woensdag 12 augustus 2009

Ophef om ‘geheime’ instructievideo van de politie | Ach, het is komkommertijd

In de Telegraaf vandaag een artikel van John vd Heuvel waaruit zou moeten blijken dat de politie vreselijk in verlegenheid is gebracht door een videoband met ‘geheime informatie’ die de Telegraaf in handen heeft gekregen.

De band is een instructietape van de politieacademie die toont hoe informanten in spé rijp gemaakt worden om voor de politie te werken. Er zijn twee rechercheurs op te zien die met een (gespeelde) informant praten.

De tape zat in een videorecorder van de politieacademie die via een veiling werd verkocht.

Hoe je een probleem kunt creeren waar er geen probleem is. Wellicht is het onvoorzichtig om zo’n band in een videorecorder te laten zitten als je hem verkoopt, maar het is geen ramp. Het betreft een instructievideo met een rollenspel. Er zijn geen daadwerkelijke informanten op te zien.

Hoe je iemand rijp maakt om voor je te gaan werken kan ook niet echt beschouwd worden als ‘strict geheime informatie’.

Ook leuke reacties bij de reaguurders van de telegraaf:

“Als je iets vind dan hoor je dat bij de politie aan te geven en af te leveren en niet mee naar de krant te gaan. En als je er ook nog geld voor krijgt is dat volgens mij een soort van heling. Dus degene die het naar de krant heeft gebracht is zwaar de l*l volgens mij.”

Duidelijk een gevalletje ‘niet lezen’. De tape is samen met een videorecorder op een openbare veiling verkocht. De nieuwe eigenaar mag er mee doen wat hij wil.

Een en ander laat niet onverlet dat het hoogst onvoorzichtig is wat hier gebeurd is. Nu ging het om een onschuldige instructievideo, maar er zijn natuurlijk voorbeelden te over waarbij gevoeliger materiaal en zelfs wapens ergens ‘vergeten waren’. Het duidt er op dat de procedures bij de politie niet goed zijn.

  • Begin 2004 verliest een AIVD'er zijn laptop in de trein. Volgens AIVD woordvoerder, Vincent van Steen, meent zeker te weten dat er geen staatsgeheimen op deze 'laptop van de zaak' staat. 'Dat is ons uit uitgebreid onderzoek gebleken.' Voor dat onderzoek was overigens niet de ontvreemde laptop beschikbaar, want die is nooit meer teruggevonden. De medewerker heeft ‘een pittig gesprek’ met zijn AIVD-superieuren gehad over het verlies.
  • Begin 2005 zet officier van justitie Tonino zijn computer aan de weg. Het apparaat wordt meegenomen en aan misdaadverslaggever Peter R. de Vries gegeven. Naast grote hoeveelheden kinderporno staan er ook gegevens uit strafonderzoeken op, o.a. naar vermeend terrorist JoMa Sison
  • Eind 2005 laat een medewerker van de RID diskettes met vertrouwelijke gegevens over het leven van Pim Fortuyn in zijn leaseauto slingeren. Er staan ook gegevens op over infiltratie acties van de RID in Milieu Offensief en over het handelen van de Leefbaar Rotterdammer Dries Mos. De garagehouder geeft de floppy's aan Peter R. de Vries.
  • Eind 2005 raakt een strafdossier zoek. De vertrouwelijke map bevatte ondermeer informatie en werkopdrachten, die de rechercheurs nodig hadden voor het uitvoeren van hun werkzaamheden.
    De politie vermoedt dat rechercheurs de map afgelopen dinsdag bij het parkeerterrein aan de Houtwal in Zutphen op het dak van hun dienstvoertuig hebben gelegd en vervolgens zijn weggereden.
  • Januari 2006 verliest een medewerker van militaire inlichtingendiens (MIVD) een memorystick met vertrouwelijke informatie.
  • Januari 2006 laat een kapitein van de landmacht een USBstick met geheime informatie over de Nederlandse militairen in Afghanistan in een huurauto liggen. Op de stick ook gegevens over de beveiliging van minister Kamp van Defensie. De stick wordt gevonden door twee scholieren die de stick terugsturen na hem gekopieerd te hebben. Daarmee stappen ze naar de pers. Ze kregen nog wel een cadeaubon van Defensie.
  • Februari 2006 maken auto-inbrekers van een politieman een laptop, een digitale agenda, een dienstpistool, pepperspray en een portofoon buit.
  • Februari 2006 wordt een koffertje met werkinstructies voor de piketofficier van justitie in Rotterdam uit zijn auto gestolen.
  • Maart 2006 stelen autokrakers een geladen dienstpistool, een laptop, een agenda, een politielegitimatiebewijs en een cd-rom uit de auto van een rechercheur van de afdeling Zware Criminaliteit van de Dienst Centrale Recherche van de Amsterdamse politie, die in een eetcafé zat. Twee verdachten hebben inmiddels bekend. Het meeste materiaal is teruggevonden. De cd-rom met gevoelige informatie is echter niet boven water gekomen. De rechercheur is overgeplaatst en hem is voorwaardelijk ontslag aangezegd.
  • April 2006 komen verslagen van telefoongesprekken tussen twee groepen mensensmokkelaars bij de Telegraaf terecht. Een officier van justitie probeerde de informatie vermoedelijk naar haar privé-adres te sturen, maar een lezer van de Telegraaf onderschepte de informatie.
  • 16 augustus 2006 raakt defensie in Afghanistan een digitale gegevensdrager met informatie kwijt. De commandant van de Nederlandse troepen, kolonel Vleugels heeft op Kamp Hooland in Tarin Kowt aangifte gedaan van vermissing. Het ministerie van Defensie wil niet zeggen om welke informatie en om welk type gegevensdrager het gaat.
  • Januari 2007 raakt een Nederlandse ambtenaar een usb-stick met geheime informatie kwijt. Het gaat om een gegevensdrager van de Nederlandse ambassade in de Poolse hoofdstad Warschau. Op de stick staan geheime toegangscodes van de woning van een Nederlandse diplomaat en de namen van lijfwachten die met premier Jan Peter Balkenende naar Polen zijn gereisd. Een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de stick laten liggen in een huurauto. Het departement laat in een reactie weten dat een intern onderzoek is opgestart. Dat moet uitwijzen hoe het verlies van de usb-stick precies heeft kunnen gebeuren. Verder staan op de stick allerlei gegevens van de Nederlandse ambassade, zoals plattegronden en kasboeken. Ook afwijzingsbrieven aan sollicitanten, inclusief foto's en telefoonnummers, zijn op straat terechtgekomen. Volgens het ministerie gaat het niet om 'officieel vertrouwelijke documenten', maar is het verlies 'bijzonder vervelend'.
  • In juni 2008 raakt een rechercheur van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) zijn laptop kwijt. Wat voor gegevens er op de laptop staan, wil het korps niet zeggen. Wel is er tegen de rechercheur een onderzoek begonnen. Ook gaat het KLPD opnieuw zijn 'veiligheidsinschatting' voor informatiedragers tegen het licht houden.
  • Op donderdag 3 juli 2008 laat een medewerker van het arrondissementsparket in Rotterdam een dossier van een strafzaak in de trein van Amsterdam naar Dordrecht liggen. De ordner zat in een plastic boodschappentas, samen met twee vonnissen uit een recente andere zaak.
  • Uit een dienstauto van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) wordt een dienstpistool, pepperspray en een portofoon gestolen. Het afgesloten voertuig stond geparkeerd in Utrecht, maar was niet als politieauto herkenbaar. Het KLPD laat weten een intern onderzoek naar de betrokken medewerker in te stellen.
  • Woensdag 16 juli 2008 is er een koffer met stukken van een officier van justitie uit Almelo gestolen in Zwolle. De officier had de koffer even neergezet om het autoportier te openen op de parkeerplaats van het station. In een onbewaakt moment is de koffer meegenomen. De officier heeft direct aangifte gedaan. Volgens een woordvoerder van justitie heeft de diefstal geen gevolgen voor de zaken die de officier in behandeling heeft. De dief zou het volgens justitie niet hebben gemunt op de stukken. Op 18 juli is de koffer waarschijnlijk door de dief zelf teruggebracht.
  • Oktober 2008 raakt een militair een USB stick kwijt. Twee mannen die hem ineen wasstraat vinden willen hem terugverkopen maar worden gearresteerd door de Marechaussee. Defensie omschrijft de informatie op de stick als 'ongerubriceerd', hetgeen betekent dat die niet geheim is, aldus een woordvoerder. De twee zijn dinsdag vrijgelaten. De Marechaussee onderzoekt nog of de militair fouten heeft begaan door Defensie-informatie op een eigen USB-stick te zetten.
  • Oktober 2008 raakt justitie het complete strafdossier van de overval op restaurant Jimmy Woo kwijt waardoor vrijspraak dreigt.
  • 18 maart 2009 verliest een politierechter een Albert Heijn boodschappentas met 5 strafdossiers die zij op de bagagedrager mee naar huis wilde nemen. De dossiers worden gevonden en bij Peter de Vries bezorgd.
  • 11 augustus 2009 blijkt in een via de Domeinen verkochte videorecorder van de politieacademie een instructievideo te zitten overde criminele inlichtingeneenheid (CIE) van de politie. Op de tape is te zien hoe de geheime dienst te werk gaat bij het werven en begeleiden van informanten. De tape wordt bij de Telegraaf bezorgd

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: