zaterdag 11 april 2009

Veroordeling drugszaak ondanks bewaarde taps

Het gerechtshof in Den Bosch heeft vrijdag zeven leden van een Brabantse drugsbende veroordeeld hoewel in hoger beroep in totaal vijftig tapgesprekken boven tafel kwamen die vernietigd hadden moeten worden.

De 40-jarige hoofdverdachte kreeg zelfs een hogere straf opgelegd dan bij de rechter.

In het jarenlange politieonderzoek zijn gesprekken bewaard die vernietigd hadden moeten zijn, stelt het hof vast. Voor de helft ging het om gesprekken van verdachten met advocaten.

Volgens het hof heeft justitie een essentieel voorschrift geschonden. Omdat dat niet met opzet is gebeurd en omdat de inhoud van de gesprekken niet van belang voor het opsporingsonderzoek was, is het verzuim niet zo ernstig dat het OM zijn vervolgingsrecht heeft verspeeld, aldus het Hof.

De leider van de hennepbende kreeg vier jaar celstraf, een medeverdachte twee jaar. Vijf verdachten kregen werkstraffen opgelegd. Vier verdachten werden vrijgesproken.

Dat is een zeer verkeerde uitspraak. Justitie heeft een grondrecht van de verdachte, maar ook van de rechtsstaat met voeten getreden. Dat dit ‘niet met opzet’gebeurde –als dit al waar is- doet niet ter zake, want justitie en politie, notabene de hoeders van de wet dienen beter te weten. Het betreft ook geen incident want het komt zeer vaak voor. In feite heeft het Hof hier justitie een vrijbrief gegeven om gesprekken op te nemen en af te luisteren en zich over de consequenties geen zorgen meer te maken

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: