeworpen dat de Nederlandse rechter geen rechtsmacht heeft om daarover te oordelen. Een aantal slachtoffers heeft zich tot de Hoge Raad gewend omdat zij geen schadevergoeding toegekend hebben gekregen. Ten onrechte, menen zij.

De veroordeling van Van Anraat is natuurlijk hypocrisie ten top. Amerika heeft jarenlang wapens aan Irak geleverd, niet eens grondstoffen maar wapens en gooit nu Irak vol met verarmd Plutonium maar wij onthalen de president van Amerika alsof het de kerstman is maar van Anraat moet de bak in. Heel raar.

Onder verantwoording van de Amsterdamse milieuwethouder Marijke Vos dumpt in 2006 gifschip Proba Koala duizenden tonnen zwaar giftig afval in Ivoorkust. Marijke Vos zit nog steeds op haar plek, maar van Anraath moet hangen

Zie ook AIVD laat van Anraat vallen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Hoge raad doet uitspraak aanwezigheid advocaten bij verhoor

Vandaag laat de Hoge Raad zich uit over de vraag of de advocaat van een verdachte moet worden toegelaten bij het politieverhoor.

In drie Nederlandse zaken werd in cassatie een beroep gedaan op een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, het zogeheten Salduz-arrest. In die zaak en in enkele andere oordeelde het hof dat het recht op een eerlijk proces was geschonden, omdat er verklaringen van de verdachte als bewijs waren gebruikt, afgelegd tijdens een politieverhoor zonder raadsman.

Volgens G. Knigge, advocaat-generaal bij de Hoge Raad, kan in het Salduz-arrest niet gelezen worden dat een advocaat het politieverhoor moet bijwonen, maar wel dat de verdachte een raadsman moet kunnen spreken voordat hij het eerste verhoor ingaat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook