dinsdag 2 juni 2009

12 jaar en TBS voor moord Gabrielle Cevat

Gabriëlle Cevat

Gabrielle Cevat

Franklin Falconi (50) is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op hoofdagente Gabrielle Cevat (28) op 9 juli 2008 in Amstelveen van het leven heeft beroofd. Behalve aan de moord op Cevat is Franklin Falconi ook veroordeeld voor poging tot moord op de ouders van zijn ex-vriendin, het voorbereiden van zware mishandeling van zijn ex en bedreiging van zijn voormalige vriendin en verboden vuurwapenbezit.

Het Openbaar Ministerie had achttien jaar gevangenisstraf geëist en tbs met dwangverpleging. De rechtbank komt tot een lagere straf, omdat niet bewezen is dat Falconi wist dat Cevat een politieagent was op het moment dat hij schoot. Op zich is dat een vreemde redenatie. De moord zou op zijn merites moeten worden beoordeeld. Het zou voor de straf niet uit moeten maken of iemand agent, arts, politicus, hoer of putjesschepper is. Elk leven is in beginsel evenveel waard.

In tegenstelling tot justitie meende de rechter dat niet vaststaat dat Cevat zich heeft kunnen legitimeren voordat ze werd vermoord, ondanks dat haar legitimatiepas op de grond is gevonden. De hoofdagente was in burger en niet direct herkenbaar als agent.

De rechters hebben bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat Falconi verminderd toerekeningsvatbaar was en dat hij een strafblad heeft voor eerdere geweldsdelicten.

De familie en vrienden van Gabrielle Cevat waren 'geschokt en ontstemd' na de uitspraak van de rechtbank. Dat liet hun advocaat Richard Korver na afloop weten.

,,Ze vinden twaalf jaar cel veel te kort voor de misdrijven die zijn bewezen. De familie spreekt de hoop uit dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat'', aldus Korver.

Of dat ook gebeurt, is nog onduidelijk. ,,We beraden ons nog op de uitspraak'', zei een woordvoerster van justitie in een eerste reactie. Datzelfde geldt voor de verdediging van de verdachte.

Cevat was in juli 2008 op weg naar het politiebureau om daar een nachtdienst te draaien toen ze Falconi slingerend over de weg zag rijden en een achtervolging inzette. Op het moment dat hij had geparkeerd en ze hem wilde aanspreken op zijn rijgedrag, schoot hij haar vrijwel direct neer.

Falconi schoot daarvoor onder meer twee keer op de voordeur van de ouders van zijn voormalige vriendin en reed daarna naar haar huis. Op het moment dat hij zijn auto wilde parkeren, zag hij de auto van Cevat naast hem staan.

"Dat zat hem dwars in zijn voorgenomen handelen richting zijn ex. Hij heeft daarom besloten die persoon uit te schakelen", aldus de voorzitter van de rechtbank, G. Janssen.

Dat Falconi vervolgens de woning van zijn voormalige vriendin binnendrong en met een mes het huis door liep, toont volgens de rechtbank aan dat hij van plan was haar iets aan te doen.

Twaalf jaar voor zoveel misdrijven (moord, 2xpoging tot moord, voorbereiding mishandeling, verboden wapenbezit) is een koopje. Er zijn er die voor minder meer hebben gekregen.


Het vonnis in iets meer juridische termen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: