dinsdag 30 juni 2009

Uitspraak in cassatie moord op Suzanne Wisman | Vonnis houdt stand

De Hoge Raad heeft vandaag het cassateberoep in de zaak tegen Henk van Dijk (46) uit Nieuw Buinen, de verkrachter en moordenaar van Suzanne Wisman (12), verworpen.

Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde Van Dijk vorig jaar wegens moord tot de maximale tijdelijke gevangenisstraf, dertig jaar, en tbs.

Volgens zijn advocaat Hans Klopstra is dit niet juist omdat er geen sprake is van moord omdat voorbedachte raad - het juridische vereiste voor de kwalificatie moord - in dit geval onmogelijk zou zijn. De verdachte mist hiervoor volgens Klopstra het denkvermogen. Dat zou nog eens extra zijn aangetast door de stress waarmee hij kampte als gevolg van een hevige ruzie met zijn vrouw. Het hof stelde vorig jaar dat de verdachte ruimschoots de tijd heeft gehad zich te beraden en dat zijn besluit om het meisje te overrijden niet het gevolg is geweest van een opwelling. De Hoge Raad bepaalde vandaag dat het hof terecht heeft geoordeeld dat de verdachte heeft gehandeld met voorbedachte rade.

Advocaat Klopstra had eveneens opgevoerd dat het Leeuwarder hof de tbs-maatregel oneigenlijk als strafverlenging heeft opgelegd. Het hof bepaalde dat de man pas na het uitzitten van twee derde van zijn gevangenisstraf aan zijn tbs-behandeling mag beginnen. Volgens Klopstra leidt die bepaling ertoe dat hij nooit meer vrij zal komen. ook dit werd door de Hoge Raad verworpen.

Suzanne Wisman kreeg op 12 december 2006 een lift door Van Dijk aangeboden in zijn camper, toen zij op de fiets op weg was naar huis.

Nadat hij het meisje had misbruikt, doodde hij haar door op Valtherdijk in Valthermond tweemaal met zijn camper over haar heen te rijden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: