donderdag 18 juni 2009

14 jaar voor moord op Suzanne Martens

Dirk Z.(20) is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot veertien jaar celstraf voor de moord op de Groningse studente Suzanne Martens (25). De studente Engels werd in november vorig jaar dood in haar woning aangetroffen. Ze had in totaal negentien steekwonden in haar gezicht, borst en keel.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden twintig jaar cel tegen Z. De verdachte wees zijn betrokkenheid bij de moord af en zei dat hij zich door cocaïnegebruik niets meer van de dagen rond de dood van Martens kon herinneren.

Volgens de rechtbank staat echter vast dat het bloed dat in de woning en op het moordwapen is gevonden, DNA van Z. bevat. Ook werden zijn voetafdrukken in het bloed in de woning aangetroffen.

Hoewel de straf lager uitvalt dan geëist, gaat de rechtbank met het OM uit van moord in plaats van doodslag. Volgens de rechter heeft Z. drie wapens, een mes, schaar en schroevendraaier, gebruikt om de studente te steken.

“Hij heeft zoveel handelingen verricht om haar te verwonden, dat hij voldoende tijd had om over zijn handelen na te denken”, aldus de rechter.

De ex-vriendin van de verdachte verklaarde begin januari dat Z. met haar zou hebben gesproken over het vermoorden van de vrouw, om vervolgens haar laptop te verhandelen voor drugs.

De rechtbank noemt die verklaring echter onbetrouwbaar, omdat zij pas naar de politie stapte nadat Z. zijn relatie met haar had verbroken.

Bij zo’n uitspraak, waar het OM 20 jaar eist, vraag je je wel eens af waar de 14 jaar op gebaseerd is? Waarom krijgt een ander 18 jaar voor moord en weer aan ander 8 jaar. Waarom wordt de doodslag op Marlies van der Kouwe bestraft met levenslang en deze toch zeker gruwelijke moord met 14 jaar? Hugo Nijbroek die in 1993 zijn ex-vriendin Debra Williams (24) op straat in Suriname met messteken om het leven bracht en haar onthoofde kreeg zelfs maar 5 jaar.

Het OM is in hoger beroep gegaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: