woensdag 27 mei 2009

Holocaust ontkennen moet kunnen

Partijleider Mark Rutte komt binnenkort met een initiatiefwetsvoorstel om de vrijheid van meningsuiting in Nederland te versoepelen. Het ontkennen van de Holocaust hoort volgens Rutte ook bij die vrijheid.

‘Hoe onzinnig het ook is dat iemand de Holocaust ontkent, verbieden moet niet’, aldus Rutte. Volgens de VVD’er zorgt een verbod juist tot een gebrek aan discussie ‘en dan kun je mensen dus ook niet van hun ongelijk overtuigen’. Het ontkennen van de Holocaust is in Nederland niet bij wet verboden, maar wordt volgens rechters gezien als een vorm van haatzaaien en is daarom toch strafbaar.

Ronny Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël reageert onthutst op de plannen van Rutte. ‘Als je zegt dat Joden de Holocaust uit hun duim zuigen, zet je de deur open naar haat. Daarom moet het strafbaar blijven’, zo stelt Naftaniel. Ook de coalitiepartijen zijn het niet met Rutte eens. Het CDA vindt dat belediging strafbaar moet blijven, de PvdA is verdeeld en de ChristenUnie werkt juist aan een wetsvoorstel dat het ontkennen van de holocaust bij wet moet verbieden.

En toch heeft Rutte gelijk. Enerzijds omdat de essentie van vrijheid van meningsuiting juíst gaat om uitspraken waar je het niet mee eens bent en ten tweede omdat het van de dolle is dat iets niet willen geloven strafbaar zou zijn of via een foefje (‘het is haatzaaien’) feitelijk strafbaar gemaakt is.

Dan kun je net zogoed atheisme strafbaar stellen: Als je zegt dat Christenen, Joden, Moslims en Hindoes god uit hun duim zuigen, zet je de deur open naar haat: Daarom moet Atheisme verboden worden.

Metdezelfde redenering zou je ook niet mogen twijfelen aan elk ander ‘officieel standpunt’: “Kernenergie is goed!”, “We zitten in Afghanistan omdaar aan opbouw te doen”, “Israel is vredelievend en de Palestijnen zijn terroristen”, “Nederland heeft in Ons Indië alleen maar goed werk gedaan”.

Je moet niet alleen mogen denken wat je wilt, je moet ook de vrijheid hebben om te zeggen wat je denkt, we komen anders angstig dicht bij gedachtenpolitie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: