maandag 25 mei 2009

Moordopdracht tijdens liquidatieproces: Politie ziet ze vliegen

De politie beschuldigt 'moordmakelaar' Ali Akgün ervan dat hij vanuit de zwaarbeveiligde rechtszaal in 'de bunker' een opdracht tot liquidatie heeft gegeven, door zijn broer op de publieke tribune iets te gebaren.

Tijdens de zitting op 20 april maakte Ali Akgün gebaren in de richting van zijn broer, die op de publieke tribune zat. Ali bracht zijn vlakke hand schuin omhoog en wees vervolgens op zijn ringvinger.

Justitie maakte daar proces-verbaal van op en Ali’s broer kreeg vervolgens bezoek van de recherche, thuis in Alkmaar om hem over de gebaren te verhoren. De politie toonde daarbij camerabeelden van het ‘incident’. De rechercheurs vroegen Akgün's broer of Ali hier een moordopdracht had gegeven - al lieten ze in het midden wie in hun ogen dan het beoogde slachtoffer was.

De verontwaardigde broer antwoordde dat van een moordopdracht beslist geen sprake was, maar dat Ali Akgün door het strenge regime dat voor hem in de gevangenis geldt, elke mogelijkheid aangrijpt om contact met zijn familie te maken, bijvoorbeeld via gebaren vanuit de rechtszaal. Die betreffen echter normale familieaangelegenheden, zei hij.

Volgens Ali Akgün informeerde hij met de bewuste handgebaren naar zijn ouders, die met het vliegtuig naar Turkije waren gevlogen voor een bruiloft: vandaar de opgaande vlakke hand en het wijzen op de ringvinger.
Ali Akgün en zijn familie zijn furieus. Akgün's advocaat, Nico Meijering: ''Het is onbestaanbaar dat mijn cliënt in het hol van de leeuw, tussen alle politiemensen en officieren van justitie, even moordopdrachten zou geven.''
Akgün ziet de beschuldiging als een poging hem en zijn familie te intimideren.
Meijering heeft de uitnodiging voor de trouwerij en de vluchtgegevens van Akgün's ouders aan de rechtbank overlegd. De raadsman wil dat de rechtbank alle politieambtenaren voortaan uit de rechtszaal verwijdert, omdat zijn cliënt zich anders 'niet vrij' voelt zich 'in de rechtszaal te bewegen'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: