zaterdag 17 januari 2009

Nederland neemt berechting van piraten over van de Antillen

piraten Nederland heeft ingestemd met een verzoek van de Antillen om de vijf Somaliërs die begin dit jaar probeerden het onder Antilliaanse vlag varende vrachtschip Samanyolu te kapen in Nederland te berechten.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie (CDA) heeft inmiddels Denemarken om uitlevering van de kapers gevraagd.

De kaappoging speelde zich op 2 januari af in de Golf van Aden bij Somalië. De bemanning van het schip verweerde zich en schoot het vaartuig van de piraten met lichtkogels in brand. De kapers sprongen daarop overboord, waarna het Deense marineschip Absalon, dat in de buurt was, de piraten uit de zee oppikte.

Hoewel de Antillen het eerst aangewezen land was om de verdachten te berechten mag Nederland dat in dit geval ook doen. Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie mag Nederland verdachten van piraterij over de hele wereld vervolgen. Zeeroof is zelfs het oudste internationale misdrijf dat in het Wetboek van strafrecht is opgenomen. Tot nog toe heeft Nederland zo’n strafzaak echter nog nooit gehad.

De zaak wordt ook een van de eerste strafzaken tegen Somalische kapers wereldwijd. De maximumstraf in Nederland voor piraten is negen jaar cel. Hun leider riskeert zelfs een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar. Het OM moet nog beslissen of het bijzondere proces bij de rechtbank in Amsterdam of Rotterdam wordt behandeld.

PVV-leider Geert Wilders heeft kritiek op het besluit van Hirsch Ballin om de Somaliërs in Nederland te berechten. Hij vreest dat Nederland nooit meer van deze volgens hem ‘levensgevaarlijke criminelen’ afkomt omdat ze na het uitzitten van hun eventuele straf niet kunnen worden uitgezet. Nederland hanteert een categoraal beschermingsbeleid voor Somaliërs. “Nu raak je ze nooit meer kwijt.”

Ook binnen het CDA zijn twijfels. Volgens een woordvoerder van Justitie is de inzet echter dat de piraten na het uitzitten van hun straf weer worden uitgezet. Hoe dat kan wordt op het ogenblik onderzocht. “Maar na hun veroordeling zitten ze voorlopig vast en is de vraag nog niet aan de orde. Het gaat er in de eerste plaats om dat ze worden berecht.”

Gisteren meldde het Internationale Maritieme Bureau (IMB) dat piraterij vorig jaar alle records heeft gebroken. Piraten hebben in 2008 49 schepen gekaapt, 889 opvarenden gegijzeld en op 46 schepen geschoten. Daarbij kwamen in ieder geval elf mensen om het leven.

Ook zijn nog 21 mensen vermist. Het IMB vreest dat ook deze personen zijn gedood. De stijging is vooral te wijten aan de piraterij in de Golf van Aden. Daar is volgens het IMB het aantal aanvallen met 200 procent gestegen tot 111 in 2008. Wereldwijd nam het aantal aanvallen 11 procent toe tot 293.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Student vergist zich in one-night-stand

De Bredase hbo-student E.U. (22) lijkt zich stevig te verslikken in een paar uurtjes zoenen en seksen met een toen onbekende plaatsgenote.

De gang naar de rechtbank, te boek staan als een misdadiger, een werkstraf van tweehonderd uur, smartengeld aflossen en nooit meer de baan krijgen waarvoor je nu aan het studeren bent. Als de rechtbank tenminste de redenering en eis van officier van justitie J. Janssen volgt.

Dat laatste kan E. U. zich totaal niet voorstellen, maar bang is hij wel. In zijn beleving had hij in de vroege morgen van 29 juli 2007 een paar zeer gezellige uurtjes in De Graanbeurs. Hij raakte aan de praat met twee vriendinnen, en het gesprek was behoorlijk seksueel getint.
Zo stond de fantasie van U. centraal ooit eens seks te hebben met twee vrouwen tegelijk. Die wens leek die nacht uit te komen. Hij mocht met de meiden mee naar huis. Flirtte, streelde en tongzoende met beiden. De ene griet ging uiteindelijk op de bank slapen, de andere dook in haar eigen eenpersoonsbed met eenpersoonsdekbed samen met U.

En dan lopen de lezingen uiteen. De jonge vrouw beweert dat zij als een blok in slaap is gevallen. De verdachte student zegt dat daarvan geen sprake kan zijn geweest. "Niets wees daarop. Ik streelde haar, zij streelde mij. Ze zoende mij ook. Ze kreunde af en toe en, ja sorry hoor, ik merkte dat ze opgewonden was. Mevrouw de rechter, zo gaat dat tegenwoordig echt. Je bent uit, praat over seks, gaat mee naar huis, zoent en rommelt wat en dan gebeurt het gewoon. Ja, ik ben even in haar geweest. Ik dacht dat ze dat wilde. Tot ze ineens begon te schreeuwen 'wat doe je nou?'. Toen ben ik gekapt en weggegaan." Heftig bibberend komt het verhaal van U eruit. Hij kijkt voortdurend vol ongeloof naar de vrouw op een metertje afstand naast hem die aangifte tegen hem deed. Ze maakt gebruik van haar spreekrecht. Zwaar emotioneel, in zwaar aangezette bewoordingen. Haar leven is kapot, ze heeft op het punt gestaan er een eind aan te maken, enzovoorts.

U. tegen de rechtbank: "Haar beleving van het gebeurde heeft met haar psychische gesteldheid te maken. Dit is echt niet normaal. Ze heeft me zelf die nacht verteld dat ze vaker eenmalige seksuele ervaringen met jongens had na een avond stappen. Zelfs met een vriend van mij."

De officier van justitie vindt dat er genoeg bewijs is dat U. seks heeft gehad met iemand die slaapt en niet haar wil kon tonen. "Er zijn grenzen overschreden."
Raadsvrouw E. van Nuenen: "Geachte rechtbank, ik sta qua leeftijd dichter bij de verdachte dan u. Mij komt het verhaal van mijn cliënt, echt een keurige jongen, helemaal niet vreemd voor. Ik zie het voortdurend om me heen gebeuren, hier in de stad, dat een jongen en meisje met elkaar het bed in duiken terwijl ze elkaar enkele uren ervoor niet kenden. Mijn cliënt is gewoon opgegeild. Hij mocht blijven slapen. Ze hadden hem de deur kunnen wijzen, want ze wisten dat hij één straat verderop woonde."
Uitspraak over veertien dagen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook