woensdag 8 april 2009

Wicher Wedzinga veroordeeld

Wicher Wedzinga, oud raadsheer bij het gerechtshof in Leeuwarden, is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van 2500 euro. Volgens de rechtbank heeft hij zich schuldig gemaakt aan het schenden van zijn ambtsgeheim.

Het is voor het eerst dat een rechter in Nederland is veroordeeld voor dit vergrijp. De voormalig raadsheer bij het gerechtshof in Leeuwarden had zich in maart 2007 in een brief aan de advocaat van een verdachte uitgelaten over de geheime beraadslagingen die hij en twee collega's voerden bij de vaststelling van een uitspraak.

Twee weken geleden was zes weken celstraf, waarvan drie voorwaardelijk, tegen de oud-rechter geëist. De rechtbank vindt een celstraf echter niet passend. „We hebben overwogen om naast de schuldigverklaring geen straf op te leggen. Maar omdat het van belang is dat hij zich ook in de toekomst aan het ambtsgeheim houdt, leggen we toch een voorwaardelijke straf op”, aldus de rechter.

De kwestie heeft betrekking op een strafzaak tegen Amsterdammer Danny K., verdacht van een ramkraak op een Amsterdams Geldnet-filiaal in 1996. Het hof waar Wedzinga deel van uitmaakte, veroordeelde de man in 2003 tot twaalf jaar. Wedzinga schreef in 2007 aan de advocaat van K. dat hij werd geplaagd door twijfels over de zaak en tijdens de beraadslaging overstag ging. „Als de nieuwe verklaring van de kroongetuige destijds in mijn dossier had gezeten, zou dat tot vrijspraak hebben geleid”, aldus Wedzinga. De brief is door de advocaat gebruikt in een verzoek om de strafzaak tegen K. te heropenen.

De veroordeling is onbegrijpelijk. Wie leest wat Wedzinga heeft gezegd kan moeilijk van het breken van een ambtsgeheim spreken. Komt nog bij dat het onzin is dat er zoiets is als het ‘geheim van de raadskamer’, vooral als blijkt dat procedure klaarblijkelijk belangrijker is dan het mogelijk onschuldig vastzitten van een persoon.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: