dinsdag 28 april 2009

Smokkelend Eerste Kamerlid treedt af

smokkel2 Eerste Kamerlid Paul Russell (54) van het CDA stapt op. Hij heeft besloten per 15 mei af te treden, na alle discussie die is ontstaan over een pentekening van Rembrandt die hij naar Nederland bracht zonder belasting te betalen.

Hij zou dit doen in verband met „de onjuiste beeldvorming die is ontstaan”.

Russell voerde in 2003 vanuit de Verenigde Staten de pentekening ter waarde van 335.750 dollar in. De douane controleerde bij aankomst zijn bagage en constateerde dat hij 6 procent btw over het ingevoerde kunstwerk moest betalen. Russell kreeg een geldboete voor het ontduiken van de belasting, die hij vervolgens direct heeft voldaan.

De CDA-politicus, die sinds juni 2003 lid van de Eerste Kamer was en ook advocaat is, wilde weten of het terecht was dat hij btw moest betalen en stapte daarom naar de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege stelde hem in het ongelijk. Russell heeft altijd bestreden dat hij kunst heeft gesmokkeld en aangegeven dat hij nooit de fiscale regels heeft willen negeren. Volgens hem ging het om een tijdelijke invoer, waarvoor in zijn ogen geen belasting hoeft te worden betaald. De tekening zou na restauratieonderzoek in Amsterdam in New York worden gerestaureerd, aldus Russell.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: