maandag 25 mei 2009

Liquidatieproces stilgelegd

De rechtbank in Amsterdam heeft het grote liquidatieproces ‘Passage’ tot 4 juni stilgelegd om het OM in de gelegenheid te stellen de problemen met Peter la Serpe, kroongetuige in het liquidatieproces, op te lossen.

Dit gebeurde nadat La Serpe vandaag in een uitvoerige verklaring had toegelicht dat hij niet verder wil verklaren omdat zijn eigen veiligheid en die van zijn naasten onvoldoende is gewaarborgd. Verder dan een oproep aan het OM kan de rechtbank niet gaan omdat het zich niet kan en wil mengen in de ontstane problemen, die een zaak van het Openbaar Ministere, het Team Getuigenbescherming (TGB) en kroongetuige La Serpe zijn.

La Serpe sloot een overeenkomst met het OM. In ruil voor belastende verklaringen tegen een groep verdachten heeft het OM La S. een gehalveerde strafeis en bescherming toegezegd. De groep staat in 'Passage' terecht op verdenking van het uitlokken, plegen en beramen van huurmoorden.

''Het TGB zet mij een pistool op het hoofd door mij mijn veiligheid te ontzeggen'', Zei La Serpe vandaag. Hij vindt dat de overheid, in casu het TGB, volstrekt onvoldoende garanties geeft voor de veiligheid van hemzelf en zijn familie. ''Zolang dit niet is geregeld, zal er nul verklaring over mijn lippen komen.'' La Serpe bereidt met zijn advocaten een civiele procedure tegen de Staat voor. Hij voelt zich 'gegijzeld door de situatie' waarin hij verkeert.

Enkele weken geleden wees het OM La Serpe vooral op zijn verplichtingen, zoals die in de kroongetuigenovereenkomst met hem zijn vastgelegd. Justitie zei toen ook dat het de deal met La S. eenzijdig kan ontbinden. Daarmee zou het OM niet langer gehouden zijn de toegezegde, gehalveerde strafeis te handhaven. Ook meent het OM dat het, mocht La Serpe voet bij stuk houden en niet verder getuigen, zijn talrijke, eerder afgelegde verklaringen kan blijven gebruiken in de bewijsvoering tegen de diverse verdachten in het proces.

Het OM herhaalde dat standpunt vandaag in grote lijnen. Het vindt dat La Serpe gewoon moet blijven verklaren. Problemen rond zijn bescherming als getuige moeten niet in het strafproces worden besproken, ook al omdat dit een volstrekt geheim traject is, benadrukte officier van justitie Nanette van Ditshuyzen. De rechtbank drong er bij het OM op aan over een oplossing na te denken, omdat de problemen het proces nogal verlammen.
De problemen met La Serpe tekenden zich enkele weken geleden al af. Onderhandelingen tussen La Serpe, zijn advocaten en het TGB hebben blijkbaar niets opgeleverd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: