donderdag 26 februari 2009

Nieuw proces tegen vrouwenhandelaars | Sneep II

Justitie gaat een tweede groep van dertien pooiers en bewakers voor de rechter brengen die zouden behoren tot de groep zeer gewelddadige vrouwenhandelaars van de Turks-Duitse broers Saban en Hasan B.

De broers en vier medeverdachten in de zogeheten Sneepzaak zijn op 11 juli 2008 al veroordeeld tot gevangenisstraffen van 8 maanden tot 7,5 jaar.
De broers en hun medeverdachten in Sneep I hebben volgens de rechter bijna tien jaar lang tientallen vrouwen met extreem geweld tot prostitutie gedwongen achter de ramen gedwongen van rosse buurten in Amsterdamse, Utrecht, Alkmaar en Den Haag.

De bendeleiders in de zogenoemde Sneep-zaak tatoeëerden hun initialen op de vrouwen. Ook werden de slachtoffers volgens het OM gedwongen tot borstvergrotingen en abortussen. De vrouwen moesten zeven dagen per week werken en duizend euro per dag afstaan. Daar kwamen onder meer de kosten bij van bewakers die moesten verhinderen dat de vrouwen ontsnapten.

Nu klaagt het Openbaar Ministerie dus ook de andere vermoedelijke sleutelspelers uit hun organisatie voor de rechter. De Almelose rechtbank bepaalt medio april in een vier dagen durende 'regiezitting' de planning van het nieuwe proces, dat op zijn vroegst in de zomer zal worden gehouden.

De hoofdverdachte in Sneep II is de Duitse Turk Nuri T. Hij wordt gezien wordt als de man die de organisatie samen met de broers zou hebben geleid. Nuri T. is sinds begin 2007 voortvluchtig. Als hij niet vóór het proces wordt gearresteerd, wordt zijn zaak bij verstek moeten worden.
De andere twaalf verdachten die in 'Sneep II' terechtstaan, worden door justitie beschouwd als pooiers of als bewakers van de vrouwen.

De meeste van deze verdachten zijn net als de hoofdverdachten van Turkse afkomst. De kern van de groep bestaat uit bekenden van de broers, die hen vanuit Duitsland naar Nederland waren gevolgd.

In de zaak tegen Saban en Hasan B. ('Sneep I) loopt nog een hoger beroep, dat komende zomer dient.

Het Openbaar Ministerie  gaat ook proberen de hoofdverdachten uit de groep de forse winsten uit de uitbuiting te ontnemen. De broers en hun medeverdachten hebben volgens het OM in een periode van tien jaar ongeveer negentien miljoen euro verdiend aan hun vrouwenhandel. Dit zou voornamelijk in Duitsland in vastgoed zijn belegd.

De Turkse broers Mehmet en Murat O en hun kompaan T.D. Die p 17 februari 2007 voor de rechter stonden horen niet tot de bende van de de broers Saban en Hasan B. De organisatie van de broers O zou juist in het gat gedoken zijn dat er sinds de arrestatie van de Sneep bende was ontstaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

240 uur eis tegen gevangenisdirecteur Zwolle

Bert van R. met OvJ Bordenga
bert-r_mr-bordenga
Tegen Bert van R. (54) de directeur van de Zwolse gevangenis is 240 uur taakstraf geëist voor 'het in hulpeloze toestand achterlaten van de fietsendief Harry Terwindt (47)'.

Volgens het Openbaar Ministerie was de dood van Terwindt onbegrijpelijk en onnodig. 'De gevangenisdirecteur had macht om in te grijpen en heeft dat niet gedaan.' Het OM rekent hem dat zwaar aan. Volgens de advocaten van de directeur kon hij het sterfgeval niet hebben voorzien.

Terwindt, een veelpleger, stierf op 2 mei 2008 in een isoleercel in de gevangenis in Zwolle aan een acute doorbloedingsstoornis van een darm. Als Terwindt eerder medische hulp had gehad, had hij volgens OM naar alle waarschijnlijkheid de draaiing van de darm overleefd.*

Volgens de advocaten van verdachte Van R. had Terwindt een 'agressieve houding' tegen bewaarders. Zijn dagboek zou dit bevestigen. Tijdens doorzoekingen van de cel van Terwindt bleek dat hij medicatie en injectienaalden (hij had diabetes) achterhield. In de cel van Terwindt is volgens Van R. ooit een tot mes geslepen tandenborstel& gevonden. Dit maakte openen van zijn cel gevaarlijk.

Terwindt was drugs verslaafde. Hij is vele keren veroordeeld voor onder andere fietsen- en winkeldiefstallen. De advocaat van Terwindt zei dat het slachtoffer net had beloofd zijn leven te beteren na de dood van een vriend. Een week voor zijn dood werd de ISD-maatregel* van Terwindt omgezet in voorwaardelijke straf en zou hij de kans krijgen om af te kicken.

Bert van R., sinds negen maanden geschorst thuis, liet zijn rechters weten dat een veroordeling een schok zou zijn die zijn geloof in de rechtspraak zou aantasten. Hij zou zich dan afvragen of hij nog wel voor justitie kan en wil werken. "Ik vind dat ik naar eer en geweten gehandeld heb", zei hij. "Ik vraag u mij te rehabiliteren."

Van R. is de eerste gevangenisdirecteur die wordt vervolgd voor dood door schuld na een sterfgeval van een gedetineerde.

Ieder ander zou een zwaardere eis wachten. Het vertrouwen in de rechtspraak wordt juist aangetast als er géén veroordeling volgt. Van R heeft iemand op een afschuwelijke wijze laten creperen en durft dan van 'eer' en 'geweten' te reppen.

De uitspraak is op 12 maart. (het werd vrijspraak)

Verloop

volvolus* Terwindt had een aandoening (een zgn volvolus) waarbij de darm is gaan draaien. Hierbij worden de bloedvaten in de darm afgekneld, waardoor een deel van de darm afsterft. Er komen dan gaten in de darmwand waardoor de darminhoud in de buik lekt met als gevolg een massale en ernstige buikvlieontsteking die -onbehandeld- gewoonlijk tot de dood lijdt.
ISD-maatregel = Plaatsing in een Inrichting voor Stelselmatige Daders: Maatregel om zgn draaideurcriminelen max. 2 jaar in een inrichting op te sluiten, boven op hun gewone straf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man vrijgesproken van schuld aan verdrinking echtgenote

De man (61) uit Nijmegen die werd vervolgd voor de dood van zijn vrouw, die thuis in bad verdronk, is vrijgesproken.

De rechtbank in Arnhem acht niet bewezen dat hij de dronken vrouw met opzet achterliet in bad. De vrouw kwam vorig jaar maart om het leven.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden twee jaar cel voor 'het verlaten van een hulpbehoevende met de dood ten gevolg'. De zestiger zou samen met zijn vrouw aardig wat hebben gedronken. Toen zij begon over een buitenechtelijke affaire van de man, werd hij boos. Hij zou het slachtoffer ruw hebben uitgekleed en op de rand van het bad hebben gezet, waarop zij er zelf in ging liggen. De zestiger ging daarop weer naar de woonkamer en beluisterde enkele cd's. Daarna besloot hij een kijkje in de badkamer te nemen. De vrouw lag toen met haar hoofd half onder water en had een witte rand om haar lippen. Reanimatie mocht niet meer baten.

Omdat de vrouw dronken was en ook nog eens slecht ter been, had de man volgens justitie kunnen weten dat het mis zou lopen. Daarom had hij haar niet zo lang alleen moeten laten. Volgens de rechtbank is echter niet bewezen dat de man zich bewust was van het risico dat hij nam. Dat hij haar een hele tijd alleen liet, keurt de rechtbank wel af. Maar niet zo erg dat hij verantwoordelijk is te stellen voor haar dood.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook