dinsdag 12 mei 2009

2 jaar jeugddetentie voor doodslag met hamer in Zaamslag

Michiel de K. (17) is door het Hof in Den Haag tot twee jaar jeugddetentie veroordeeld voor doodslag.

Michiel de K. sloeg in de nacht van 29 op 30 april vorig jaar in het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag postbode Peter Herwegh (56) met een hamer op het hoofd. De man overleed daardoor.

De rechtbank Middelburg had De K. op 19 november 2008 ook al veroordeeld tot 24 maanden jeugddetentie.

De advocaat-generaal eiste in hoger beroep vier jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, onder toepassing van het strafrecht voor meerderjarigen.

De K. richtte in de nacht naar Koninginnedag samen met andere jongeren vernielingen aan in Zaamslag. De politie greep in. Herwegh, de plaatselijke postbode en een bekende figuur in het dorp bij Terneuzen, probeerde te bemiddelen.

Toen de jongeren (ten onrechte) het idee kregen dat de postbode filmde, gaf een van de jongeren hem een klap. Daarna sloeg De K. toe. Hij had extreem veel alcohol op.

Twee jaar jeugddetentie is de maximumstraf in het jeugdstrafrecht. Behalve deze vrijheidsstraf legde het hof De K. ook een gedragsmaatregel op voor de duur van twaalf maanden.

Die maatregel houdt in dat hij moet leren omgaan met alcohol en groepsbeïnvloeding. Hij wordt getraind in zelfstandigheid en komt onder toezicht van de jeugdreclassering.

Het hof besloot De K. te veroordelen volgens het jeugdstrafrecht omdat zijn persoonlijkheid geen aanleiding geeft hem onder het meerderjarigenstrafrecht te berechten.

Deskundigen achten de kans klein dat De K. vaker een dergelijk zwaar geweldsdelict pleegt en bovendien is hij niet eerder veroordeeld.

Het hof denkt dat de combinatie van straf en gedragsmaatregel een goede op de jongen afgestemde straf is.

Al met al is het echter een lachertje. Ook de eis van 3+1 jaar was een lachertje gezien het feit dat die eis uitging van volwassenenrecht ipv jeugdrecht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Pleitnota Holleeder hoger beroep

pleitnota_holleeder_hoger beroep: 36 pagina’s pleitnota_holleeder_hoger beroep pasteurella De Pleitnota van JH Kuipers en Chrisje Zuur in het Holleeder hoger beroep

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vermeende loverboy van Mandy Pijnenburg geeft openheid van zaken

Mandy Pijnenburg is volgens Delano P. (32) in juli 2006 vrijwillig naar de Dominicaanse Republiek vertrokken om drugs op te halen. Dat zei hij vandaag tijdens de behandeling van zijn zaak in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch.

De vermeende loverboy van de Tilburgse zegt dat Mandy met zijn broer Dennis had afgesproken om naar de Dominicaanse republiek af te reizen.

Delano zei dat hij zijn broer heeft gesmeekt de waarheid te vertellen over Mandy. Dennis weigert dit echter zolang zijn zaak nog onder de rechter is. Daarom heeft Delano besloten zelf openheid van zaken te geven.

Delano beweert ook dat Mandy is aangehouden op een vliegveld in de Dominicaanse Republiek omdat ze meer drugs meenam naar Nederland dan was afgesproken.

Aanvankelijk zou een corrupte douanebeambte haar doorlaten, maar zijn criminele contacten gaven hem de opdracht haar toch aan te houden.

Mandy Pijnenburg werd op 23 juli 2006 met 20 kilo cocaïne in haar koffer aangehouden op een vliegveld in de Dominicaanse Republiek.

Ze zit daar nu een straf van vijf jaar uit. Ze heeft steeds verklaard dat ze handelde onder druk van P., die haar ook tot prostitutie zou hebben gedwongen.

Het hof besloot dinsdag om de zaak aan te houden vanwege de verklaring van de verdachte.

Hoe je het ook went of keert, het is Mandy die de drugs willens en wetens gesmokkeld heeft. Onder druk? Ga je toch gewoon naar de politie?! Tot prostitutie gedwongen? Als je vriendje dat wil ga je toch ook naar de politie?!

Als het een man was geweest die er in was geluist en in bijv. Thailand in de gevangenis zat dan had er niemand medelijden met hem.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rechter ziek: Puttense moordzaak onderbroken

De behandeling van de Puttense moordzaak is vandaag uitgesteld tot komende maandag. Een van de drie rechters van de meervoudige kamer die de zaak rond de moord in 1994 op Christel Ambrosius behandelt, heeft te horen gekregen dat hij ernstig ziek is en zijn werk niet kan voortzetten.

De rechtbank zal met het Openbaar Ministerie, de advocaat van de verdachte en de opgeroepen getuigen en deskundigen overleggen over data waarop de zaak kan worden voortgezet. Wat maandag behandeld wordt, is nog niet duidelijk.

Inmiddels is de samenstelling van de rechtbank gewijzigd. De zogenoemde vierde rechter neemt de plaats van zijn collega in. Hij heeft de zaak evenals zijn drie collega's van de huidige rechtbank tot nu bestudeerd en kent het dossier.

De voorzitter verontschuldigde de rechtbank voor de „ongelukkige situatie”, die is ontstaan. „We realiseren ons dat dit heel onbevredigend is voor iedereen die een rol heeft in dit proces.”

Persrechter Luc Lambooij zei dat OM en advocaat nu moeten bezien of het proces gewoon kan doorgaan of dat de inhoudelijke behandeling geheel opnieuw moet beginnen. Advocaat Van Boom: „De vierde rechter heeft volledig schaduwgedraaid, dus het zou moeten kunnen, maar ik moet eerst met mijn cliënt overleggen.”

Het gebeurt bij grote rechtszaken wel vaker dat er een vierde rechter achter de hand wordt gehouden, die kennis van de zaak heeft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook