dinsdag 2 juni 2009

Hirsch Ballin wil reisverbod voor criminelen

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil met een reisverbod voorkomen dat criminelen na het uitzitten van hun straf ongestoord in het buitenland kunnen genieten van hun winsten, verkregen door drugssmokkel, mensenhandel of mensensmokkel.

Het ministerie van Justitie heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Hirsch Ballin wil ook dat in de Europese Unie  illegaal verkregen winsten sneller kunnen worden afgepakt, door in meer gevallen beslag op crimineel vermogen te leggen. In eigen land kondigde de bewindsman eerder al maatregelen aan om illegaal vermogen aan te pakken. Zo wordt geregeld dat een veroordeelde crimineel zelf moet bewijzen dat hij zijn vermogen tot zes jaar voor het misdrijf legaal heeft verkregen.

Ook wordt het financieel onderzoek uitgebreid en wordt het makkelijker om illegaal verkregen goederen verbeurd te verklaren.

Het voorstel van Ballin is belachelijk. Als iemand zijn straf heeft uitgezeten is de kous daarmee af. Illegale winsten zijn illegaal en moeten dus afgepakt worden en dan kán iemand niet meer in het buitenland genieten van zijn winst. Zoals het er nu ligt begint het op een heksenjacht te lijken.

Het is simpel: kun je bewijzen dat iemand illegale winsten heeft: afpakken.  Kun je dat niet bewijzen dan heeft iemand dus geen illegale winst.

Het zou Hirsch Ballin sieren als hij zich eens boog over een inreisverbod voor criminelen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: