donderdag 18 juni 2009

Arrestaties rond lekken AIVD

Vandaag zijn door de rijksrecherche een medewerkster van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en een oud-medewerker van de AIVD gearresteerd op verdenking van het lekken van staatsgeheime informatie naar journaliste Jolande van der Graaf van De Telegraaf. Dat zou de afgelopen maanden tot twee keer toe zijn gebeurd.

Het gaat om een artikel dat op 28 maart dit jaar in de Telegraaf stond met de titel “AIVD faalde rond Irak” en een recenter artikel van 4 juni met de titel “Dalai Lama bedreigd”. De Rijksrecherche startte een onderzoek naar de persoon of personen die deze AIVD-informatie had(den) gelekt aan de journaliste van de Telegraaf.

Er heeft vanmorgen bij van der Graaf ook huiszoeking plaatsgevonden. Daarbij zijn ondermeer mogelijk staatsgeheime documenten aangetroffen. De aangehouden verdachten zitten in alle beperkingen. Dat wil zeggen dat zij niet met derden, met uitzondering van hun advocaat, mogen communiceren.

Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs is woedend over de inval in de woning van de journalist: "Na de schandalige gijzeling van twee Telegraaf-verslaggevers in 2006 heeft het Openbaar Ministerie helemaal niets geleerd. Opnieuw wordt een journalist in de persoonlijke levenssfeer ernstig geraakt in een poging om een lek van de AIVD te achterhalen. Dit is de zoveelste aanval op de persvrijheid."

Update 14 juli 2010: De twee AIVD'ers zijn vrijgesproken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: