zaterdag 11 juli 2009

Bewijsmateriaal beter bewaren

De Tweede Kamer eist nieuwe en harde garanties dat sporen en potentieel bewijsmateriaal in onopgeloste moordzaken niet opnieuw zoek kunnen raken.

Volgens een Kamermeerderheid is een cultuurverandering op de werkvloer bij forensisch onderzoek nodig. Het CDA wil dat de top van justitie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ingrijpen in de dagelijkse werkwijze om blunders zoals bij de moord op Andrea Luten (15) en de Puttense moordzaak te voorkomen.

'Dit is onverteerbaar', reageert CDA-Kamerlid Van Haersma Buma op de onthulling in De Telegraaf dat in de twee moordzaken rapporten, kleding en dader-dna zijn zoek geraakt. Daarbij overtrad personeel van het NFI de voorschriften.

'Er zijn al duidelijke regels hoe je bewijsmateriaal moet bewaren. Het is ongekend wat hier is gebeurd', zegt de CDA'er. Ook VVD, PVV en de PvdA eisen garanties dat bewijs niet meer zoek kan raken.

Gezien het feit dat kwijtraken van bewijsmateriaal niet het enige probleem bij het NFI is, wordt het wellicht tijd om de accreditatie van dit instituut in te trekken en daar eens koppen te zien rollen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: