dinsdag 30 juni 2009

Karadzic helpt zijn aanklagers niet

Radovan Karadzic komt de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal niet tegemoet: zij zullen elk apart feit moeten bewijzen tijdens het proces wegens oorlogsmisdaden en genocide dat later dit jaar moet beginnen.

Andere verdachten tonen wel eens goede wil, door bijvoorbeeld toe te geven welke functies zij hebben bekleed. Maar de ex-president van Republika Srpska wil op geen enkele manier meewerken aan zijn eigen veroordeling, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde notitie waarin Karadzic van de rechters uiteen moest zetten hoe hij zijn verdediging gaat voeren.

Karadzic zal onder meer terecht moeten staan voor de genocide van Srebrenica. Na de verovering van die Oost-Bosnische enclave doodde het Bosnisch-Servische leger duizenden moslimmannen en -jongens. Karadzic gaat in zijn notitie niet inhoudelijk in op de gebeurtenissen. Wel toont hij zich optimistisch dat hij wordt vrijgesproken: „Als de wet eerlijk wordt toegepast en toegestaan wordt dat de waarheid over de gebeurtenissen in Bosnië aan het licht komt, is hij vol vertrouwen dat de rechters hem niet schuldig zullen verklaren.”

Karadzic heeft natuurlijk groot gelijk. De aanklagers hebben een tiental jaar de tijd gehad om de aanklacht voor te bereiden en hebben die nog maar net klaar en hij krijgt zijn processtukken niet in het Servo Kroatisch, bovendienkrijgen de aanklagers vet betaald voor hun werk dus waarom zou hij hen helpen. Dit zijn de mannen die hem achter de tralies willen helpen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: