vrijdag 22 mei 2009

Straffen tot 6 jaar voor gijzeling en mishandeling

Vijf Nigeriaanse mannen zijn vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen van tussen de 194 dagen en zes jaar voor betrokkenheid bij de dagenlange gijzeling en mishandeling van een Roemeense man in Amsterdam-Zuidoost in oktober vorig jaar.

Reden voor de gijzeling was een conflict over drugs. De politie kwam de zaak op het spoor na tips vanuit Roemenië, waar de familie van het slachtoffer onder druk werd gezet om losgeld te betalen. Via internet kreeg zij filmpjes toegestuurd waarin de man werd gemarteld. Zo werd hij geslagen en geschopt en bedreigd met een gloeiend hete strijkbout.

De gijzeling begon op 26 oktober en duurde ruim drie dagen. Na zijn bevrijding vertelde de Roemeen aan de politie dat hij doodsangsten had uitgestaan. Hij stond eerst minutenlang te trillen voor hij aanspreekbaar was. Desondanks werd ook de Roemeen na een bezoek aan het ziekenhuis aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen.

Het Openbaar Ministerie had straffen van één tot acht jaar tegen de gijzelnemers geëist. Bij de actie was nog een zesde verdachte betrokken, maar deze man is, in tegenstelling tot wat het OM eerder meldde, nog niet voor de rechter verschenen.

Belachelijk lage straf. De ontvoerders van Claudia Melchers hebben 8 jaar gekregen. Zij hebben Melchers 2 ipv ‘ruim 3’ dagen vastgehouden en haar níet mishandeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

12 maanden voorwaardelijk geëist tegen Jomanda in zaak Millecam

Jomanda
jomanda

Het Openbaar Ministerie heeft twaalf maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen Johanna (Joke) Wilhelmina Petronella Damman (61) beter bekend als ‘Jomanda’.

Tegen twee alternatieve artsen eiste het OM acht en vier maanden voorwaardelijke celstraf. Zij worden niet verantwoordelijk gehouden voor Millecams dood. (waarvoor dan wel?)

Het OM wil dat zowel Jomanda als de artsen voor de periode van twee jaar een beroepsverbod krijgen opgelegd. De periode van twee jaar is een zogeheten proeftijd. Voor Jomanda betekent het gevraagde beroepsverbod dat zij zich niet beroepsmatig mag bezighouden met haar 'healings' en aanverwante praktijken. Doet zij dat wel, dan wordt de geëiste celstraf ten uitvoer gelegd, als het aan het OM ligt.

Volgens het OM heeft Jomanda als zorgverlener actrice Sylvia Millecam volkomen op het verkeerde been gezet door haar te zeggen dat zij geen borstkanker had en is zij medeschuldig aan haar dood.

Sylvia Millecam
sm1

Sylvia Millecam  overleed 20 augustus 2001 op 45 jarige leeftijd aan borstkanker. Volgens het OM heeft het uitblijven van een reguliere behandeling heeft de gezondheid van Millecam ernstige schade toegebracht,  met de dood als gevolg. Jomanda, vrijdag opnieuw de grote afwezige in de rechtszaal, is hier medeverantwoordelijk voor.

De periode van twee jaar is een zogeheten proeftijd. Voor Jomanda betekent het gevraagde beroepsverbod dat zij zich niet beroepsmatig mag bezighouden met haar 'healings' en aanverwante praktijken. Doet zij dat wel, dan wordt de geëiste celstraf ten uitvoer gelegd, als het aan het OM ligt.

De strafeis tegen de 'Lady of the Light', zoals Jomanda zichzelf in een boek noemt, is ook hoger uitgevallen dan die tegen de beide artsen omdat zij zich het meest langdurig en intensief met Millecam en haar ziekte heeft bemoeid.

Millecam ontdekte in september 1999 een knobbeltje in haar rechter borst. In de daaropvolgende tijd raadpleegde zij artsen en zorgverleners in zowel het reguliere als het alternatieve circuit.

In mei 2000 stelden reguliere medici vast dat de actrice aan borstkanker leed. Zij drongen aan op spoedig ingrijpen, onder meer door middel van een operatie.

Zover is het nooit gekomen. Het OM schetste vrijdag hoezeer de twee alternatieve artsen en Jomanda Millecam hebben beïnvloed, waarbij zij ontkenden dat er sprake was van kanker. Millecam werd valse hoop gegeven met de 'diagnose' dat het zou gaan om een bacteriële infectie.

Jomanda werd ingelicht over de ware, reguliere diagnose. Zij zei Millecam dat haar borstimplantaten (siliconen) de oorzaak waren en dat die uit haar lichaam moesten.

Tegelijkertijd ontraadde zij Millecam zich te laten opereren, omdat er ''in haar lichaam niet gesneden mocht worden.'' Jomanda zou zich ook een tegenstander van chemotherapie hebben betoond.

Door toedoen van Jomanda en de twee artsen is de borstkanker volledig onbehandeld gebleven. ''Het is vreselijk hoe Sylvia Millecam uiteindelijk is overleden'', aldus officier van justitie Birgit van Roessel.

Eerder waren 2 van de 3 artsen in Hoger beroep bij het tuchtcolege al hun artsentitel kwijtgeraakt. René Broekhuijse en internist Erik Dankmeijer zijn voor het leven geschorst als arts. Hun voormalige collega Jos Koonen mag 1 jaar zijn beroep niet uitoefenen.

De kwakzalvers Olga Tompot (Orthomoleculaire Natuurgeneeskundige)(destijds Den Haag, nu Abcoude), Anne Alons (paragnost) en Kees Boegem (zouttherapeut) staan niet terecht. Boegem gooide ooit kokend water over het been van een meisje bij wijze van publiciteitsstunt voor zijn brandzalf.

Aanvankelijk had het Openbaar Ministerie de strafzaak geseponeerd maar hierop heeft oud-inspecteur van de volksgezondheid Westerouen van Meeteren samen met de Vereniging tegen de Kwakzalverij een zogeheten artikel 12-procedure ingediend om er voor te zorgen dat het Openbaar Ministerie toch een uitspraak doet in deze zaak.

Op het verhaal van het OM is natuurlijk wel wat af te dingen. Het is Millecam’s eigen keuze geweest. Zij wilde naar verluidt de diagnose kanker en de daarbij behorende therapie niet aanvaarden en zocht naar een andere oplossing. Als het al zo is dat Jomanda en de alternatieve artsen haar verkeerd hebben voorgelicht dan valt daartegen te stellen dat Millecam waarschijnlijk gewoon doorgezocht zou hebben naar artsen die wel een beeld schetsten dat haar beviel. Wel is het natuurlijk zo dat je als patient recht hebt op juiste voorlichting van een arts, ook als dat niet is wat je horen wilt.

Komt nog bij dat ook bij reguliere therapie er geen 100% genezing is en Millecam mogelijk ook al dood zou zijn. Ook reguliere artsen geven vaak ‘valse hoop’ zonder daarvoor gestraft te worden. De geëiste ‘proeftijd’ tegen Jomanda is in deze vorm van de gekken. Als de ‘healings’ strafrechterlijk verkeerd zijn dan moeten ze helemaal verboden worden en als ze niet strafrechterlijk verkeerd zijn dan is er geen reden om ze voor twee jaar te verbieden. Op die manier wordt er namelijk als straf een beroepsverbod opgelegd. Bovendien is de eis onzinnig omdat Jomanda tegenwoordig in Canada woont en werkt en slechts af en toe nog overkomt voor healings.

De Haarzuilense Broekhuijse kwam al eerder in aanraking met de Inspectie voor Gezondheidszorg. Wegens zijn alternatieve praktijken werd hij in 1996 geschorst maar op bepaalde voorwaarden, die hij naar later bleek negeerde, mocht hij zijn praktijk voortzetten. Met de onzinnige Vegatest zag hij de tumor van Millecam aan voor een bacteriële infectie en zou hij de aanwezigheid van kanker hebben ontkend. Hij fraudeerde met het patiëntendossier door het achteraf opnieuw in te vullen. Dankmeijer, internist te Bunnik, onthield patiënte de voorgeschreven behandeling en negeerde de borsttumor. Koonen, werkzaam in Medisch Centrum De Grens te Millingen aan de Rijn, maakte gebruik van niet aangewezen middelen zoals homeopathie en voedingssupplementen. In de laatste levensfase zette hij 'Lotje' in, een bizar magneetveldapparaat. Kwakzalver Boegem raadt nog steeds ‘keukenzouttherapie’ aan bij kanker.

Volgende week pleiten de advocaten van Jomanda en haar medeverdachten. De advocaten van de twee artsen en het medium  (resp, Roest Crollius en Luc Benisant) hebben in het verleden benadrukt dat hun clienten de diagnose kanker nooit hebben ontkend.

 

Hier is een samenvatting van de Tuchtzaak

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook