dinsdag 21 april 2009

Vijftien jaar eis voor moord op Trix Pieters van Schagen

Justitie in Amsterdam eist 15 jaar cel tegen Ewald S. (62) die de 85-jarige schoonheidsspecialiste Beatrix (Trix) Pieters-van Schaagen zou hebben vermoord.

Pieters werd 8 december 2007 om het leven gebracht en beroofd in haar woning in de Amsterdamse Rivierenbuurt.

Ewald was een bekende van Pieters. Hij had bij haar aangebeld en ze had hem binnengelaten. Hij werd aangehouden nadat hij met de pinpas van het slachtoffer geld uit de muur haalde. Beelden daarvan werden getoond in het programma Ter Plaatse.

Volgens de officier van justitie is sprake van een 'gruwelijke moord met ordinair geld als motief.' Het OM beschuldigt hem van moord omdat hij het tijd heeft gehad om zich te bedenken,

Ewald S. kampte met een gokverslaving en had schulden. Hij stal eerder al twee ringen bij de bejaarde vrouw. Hij kwam geregeld bij haar over de vloer. In een getuigenverklaring, toen hij nog geen verdachte was, noemde hij haar een 'wereldmensie'.

Ewald S. heeft zijn daad bekend. Hij had de pinpas van de vrouw naar eigen zeggen een dag eerder gestolen en kreeg spijt. Op het moment dat hij de pas terug wilde leggen, betrapte ze hem en begon ze volgens hem te gillen. Hij raakte daarvan zo in paniek dat hij haar meerdere keren sloeg met een zware tas die hij bij zich had.

Volgens justitie is sprake van voorbedachten rade omdat hij tussen de eerste en de tweede klap die hij de bejaarde vrouw gaf, kort met haar sprak. "Dat was het moment waarop hij zich kon beraden, waarop hij kon stoppen of hulp kon inroepen.''

Volgens Mariska van Delft, de advocaat van Ewald S., heeft hij niet met voorbedachte rade gehandeld en is er geen sprake van moord. Het feit dat hij de vrouw heeft geslagen, zou ook niets te maken hebben met het ontvreemden van de pinpas. "In het huis lag een hele hoop geld in een kluis en ook sieraden. Mijn cliënt heeft gezegd dat als hij echt zo in de shit had gezeten hij wel meer had meegenomen. Hij was niet bij zinnen omdat hij schrok van de situatie."

De rechtbank doet op 4 mei uitspraak.Het werd 9 jaar voor doodslag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: