dinsdag 31 maart 2009

Politierechter verliest dossiers

Een politierechter in Den Haag heeft anderhalve week geleden vijf dossiers met vertrouwelijke informatie verloren.

De vinder stuurde de stukken naar de redactie van het programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De rechtbank heeft De Vries gevraagd de dossiers terug te geven, maar dat is volgens de woordvoerster nog niet gebeurd.

De politierechter verloor de stukken, toen zij onverwacht haar werk moest verlaten om naar huis te gaan. Zij had ze in een plastic zak onder de snelbinders van haar fiets gedaan en is ze onderweg verloren. Ze fietste de route terug, maar vond de zak niet.

De vrouw heeft direct het hoofd van de sector strafrecht van de rechtbank, de politie en het Openbaar Ministerie van de vermissing op de hoogte gesteld.

De rechtbank heeft de verdachten in de zaken waarop de dossiers betrekking hebben, maandag in een brief excuses gemaakt. Zij betreurt het dat bij enkele zittingen de verdachten niet van de vermissing op de hoogte zijn gesteld. De zaken zijn behandeld met kopieën van de stukken.

Het programma van Peter R. de Vries besteedt komende zondag aandacht aan de dossiers, zo deelt een eindredacteur van het programma mee. Het is de eerste uitzending van een reeks nieuwe programma's. De redactie geeft de dossiers aan de rechtbank in Den Haag terug.

Nou, de Vries heeft weer een primeur hoor. Dat de rechter de stukken verloor zou haar op een behoorlijke uitbrander en disciplinaire maatregelen moeten komen te staan, maar waarom geeft de vinder ze aan Peter de Vries? Gewoon teruggeven aan de rechtbank

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Advocaten eisen niet ontvankelijkheid in zaak Jimmy Woo overval

Jan-Hein Kuijpers en Maarten Witlox, de advocaten van de verdachten van de overval op discotheek Jimmy Woo vroegen de rechtbank in Amsterdam vandaag om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk worden verklaard in het nieuwe proces over de overval op de Amsterdamse discotheek.

Volgens beide raadslieden moeten hun cliënten niet opnieuw worden vervolgd omdat justitie in een eerdere hoger beroepzaak zichzelf al niet-ontvankelijk heeft verklaard.

Dat gebeurde nadat de advocaat-generaal het originele dossier kwijtraakte. Het gerechtshof vernietigde daarop de eerdere uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.

Justitie spant nu echter opnieuw een proces aan, omdat het merendeel van de documenten is teruggevonden en ze een deel heeft kunnen reconstrueren.

Hoe tragisch ook voor de slachtoffers, de advocaten hebben wel gelijk. Het OM heeft zich destijds zelf onontvankelijk verklaard maar wil daar nu op terugkomen. Het ware verstandiger geweest als het OM destijds gevraagd had de zaak aan te houden om vervolgens naar het dossier te gaan zoeken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tipgeld moord Ingrid Hakkert

Adriaan Hakkert, de voormalig hoofdverdachte van de moord op zijn echtgenote Ingrid Hakkert uit het Brabantse Den Dungen,  heeft via zijn testament een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip in deze zaak. Hakkert, die altijd zijn onschuld heeft volgehouden, werd aanvankelijk door de rechtbank tot 18 jaar cel veroordeeld, maar later door het Gerechtshof werd vrijgesproken. Hij poogt op deze manier postuum zijn naam zuiveren.

De executeur-testamentair van Hakkert is Steven Hofman uit Gouda.

Adriaan Hakkert had de schijn tegen en die schijn is nooit meer weggegaan. Toch bleek uit het dossier duidelijk dat hem groot onrecht was aangedaan, maar ook voor hem positieve publiciteit kon het tij niet keren. Het contact met zijn dochter Femke bleef verbroken. Hakkert is gestorven, op 30 maart 2007 na een hartoperatie, 61 jaar oud.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook