donderdag 18 juni 2009

12, 10 en jaar in hoger beroep martelmoord Pernis

Walter A. (27) en Jeffrey van S. zijn vandaag door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot resp 12 en 10 jaar voor de gewelddadige dood van Rotterdammer Björn Jue (28) Jeffrey S had eerder van de rechtbank slechts 8 jaar voor de doodslag gekregen. Medeplichtige Marian D. moet van het hof ook langer brommen: vijf jaar in plaats van vier.

De verdachten zouden volgens het Openbaar Ministerie in juni 2007 Jue urenlang hebben geschopt en geslagen tot de dood erop volgde.

De zaak veroorzaakte ophef omdat op het moment van de mishandeling de politie voor de deur van de woning in Pernis stond. Die was afgekomen op meldingen van buren, maar ze trad niet direct op. De agenten wachtten eerst op versterking. Toen was het te laat voor Jue.

De drie verdachten gingen in hoger beroep. Uit het vonnis blijkt dat het hof voor een groot dezelfde mening is toegedaan als de rechtbank.

Zo verwierp het hof het verweer dat het eventueel laat ingrijpen van de politie heeft geleid tot de dood van Björn. Het letsel is toegebracht door de verdachten, aldus het hof.

De drie wilden het slachtoffer beroven omdat ze geld nodig hadden. Marian D. was een ex van Björn. Zij wist dat hij soms veel geld had. Ze lokten het slachtoffer met een smoes naar de woning van A. waar hij met tape werd vastgebonden.

''Daar is zijn pincode letterlijk uit hem geslagen en geschopt'', zei het hof. Walter A. gebruikte daarmee het meeste geweld.

De mannen werden veroordeeld voor het medeplegen van doodslag bij een beroving en gijzeling. De vrouw wordt gezien als medeplichtige aan doodslag. ''Zij heeft bijgedragen aan de dood van het slachtoffer door haar koelbloedige en onverschillige houding.''

Van S. kreeg een hogere straf omdat het hof hem onder meer zwaar aanrekent dat hij, toen hij met de pinpas van Björn ging pinnen, niet aan de politie vertelde wat er zich in het huis afspeelde. (Natuurlijk niet, je hoeft toch net aan je eigen veroordeling mee te werken.)

Aanvankelijk hadden de verdachten beweerd dat ze Jue een afstraffing hadden willen geven omdat hij zich aan het zoontje van één van hen zou hebben vergrepen. Daar is echter niets van gebleken.

Volgens artikel 232a was de maximale straf in dit geval 30 jaar dan wel levenslang. Je vraagt je af wat je dan wel niet moet doen om maar 12 of 10 jaar te krijgen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: