vrijdag 10 juli 2009

Tot 2 jaar cel voor mensensmokkel Filipijnen

Hans M. (58) en 41-jarige Jeannette D.(41), een echtpaar uit Hoofddorp, zijn door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 3,5 jaar cel, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk, voor het smokkelen van 62 mensen, voornamelijk vrouwen, uit de Filipijnen. Ze lieten de vrouwen via een toeristenvisum naar Nederland komen en brachten ze daarna naar Italië, waar ze in de illegaliteit terecht kwamen. Justitie had 3,5 jaar celstraf tegen de twee geëist.


Het echtpaar heeft de mensensmokkel bekend, maar zei dat het maar om 25 vrouwen en een veel lager bedrag, dat ze hadden geïnvesteerd in een hotel, een school en een huis op de Filipijnen. De vrouw is Nederlands van Filipijnse afkomst en onderhield de contacten met haar geboorteland.De man regelde de papieren en bracht de vrouwen naar Milaan, waar ze volgens hem werden opgevangen door familieleden. Ze zeiden tijdens de rechtszaak uit menslievendheid te hebben gehandeld.

Volgens justitie hebben de twee in vier jaar tijd 300.000 euro verdiend aan de smokkelpraktijken. Dat ontkenden de twee. Ze zagen zichzelf als weldoeners. Officier van justitie Visser meende dat de Hoofddorpers zich wel weldoeners voelden, maar zich desondanks met de smokkel flink hadden verrijkt. Hij laakte het feit dat ze niet hebben geïnformeerd hoe het de gesmokkelde vrouwen in Italië is vergaan. Hij had geen bewijs dat de vrouwen nu in de prostitutie werken, maar gaat ervan uit dat ze als huishoudelijke hulp worden uitgebuit. "Dit stel heeft welbewust misbruik gemaakt van de open Nederlandse samenleving.''Justitie gaat nog een zaak aanspannen om het crimineel verdiende geld terug te vorderen.


De zaak kwam aan het rollen na een melding bij Meld Misdaad Anoniem. Na politieonderzoek werd het echtpaar in januari dit jaar opgepakt. De vrouwen die ze uit de Filipijnen naar Nederland lieten komen, kwamen hier op een toeristenvisum. Een 61-jarige Beverwijker regelde personen die zich voor deze mensen garant stelden. Zij kregen hiervoor een bedrag van 500 euro. De Beverwijker staat vrijdagmiddag terecht.


De advocaat van de vrouw vroeg om vrijspraak. Volgens hem waren de Filipino's niet illegaal in Nederland, omdat ze een geldig toeristenvisum hadden. De advocaat van de man vroeg om een veel lagere straf vanwege hun menslievende motieven. Het stel is volgens hem al genoeg gestraft, omdat het momenteel niet zelf voor hun jonge kinderen kan zorgen.

Smokkel van Filipino's is niet ongewoon. Transport naar Milaan doet al gauw gedachten aan de Maffia oproepen en dreigende prostitutie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: