dinsdag 20 januari 2009

Nomadszaak nu definitief voorbij

nomads
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de cassatie in de strafzaak tegen de Nomads ingetrokken. In juni 2007 sprak het gerechtshof veertien Nomads (een afdeling van de Hells Angels in Limburg) vrij van moord dan wel doodslag op drie clubleden.

Volgens het  OM in Amsterdam zal de Hoge Raad niet tot een andere conclusie in de zaak kunnen komen dan het Amsterdamse hof. Het parket komt tot deze conclusie „na uitvoerige bestudering” van de uitspraak van het hof.

De lijken van de drie slachtoffers werden in februari 2004 gevonden in de Geleenbeek bij Echt. Justitie had sterke aanwijzingen dat het drietal was doodgeschoten in het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek. Hard bewijs voor dit scenario is echter nooit op tafel gekomen.

De rechtbank veroordeelde in 2005 twaalf Nomads tot zes jaar cel, nadat de officier van justitie veertien maal levenslang had geëist. Dat rechtsbank achtte het bewijs geleverd voor doodslag op één van de slachtoffers, de toenmalige 'president' van de club. Zowel de Nomads als het OM gingen tegen het vonnis in beroep.

Het proces voor het hof in Amsterdam verliep rampzalig voor justitie. Getuigen raakten zoek of bleken onbetrouwbaar. Het OM matigde de strafeisen tot twintig jaar, maar volgens het hof is volstrekt onopgehelderd gebleven waar en door wie de slachtoffers zijn doodgeschoten en was een integrale vrijspraak onontkoombaar. De Nomads hebben zich altijd op hun zwijgrecht beroepen.

Marijn Zuketto een van de advocaten van de Nomads, wijst erop dat de nu definitieve vrijspraak de weg vrijmaakt voor het indienen van schadeclaims. De Nomads hebben ongeveer drie jaar in voorarrest gezeten. Maar in die claim zal ook meegewogen moeten worden dat sommigen van hen een bloeiende onderneming hadden die door de strafzaak op de fles is gegaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kaapverdiaanse moordenaar op vrije voeten door nieuwe wet

José Barbosa (30), de Kaapverdiaan die met drie anderen op 19 nov 2005 drie mensen neerschoot in het Rotterdamse café Inn & Out in 2005, is door de rechtbank in Kaapverdië vorige week op vrije voeten gesteld. De slachtoffers waren bareigenaar Appie (34), Jan van Zon (43) en Naomi Verheul (26). Barvrouw I.T. (destijds 23) raakte zwaargewond en moet de rest van haar leven in een rolstoel slijten.
Barbosa werd in augustus vorig jaar nog door de rechtbank op het Kaapverdische eiland Sao Vicente veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar wegens de moord op drie cafébezoekers en poging tot moord op zes andere bargasten in Rotterdam.
Barbosa kreeg daarmee de maximumstraf die op de Afrikaanse archipel geldt. Overigens loopt in Kaapverdië nog de cassatie die Barbosa heeft ingesteld tegen zijn straf.
De Rotterdammer van Kaapverdiaanse afkomst is door de rechtbank in Kaapverdië uit de gevangenis vrijgelaten, nadat onlangs een nieuwe wet op de eilandengroep van kracht is geworden.
Daarin staat dat een verdachte binnen een bepaalde tijd voor de rechter moet worden gebracht. De termijn waarin Barbosa voor de rechter moest verschijnen, heeft volgens de rechtbank te lang geduurd, waardoor hij op vrije voeten moet worden gesteld. Het openbaar ministerie in Kaapverdië is inmiddels in cassatie gegaan tegen de beslissing van de rechtbank. De hoogste rechtsinstantie moet hierover binnen tien dagen een beslissing nemen.
Zie ook "Getuige 3-voudige moord eist bescherming"

Update: inmiddels heeft de rechter beslist dat Barbosa gevangen blijft

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

20 jaar voor snelkookpanmoord

Mehmet Y. (53) is de rechtbank in Haarlem  veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn broer en doodslag op zijn ex-vrouw.

De rechtbank ging niet mee met de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat wilde dat Y. voor de rest van zijn leven achter tralies verdween. Volgens de rechtbank moet de man echter nog een kans krijgen om terug te keren in de maatschappij. (als hij 63 is)

Ze ziet ook geen gevaar voor herhaling, onder meer omdat bij de man geen ernstige psychische afwijkingen zijn geconstateerd.

Y. heeft zijn jongste broer in 1997 op beestachtige wijze om het leven gebracht. Het 28-jarige slachtoffer werd in stukken gezaagd, zijn huid door een vleesmolen gehaald en zijn hoofd in een snelkookpan uitgekookt.

De resten werden gedumpt langs een snelweg. De rechtbank acht ook bewezen dat Y. zijn ex-vrouw eind 2002 heeft gedood. Haar lichaam is nooit gevonden.

Het proces heeft ruim vier jaar geduurd. Dat komt doordat Y. zijn advocaten naar huis stuurde en er tweemaal een compleet nieuwe rechtbank aantrad.

De Haarlemmer heeft altijd gezegd onschuldig te zijn aan de dubbele moord. Volgens hem zijn de beschuldigingen het werk van zijn ex-schoonfamilie.

Update 18 mei 2010: Het hoger beroep is begonnen.
Update  8 juli 2011: Mehmet is veroordeeld tot 15 jaar. (LJN BR1197)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook